Flash Bellek klasörünün üzerine sağ tıklayarak açılan pencereden biçimlendir sekmesi tıklanmalıdır. Eğer USB Flash Bellek 8 GB ve üzeri ise dosya sistemi başlığı altından
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
FAT32 dosya sistemi, daha küçük kapasiteli flaş bellek cihazları (bellek kartları, USB sürücüler ve diğer depolama cihazları gibi) için uygunken NTFS dosya sistemi, büyük kapasiteli diskler için uygundur.
500MB'lık bir USB flash sürücüsü için 512 bayt (FAT32) veya 32 kilobayt (FAT) seçebilirsiniz. 1 TB'lık harici bir sabit disk için 64 kilobayt ayırma birimi tablosu (NTFS) seçin.
Açılan menüde 'Dosya sistemi'nin hemen altında yer alan 'Ayırma birimi boyutu', küme boyutu olarak da bilinir ve temelde sürücüdeki olası en küçük veri yığınını ifade eder. Burada Microsoft'un önerilen ayırma birimi boyutu olarak 4096 bayt'ı seçin.
İlgili 39 soru bulundu
Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
FAT32 ve NTFS Arasındaki Farklar
FAT32 herhangi şifreleme sağlamaz ve güvenlik açısından oldukça kısıtlıdır. NTFS güvenlik ve şifreleme ile etkinleştirilir. NTFS, FAT32'ye göre büyük dosya adlarıyla birlikte daha büyük birim boyutlarını ve büyük dosyaları destekleyebilmektedir.
Format atmak için kullanılacak USB belleğin en az 8 GB boş hafızaya sahip olması gerekir ve tercihen USB bellek boş olmalıdır.
FAT32: En eski ve en uyumlu dosya sistemi ancak 4 GB'tan büyük dosyaları desteklemez. exFAT: FAT32'nin geliştirilmiş versiyonu. Büyük dosyaları destekler ancak günlüğe kaydetme özelliği yoktur. Bazı oyun konsollarında çalışmaz.
Cevap içeride... USB flaş disklerinizde hangi dosya sistemini kullanmalısınız, FAT32 mi, NTFS mi? Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
fat formatı küçük boyutlu dosyalar için , ntfs büyük boyutlu olanlar için idealdir. örneğin fat olarak format atarsan 1 gb lık bir dosyayı açmaya kalkınca bilgisayarın donabilir. ntfs daha ileri bir teknolojidir. ben hep ntfs ile format atarım.
New Technology File System veya kısa adıyla NTFS, Microsoft'un geliştirdiği en yeni depolama formatı ve günümüzde kullanılan bütün sabit disk ve SSD'ler için varsayılan format. Windows işletim sistemleri sadece NTFS formatlı disklere kurulabiliyor.
FAT32 nedir? FAT32, özellikle çıkarılabilir USB flash sürücüler ve SD bellek kartları olmak üzere harici sürücüler için varsayılan dosya sistemi olarak kabul edilir. Windows ve macOS gibi büyük cihazlarda ve işletim sistemlerinde kullanılabilecek en uyumlu dosya sistemidir.
Fakat ısrarla USB flash sürücüsünün FAT veya DOS formatlı olması gerektiği yazılı bunu anlamanın yolu nedir acaba? anlamaya gerek yok ama kısayolu var 3gb nın üzerinde dosya atamıyorsan FAT32 dir. atıyorsan NTFS dir. Dos olmaz zaten hiçbir usb bellek dos yapmak için programa ve ayarlara ihtiyacın vardır.
Sorum; Hızlı biçimlendir ile normal biçimlendirme arasındaki fark nedir? Hızlı biçimlendirmede sadece HDD'nin Smart bilgisi yani veri küme bilgilerinin tutulduğu yer silinir esas data içerdedir ama sen diski boş görürsün. Normal biçimlendirmede sectorlarda silinir ama yine de veri kurtarılabilir.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
Eğer bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde açabiliyorsanız Windows'un ayarlarından da kolaylıkla USB'siz format atma şansınız var.
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
Merhaba windows işletim sistemlerinde şu anda ntfs kullanılmaktadır. Ntfs 2 tb desteklemektedir.
1. Windows 10 Dosya Gezgini'ni (Windows + E) açın, USB sürücüsünü bulun ve sağ tıklayın, "Format" ı seçin. 2. NTFS'yi hedef dosya sistemi olarak ayarlayın, "Hızlı Biçimlendir" i işaretleyin ve biçimlendirmeyi başlatmak için "Başlat" ı tıklayın. 3. İşlem tamamlandığında, onaylamak için "Tamam" ı tıklayın.
Fat32 dosya sistemi 4GB ve üzeri dosyaları kopyalamaya izin vermez. Windows 11 gibi 4GB'dan büyük iso dosyalarını UEFI olarak ayarladığın USB'lere kopyalayamazsın. NTFS dosya sistemi bu yüzden var. Bootable yapacaksanız ve bu bootable UEFI olacaksa mecburen FAT32 yapacaksınız.
Adım 1. exFAT SD kartını, harici sabit sürücüyü, USB flash sürücüyü, kalem sürücüyü vb. PC'nize bağlayın. Adım 2. Windows simgesine sağ tıklayın ve "Disk Yönetimi" ni seçin. Adım 3. Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin.
1. "Bu PC" veya "Bilgisayarım" üzerine sağ tıklayın ve "Yönet" e tıklayın ve "Disk Yönetimi" üzerine tıklayın. 2. USB Sürücünüzü seçin, sürücüye sağ tıklayın ve "Biçimlendir" i seçin. "Evet" e tıklayın. 3. Sürücüyü adlandırın ve dosya sistemini "FAT32" olarak seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri