Gök=Tanrı değildir. "Üze tengri basmasar asra yir telinmeser" (Üstte gök çökmese, altta yer batmasa). Tanrı batmaz, ebedidir...
"Üze kök tengri asra yağız yir kılındıkta ikin ara kişi oğlı kılınmış." Kök de, yer de yaratılıyor. Demek ki pantheism yok. Dışarda, algılanan evrenin dışında bir Tanrı, bir yaratıcı var. Buradaki 'tengri' kelimesi gök anlamında.
İşte Kök Tengri/Gök Tanrı deyiminde geçen kök/gök sözünün taşıdığı anlam ulu, yüce, kutsal'dır. Buna bağlı olarak da, Kök Tengri/Gök Tanrı deyimi Ulu Tanrı, Yüce Tanrı anlamlarına gelir.
Radloff`un lügatinde bu kelime üç tür gösterilmiştir: tanrı, tengri ve tanri (türk alfabesiyle). Birinci iki kelime aynı manalı “Allah” (Goft) gibi tercüme edilmiştir. Eski türk kelimesi olan tanri ise “gök” gibi (Der hammel) ve Allah (Goft) gibi tercüme edilmiştir.
Türklerin bilinen en eski sözcüklerinden biri de “tengri”dir. Bu sözcük, eski dönemlerde hem “gök” hem de “Tanrı” anlamlarında kullanılmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Tengricilik, Göktengri inancı veya Göktanrı inancı, Türk ve Moğol halklarının, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki yaygın inancıdır. Tengri'ye ibâdet etmenin yanında Animizm, Totemlik bu inancın ana hatlarını oluşturmaktadır.
Türkiye'de Tengricilik küçük azınlık dinlerinden biridir. İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç'a göre eski Türk dini olan Tengriciliğe son yıllarda ilgi artmakta ve kendini Tengrici sayan kişilerin sayısı çoğalmaktadır.
Gök Tanrı Şamanizm Halk kültürü Alkış İnanç.
Tengri (Eski Türkçe): Gök (tanrısı). Eski Türkçe kaynaklarda Gök anlamına geliyor. Aynı cümle bilinmeyen bir zamandan beri bugünkü anlamı ile Tanrı biçiminde kullanılıyor. Tenger Etseg (Moğolca): Gök Baba.
Kısaca Tengrici olmak için hiçbir şart yoktur. En kaba ve düz ifade tarzı ile bir çeşit DEİZM ve PANTEİZM inancının Türk kültürü ile yoğrulmuş halidir. Bir duyuştur, bir hazdır Tengricilik. Yaşamdan zevk almaktır, deneyerek ve yaşayarak öğrenmektir.
Orta Asya'nın büyük dağ silsilelerinden Tanrı Dağları, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nin iç kısımlarına kadar yayılıyor.
Kut inancı, Türk devletlerinde başta olan insanların, kendilerine bu görevin Tanrı tarafından verilmiş olduğu inancıdır. Herhangi bir kişinin yönetici olmayı hak etmesi için Tanrı'nın ona “kut” vermesi gerekir.
Amin Sâmî kökenli, "emin, sağlam, sabit" gibi anlamlara gelen ve "güvenilir (kişi)" anlamındaki emin sözcüğü ile de akraba olan bir sözcüktür.
Tengri, Eski Türkçede Tanrı anlamına gelir. Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilikte Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce ruhu olarak kabul edilir. Aynı zamanda Orhun Yazıtları'nda ilk çözümlenen sözcüktür.
Geçmişinin ne kadar eskiye dayadığı bilinmeyen bu inanç 2022 yılı itibariyle Türkiye'ye yasal olarak yeniden girdi. Burhanettin Mumcuoğlu isimli genç avukat Türkiye'nin ilk Tengri dinine mensup ismi oldu.
islamiyetten önce türklerde devlet yöneticilerinin kullandığı unvanlardan biridir. maniheizm etkisiyle uygurlar kullanmıştır.
Kelime Tengri şeklinde yazılmaktadır. Bu bir sadece yazım kalıbıdır. Oğuzca'da Tengri yazılır ama biz onu Tanrı biçiminde ince ünlüyle değil kalın ünlüyle okuruz. Oğuzca, Tengri kelimesini hep Tanrı olarak kullanmıştır.
T : Ahiret (cennet cehennem) inancı yoktur.
tengrizm, eski yunan ve roma'da olduğu gibi "baş tanrı" esasına dayalı "çok tanrılı" bir inanç sistemidir ... Çok tanrılı bir inanç sistemidir. Çok tanrılı olabilir , tek de olabilir. Umay , Erlik gibi tanrı kabul edilenleri Tengrinin ruhları olarak kabul edersek tek tanrılı bir inanç diyebiliriz.
Tengricilik'teki “şaman” kavramı “Şamanizm” kavramı ile karıştırılmaktadır. * Bazı araştırmacılara göre Tengricilik dindir, Şamanizm din değildir. Tengricilik'teki din adamlarına “şaman” adı verildiği için bu din zamanla “Şamanizm” olarak adlandırılmaya başlamıştır.
⊗ Tengri Dini'nin yarattığı insan hür, eşit ve muktedirdir. Tanrı'nın yarattığı insan, Gök Baba'nın ve Toprak Ana'nın oğlu ve kızı olarak onların göz bebeğidir. Tüm diğer varlıklar gibi kendisini Tengri'nin yarattığına inanır, her varlık ile kendini eşit görür, onları sever, sayar. Hiçbir dini ve ulusu aşağı görmez.
Orta Asya'daki en eski Türk topluluklarının inanç sistemleri atalar kültü, tabiat kültleri ve Gök Tanrı kültü olmak üzere üçlü bir din anlayışından oluşmaktadır. Bunlardan atalar kültünün çeşitli eski Türk zümreleri arasında en köklü ve en eski inançlardan birisi olduğu söylenebilir.
Geçmişte Tengricilik, Manihaizm ve Budizm dinlerine inanan eski Türklerde “tenasüh” yani “ruh göçü” inancını görmekteyiz. Türklerde ölümden sonra ruhun kuş olup uçtuğuna, geldiği yere yani göğe gittiğine inanılırdı.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır. İnanışlarında ise kamlığa (Şamanlık) dayalı unsurlar yatar. Tapınma derecesine varmadan eski kültürden getirilen unsurları İslamiyet açısından mahsur teşkil etmeyecek şekilde yaşatma, İslamiyet'te “bid'ad” kavramı içerisinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri