Üzengi (Latince: stapes) insanların ve diğer memelilerin orta kulağında, ses titreşimlerinin iç kulağa iletilmesinde rol oynayan bir kemiktir. Üzengi şeklindeki küçük kemik sesi oval pencereye iletir.
Kulak kemikleri veya kulak kemikçikleri (Latince: tek. Ossicula auditus, çoğ. Ossicula auditoria) orta kulaktaki üç kemikten oluşur ve insan vücudundaki en küçük kemikler arasında yer alır. Havadan gelen sesleri sıvı dolu kemik labirente (koklea) aktarmaya yararlar.
Orta kulakta bulunan üç kemikçiğin sonuncusu olan üzengi kemiği, kulağın bölümleri arasındaki en küçük kemiktir. Bu kemik, ayrıca insan vücudundaki en küçük kemiktir. Üzengi, örs kemiğinden gelen ses titreşimlerini alır ve onları, beyne taşınan sinir uyarılarına dönüşmeleri için iç kulağa iletir.
İnsan vücudundaki en küçük kemik orta kulakta bulunan üzengi kemiğidir. Üzengi kemiği 2.5 mm - 3 mm boyutlarındadır.
Kulak zarı ve üç küçük işitme kemikçiği (örs, çekiç, üzengi) orta kulakta bulunur. Bu yapılar ses dalgalarını güçlendirerek iç kulak sıvılarına iletme görevi yaparlar.
İlgili 27 soru bulundu
Çekiç (Latince: malleus), orta kulakta yer alan, kulak zarına temas eden ve örs kemikçiğine bağlı çekiç şeklinde küçük bir kulak kemiğidir. Latincesi malleus olan kemik, bu dilde de çekiç manasına gelmektedir. Ses titreşimlerini kulak zarından incus'a (örse) iletir.
Örs, üzengi ve çekiç vücudumuzdaki en küçük kemiklerdir. Sadece birkaç mm uzunluğundaki bu kemiklerin işitmede çok önemli bir rolü...
Örs (Latince: incus), orta kulakta bulunan bir kemiktir. Örs şeklindeki küçük kemik üç kulak kemiğinden biridir. Örs yanal olarak bağlı olduğu çekiç kemiğinden (malleus) gelen titreşimleri üzengi kemiğine (stapes) iletir.
Memelilerde tüy yoktur, kıl bulunur. Üç tane iç kulak kemiği (çekiç, örs, üzengi) bulundururlar. Sürüngenlerde ise 1 tane (üzengi) bulunur.
Örs kemikçiğine bağlıdır ve aldığı ses titreşimlerini iç kulağa iletmektir görevi. Şeklinden dolayı benzediği üzengiden ismini almıştır. Bu kemik insan vücudunda bulunan en hafif ve ufak kemiktir.
MS 477 gibi tahtalı eyere asılan çift üzengi kullanımı bütün Çin'e yayılmıştı. Batıda ilk modern üzengi tipinin görülüşü MS 6 ve 7. yüzyıl gibi Avarlar'la olmuştur. Üzengi Avarlar , Bulgarlar, Hazarlar ve Kumanlar gibi avrasya atlı kavimlerinden Bizanslılara oradan da araplara geçmiştir.
Hastalığın tanısı için işitme testi yapılması gerekmektedir. Bu test ile işitme kaybının derecesi, nereden kaynaklandığı ön görülebilir. Görüntüleme yöntemleri (tomografi ya da manyetik rezonans) otoskleroz hastalığını göstermez ama diğer kulak hastalıklarını ayırt etmek için tercih edilebilir.
İç kulak kireçlenmesi yani otoskleroz en yaygın belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında ortaya çıkan işitme kaybı daha çok düşük seviyeli veya tiz sesleri duyamamak olarak ortaya çıkar. İşitme kaybı zamanla ilerleyebilir. Otoskleroz durumunda işitme kaybı daha çok iki taraflı yaşanmaktadır.
Kulağın dış etkenlerden (virüs, toz ve yabancı maddeler) koruma görevinde olan kulak kiri aynı zamanda kulak zarını da korumaktadır.
Orta kulak
Temporal kemik içerisinde altı duvarlı bir kemik boşluğudur. Ön iç kısmındaki “östaki borusu” sayesinde yatakla birleşir. Bu durum kulaktaki iç ve dış basıncı dengeleme yönünden çok önemlidir.
Dış kulak yolu iltihabında kulak çekildiğinde, kulak önünde tragus adı verilen küçük kıkırdak çıkıntıya bastırıldığında veya kulak kepçesi hareket ettirildiğinde artan kulak ağrısı olur. Bu ağrı ayrıca tanı için tipik özelliktedir.
Vücudumuzdaki en küçük kemikleri oluşturan çekiç, örs ve üzengi kemikleri ise ses iletiminden sorumludur. Bu mekanik işlevlerine ilave olarak, organizmanın kalsiyum ve fosfor depolar ı olarak görev yaparak metabolik olarak ta önemli rol oynarlar.
*İç kulaktaki tulumcuk, kesecik ve yarım daire kanalları denge ile ilgili yapılardır.
Vücudumuzdaki en küçük kemikler daha doğrusu kemikçikler: çekiç, örs, üzengi (malleus, incus, stapes). Boyutları tam olarak bu kadar.
Orta kulağın iç duvarında iç kulağa bağlayan oval ve yuvarlak pencere bulunur. Membranla örtülü bölgelerdir. Orta kulakta yer alan kemikler malleus (çekiç), inkus (örs) ve stapes (üzengi) dir.
İşitme sinirleri nerede bulunur sorusunun cevabı ise iç kulaktır. Dış ve orta kulak bölgelerinde kulak yapısı korunmakta ve iç kulak ile köprü kurulmaktadır. Bu sayede kulak dengesi sağlanmaktadır.
Östaki borusu burun ve boğaz ile orta kulağı (kulak zarı arkasında kulak bölümü) birbirine bağlayan bir borudur. Normalde, östaki borusu orta kulak içindeki basıncın, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli olmasını sağlar.
Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır.
Orak ve çekiç (Unicode: "☭"), komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir.
1.Ses, kulak yolundan geçip kulak zarını hareket ettirir. 2.Kulak zarı ses ile titreşir. 3.Ses titreşimleri üç kemikçik aracılığıyla kokleaya iletilir. 4.Kokleanın içindeki sıvı, ses titreşimleri nedeniyle hareketlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri