Güneş etrafındaki yörüngesel hızımız yaklaşık 107,000 km/saattir.
Dünya her 24 saatte bir kendi ekseni etrafında döner. Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık olarak saatte 1.600 kilometreye tekamül eder.
Dünya'nın kendi etrafında dönüş hızı 1670 kilometredir. Güneşin etrafındaki dönüş hızı ise yaklaşık olarak 107 bin km. olarak hesaplanmıştır. Dünya'nın yörüngesel hızı önceki yıllara göre azalmıştır.
Hız, geçen süre boyunca kat edilen mesafeye eşit olduğu için, Dünya'nın hızı 940 milyon km nin 365.25 güne bölünmesi günlük hız ve bu sonucunda 24 saat bölünerek saatlik hesaplanır. Böylece, Dünya günde yaklaşık 2,6 milyon km veya saatte 107,226 km yol alıyor denilebilir. Güneş ve galaksimiz de hareket eder!
Gök adamızı oluşturan, yıldızlardan ve devasa gaz bulutundan oluşan disk şeklindeki düzlemsel yapının bir parçası olan Güneş sistemi saatte yaklaşık 720 bin kilometre hızla hareket ediyor ve gökadanın merkezi etrafındaki dönüşünü 230 milyon yılda tamamlıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir.
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Ayın kendi eksenin etrafında dönüşünü ise derece olarak verebiliriz. Bir tam dönüşü kabaca 27.32 gün sürer. 360 dereceyi bu sürede dönüyorsa günde 13.177 derece dönüyor diyebiliriz. Ya da saatte 0.549 derece.
Dünya'nın dönüşü çok yavaşlarsa Ekvator bölgesinde yoğunlaşan denizler ve okyanuslar kutup bölgelerine hareket etmeye başlar. İklim, bitki örtüsü ve canlı hayatı için ciddi değişimler gerçekleşir.
Dünya daha hızlı dönerse ne olur
Gezegenimizin dönüşü esas olarak günün uzunluğunu belirler. Daha hızlı bir dönüş hızı, daha kısa bir gün anlamına gelir, bu nedenle bir yıldaki gün sayısı artar. Ekvator'daki ekstra hız, okyanuslardaki suyun orada birikmeye başlayacağı anlamına gelir.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.
Sonuç olarak elimizdeki bilgileri toparlayıp artık Dünya'nın dönüş hızını bulabiliriz. V(hız) = 1673 km/saat bulunur. Bir başka deyişle saniyede 465 metre.
Geçtiğimiz 29 Haziran'da ise bu alanda çalışan bilim insanları, Dünyanın dönüş hızının 24 saatten 1,59 milisaniye daha kısa sürdüğünü ve bunun kayıtların alındığı günden bu yana kaydedilen en kısa süre olduğunu açıkladı.
Eğer çemberin genişliğini bir günün uzunluğuna yani 24 saate bölerseniz, bu sonuç size dünyanın ekvatordaki hızını yaklaşık 1.670 km/saat olarak verir. Ancak diğer enlemlerde bu kadar hızlı hareket etmezsiniz.
Dünya'mızın dönüşünü hissetmiyoruz; zira atmosfer, karalar, dağlar ve Dünya üzerinde geriye kalan her şey, aynı sabit hızla dönmeye devam ediyor.
Dünya'nın eksen eğikliği yaklaşık 23 derecedir ve Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliğinin belirgin bir etkisi vardır.
Dünyanın Kendi Ekseni Etrafında Dönmesi: Dünya sürekli kendi ekseni etrafında döner ve bu dönmesi ile bir gün tamamlanır. Yani daha önce dünya kendi etrafındaki hareketini ne kadar sürede tamamlar diye merak ediyorsanız işte cevabı: 24 saatte.
Dünya Güneş etrafında bir yörüngede, Ay ise Dünya etrafında bir yörüngede dolanır. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar. İlkdördün evresine geldiğimizde Ay, Dünya ve Güneş arasında kalan açı 90 derece yani 6 saat. Bu ne demek Güneş battığında Ay tepemizde ve gece yarısı yöresinde batacak demektir.
Ay kendi ekseninin etrafında, Güneş'in etrafında ve bununla birlikte Dünyanın etrafında dönmektedir. Ay kendi ekseninin etrafında ve Dünya'nın etrafındaki dönüşünü tam olarak 27 gün ve 8 saat içerisinde tamamlamaktadır. Ay evreleri yaklaşık 29 gün içerisinde tamamlanmaktadır ve buna 1 ay denmektedir.
Çünkü Dünya'nın dönmesinden kaynaklanan merkezkaç kuvveti ile Güneş'i Dünya'ya uyguladığı kütleçekim kuvveti birbirine eşitleniyor ve sabit bir yörüngede kalıyor.
Dünya'ya hayat veren Güneş 5 milyar yıl sonra sönerek beyaz cüceye dönüşecek. Oysa galaksideki bütün beyaz cüceler sönen güneşlerden oluşmuyor. Nitekim Türk bilim insanı Mükremin Kılıç ve ekibi bazı beyaz cücelerin çarpışan yıldızlardan oluştuğunu buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri