Yan dal polikliniklere aile hekimleri randevu alamazlar. Yani, Aile Hekimleri hekimi yeşil alan açamaz. Bundan dolayı, Yan Dal Polikliniklere sevk ve randevu işlemleri, ilgili ana dal uzmanı ya da yan dal uzmanı tarafından yapılıyor.
Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.? açıklanmış olup, bu hüküm doğrultusunda Sertifikalı Aile Hekimleri, Aile Hekimi Uzmanlarının reçetelendirebilecekleri tüm ilaçları yazabileceklerdir.
Gelelim senin soruna"aile hekimi sevk kağıdına uzman hekimi yada hastaneye sevk etmez örneği ortopediye veya göze sevki uygundur diye yazar. Sen bu branşlarda ;özel, üniversite, araştırma , devlet olsun hangi uzman hekimlerden birine muayene olabilirsin. İl sağlık müdürlüğüne gidilir Nihayi kararı buradan çıkar.
Özetle Aile Hekimliği uygulamasında yer alan sağlık personelinin özel bir konumda ücretsiz izinli olması 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulama Kanunu ile sağlanmaktadır.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
İlgili 38 soru bulundu
İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edeceklerdir.
İlaç raporunun başlama bitiş tarihini hastanın e devletinden öğrenebilirsiniz. Aile hekimleri uzman doktorun mevcut bir ilaç raporu varsa ilaç yazabilir.
Aile Hekimleri hakkında idare tarafından yapılan soruşturmalarda çoğu zaman aile hekimleri işlemlerin hukuka ne kadar uygun olduğuna dair fikirleri olmamaktadır. Aile hekimleri kanun gereği sözleşmelerini Bakanlık adına Valilik ile yapmaktadırlar. Bu itibarla aile hekimlerinin amiri konumunda Vali bulunmaktadır.
Ayrıca Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde de aile hekimlerinin izin hakkı düzenlenmiştir : İzinler Madde 13- “(1) Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının yıllık izinleri, bir mali yılda otuz gündür.
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimi Kayıtlı kişi sayısına bakılmaksızın, ilk 1000 (bin) kişiye kadar Aile hekimliği uzmanı 2.000 TL Uzman tabip veya tabip 1.500 TL 1000 kişinin üzerindeki her kayıtlı kişi başına 1 TL'dir.
Yeşil alan: Hafif yaralanma ve hastalık durumlarında yeşil alan birimi hizmet vermektedir. Yeşil alandaki hastaların sağlık durumu, sarı ve kırmızı alandaki hastalara göre daha az aciliyet barındırmaktadır. Bu sebeple, bu gruptaki hastalar özellikle kalabalık hastanelerde uzun süre bekleyebilmektedir.
Doktorunuz yeşil alanı açtırarak, ayaktan başvuran ve acil sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olan hastaları muayene edecektir. Bu hastalar ayaktan gelen hastalardır ve ayaktan tedavi edilmektedir.
Yani, Aile Hekimleri hekimi yeşil alan açamaz. Bundan dolayı, Yan Dal Polikliniklere sevk ve randevu işlemleri, ilgili ana dal uzmanı ya da yan dal uzmanı tarafından yapılıyor.
Eğer gideceğin aile hekimi elit bir mekandaysa git, yazabilirler.
Bu tarih itibariyle bahsi geçen illerde görev yapan bütün aile hekimlerinin tüm ilaçları E-reçete (Renkli Reçete) Sistemi kapsamında reçetelendirmesi gerekmektedir.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
Bu maddede "Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan doktorlar ve uzman doktorlar ile 24 Kasım 2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen aile hekimleri her yıl bakanlıkça uygun görülmek şartıyla yetmiş iki (72) yaşına kadar ...
"Aile hekimlerinden kaç gün rapor alınabilir?" sorusunun yanıtına gelirsek aile hekimleri 10 gün rapor verebilir. Bu süre, bir aile hekiminin tek seferde verebileceği en uzun rapor günüdür. 10 günlük süre tamamlandıktan sonra kontrol için doktora gittiğinizde aile hekimi size tekrar bir 10 günlük rapor yazabilir.
Yurt genelinde sağlık ocakları 08:00'de açılıyor, 17:00'de ise kapanıyor. Sağlık ocaklarında öğle tatili arası saat 12:00 ile 13:00 arasındadır ve bu saat aralığında sağlık ocaklarında hizmet verilmez.
Aile Hekimleri ve hemşireleri iki ayrı statüde çalışmakta, memuriyetten geçenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak, açıktan girenler ise SGK'lı olarak çalışmaktadır.
Aile Sağlığı Merkezleri, kamu kuruluşu değildir.
Aile Sağlığı Merkezleri, idare teşkilatı içerisinde yer alan, idare tarafından kurulmuş resmi kuruluşlar değillerdir. Çünkü, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), Sağlık Bakanlığı tarafından değil, Aile Hekimleri tarafından kurulmaktadırlar.
Bundan sonra Kliniklere doğrudan bağlı olmayan personel ile Başhekimlik bünyesinde çalışan diğer personelin disiplin amiri Başhekim, üst disiplin amiri ise Hastane Yöneticisidir.
Raporu olmayan hastaların bugünden itibaren ilaçlarına ulaşabilmek için hastanelere gidip uzman bir hekime muayene olması gerekecek. Uzman doktor imzalı rapor çıkaracak hasta, ilaçlarını aile hekimine yazdırabilecek. Aile hekimi, uzman doktor raporu olmadan ilacı reçetelendiremeyecek.
Aile hekimliği için sevk zincirini kaldıracak düzenleme ile raporlu ilaçları da artık doktorun yazması zorunluluğu kalmayacak.
Zaten bu da suç. Biz raporlu ilaç kullanıyoruz. Bize bir şey olsa hesabını kim verecek” dedi. Vatandaşların şikayetleri ile ilgili ligi veren İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, acil servislerde ilaç yazma yükümlülüğünün olmadığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri