Polonyalı bilim insanları uzayda yaşayabilen, yıllarca susuz ve oksijensiz kalsa dahi kaldığı yerden hayatına devam eden tardigradlar (su ayıları) hakkında şaşırtıcı bir keşif yaptı. Dünyadanun en dayanıklı canlıları olarak bilinen bu mikroskobik hayvanların zayıf noktası açıkladı.
Uzaya gönderilen hayvanlar arasında en dayanıklısı “su ayısı” olarak da bilinen tardigradlar oldu. Bunlar 10 gün boyunca açık uzayda hayatta kalmayı başarmışlardı. Uzaya gönderilen hayvanlar arasında en dayanıklısı “su ayısı” olarak da bilinen tardigradlar oldu.
Hayır, Ay'da herhangi bir canlı keşfedilmedi. Dünyadaki minik canlılardan birkaç bin tanesi oraya gönderildi.
Tardigrada, Ecdysozoa üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir. Tardigrada bilinen en dayanıklı hayvanlardan biri olup, bilinen diğer yaşam biçimlerine ölümcül olan aşırı koşullara dayanabilmektedirler.
Sadece o uzayda yaşayabiliyor
Genellikle yosun ve likenler doğal yaşam alanları olan tardigradlar, çok uzun süre, bazen yıllarca susuz kalmaya ve kuraklığa dayanabiliyor. Bilim adamları şimdiye dek, başka küçük hayvancıklarla ve döküntülerle beslenen 600 ayrı tür tardigrad tespit ettiler.
İlgili 25 soru bulundu
Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Aktif tardigrad ömrü 3 ile 30 ay sürmektedir fakat bu süre canlının latent dönemleri (encystment, anoxysibiosis, cryobiosis, osmobiosis, anhydrobiosis) dışındaki deneysel bir laboratuvarda tespit edilmiş süreleridir.
Su ayıları; Tatlısularda ve nemli alanlarda yaşarlar. Vücutları genel görünüşüyle silindir şeklinde, karın tarafları düzdür. Koni şeklinde uç baş sayılır, ayrıca bir baş oluşumu görülmez. Solunum organları yoktur.
Dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen su ayıları uzay koşullarında bile hayatta kalabiliyor. Araştırmacılar su ayılarının zayıf noktasını tespit ederek yüksek sıcaklıklara dayanamayacaklarını ortaya koydu. Su ayılarının dayanıklılığı genetik yapılarında bulunan Dsup adlı protein sayesinde mümkün.
Son derece sert koşullara dayanabilseler de ortalama ömürlerinin 1-2 yıl olduğu söyleniyor. Yani kendileri için cennet gibi olan bölgelerde bile 2 yıldan biraz fazla yaşayabiliyorlar.
1. Ölümsüz denizanası - Sonsuza dek yaşar. Adından da anlaşılacağı üzere ölümsüz denizanası biyolojik olarak ölümsüzdür. Yani, fiziksel bir şiddete maruz kalmadan sonsuza dek yaşamını sürdürebilir.
6- Quahog İstiridyeleri: 500+ Yıl
Bu tuzlu su türü, bu listedeki diğer çift kabuklulardan, tatlı su inci midyelerinden bile daha uzun yaşayabilir. Birleşik Krallık'taki Galler Ulusal Müzesi'ne göre 2006 yılında İzlanda kıyılarında bulunan bir okyanus quahog istiridyesi 507 yaşındaydı.
Sünger. Süngerler de birer canlı ve 10000 yıla kadar dünyada yaşayan türleri varmış. Genelde 1000 yıl dünyada varlık gösteren süngerlerin en uzun yaşayan türü olan monorhapis chuni, 11000 yaşına kadar yaşamış.
Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi Florida'daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı. Tüm Türkiye'nin izlediği fırlatma anı meydanlarda coşkuyla kutlandı, sosyal medyada en çok konuşulan konu buydu.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) uzmanlarının bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.
Uzay da dahil olmak üzere birçok ortamda yaşamayı başaran ve dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen tardigradlar hakkında yeni bir keşif yapıldı. Keşfe göre, tardigradların salyangoz mukusuna karşı zayıf olduğu ortaya çıktı. Tardigradlar, dünyadaki en yok edilemez yaşam formlarından birisi olarak biliniyor.
Ancak belki de dünyanın en dayanıklı canlı türleri arasında bulunuyorlar. Son olarak Japonya'da yeni cinsleri keşfedilen su ayıları sadece 300 ila 700 mikrometre boyunda. Vücudu tırtıla benzeyen ama sekiz bacağı bulunan su ayılarının O harfi şeklinde ağızları var.
Su ayılarının vücut uzunluğu 0,05 milimetre - 1.2 milimetre arasında değişebilir. Pençeli dört çift bacakları vardır. Tatlı sularda ve nemli alanlarda yaşarlar.
Araştırmada su ayılarının saniyede 900 metrelik bir hızın etkisine karşı dayanıklı olduğu görüldü. Ancak gözle görülmeyen canlıların bundan daha yüksek bir basınç ve hız karşısında hayatta kalamadığı tespit edildi.
Su ayıları -200 °C kadar düşük ve 150 °C kadar yüksek sıcaklıklarda hayatta kalabilir.
Su ayısının (Macrobiotus sapiens), dünyanın en dayanıklı canlısı olduğu düşünülüyor. Su ayıları -200 °C kadar düşük ve 150 °C kadar yüksek sıcaklıklarda hayatta kalabilir.
Tardigradlar olarak da adlandırılan su ayıları gezegenimizde denizlerde, tatlı sularda ve karalarda yaşayabilen ve çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır.
Kıyılarda yaşayan büyük boz ayı alt türleri ile Alask boz ayılarında arka ayak uzunluğu 40 cm.'ye genişliği de 28,5 cm.'ye ulaşırken çok büyük Ursus arctos middendorffi arka ayak uzunluğu 46. cm'ye kadar ölçülmüştür. boz ayılar günümüzde yaşayan ayı türleri içinde omuzları üzerinde kamburu olan tek ayı türüdür.
Hayvanın zor ortam koşullarına rağmen kendini dölleyebilmesi büyük bir avantajdır. Sadece tek bir tardigrat kendi başına koca bir aile oluşturabilir. Diğer türler çiftleşerek ürer ama karışık bir çiftleşme yöntemleri vardır. Dişi, erkeğin içine bir tüp sokar ve spermini çalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri