Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Üzüm çekirdeği; kolajeni arttırır. Bununla beraber kemik ve cilt sağlığını korur. Bilhassa yaşlanmanın önüne geçerek, ciltte oluşma olasılığı olan akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Bunun dışında vitamin eksikliğinden ötürü görülen deri ve saç dökülmesi adına birebir yarar sağlar.
Siyah kuru üzüm C, B kompleks, E, K vitaminleri; kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, bakır, sodyum mineralleri içerir. Küçücük bünyesinde bir dolu değer taşıyan kuru üzüm, lezzetiyle sağlığınız için eşsiz bir destekleyici olabilir. Peki, siyah kuru üzümün faydaları nelerdir?
Üzüm çekirdeği tozu ve ununun vitamin içeriklerinde sırasıyla D3 vitamini 7.89 ve 7.63 μg/g, α-Tokoferol ise 28.26 ve 11.03 olarak tespit edilmiştir. Ergosterol, stigmasterol ve β-sitosterol gibi fitosterol içerikleri sırayla 2.76 ve 36.03; 2757.76 ve 214.03; 2951.33 ve 1631.10 μg/g olarak belirlenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Kurutulmuş olan üzüm çekirdeğini toz haline getirdikten sonra yoğurt ya da bala karıştırarak yiyebilirsiniz. Çekirdeği çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Tüketim alternatifleri yönünden zengin olan üzüm çekirdeğini nasıl yiyeceğiniz size kalmış. Üzüm çekirdeğinin günlük bir tatlı kaşığı kadar tüketimi önerilir.
Kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur. -Kara üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp damar hastalıklarının olumunu önler. -Kişileri tütün dumanından korumaya yardımcı olur. -İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu oksidanların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
Enfeksiyon ve iltihaplanma tedavisi için doğal ilaç şeklinde kullanılan üzüm çekirdeği, etkenlere bağlı şekilde gelişen; cilt sorunları, egzama, kireçlenme, kolit, sinüzit, idrar yolu enfeksiyonu ve gastrit gibi hastalıklara iyi gelir.
Üzüm Çekirdeği ve Faydaları
Üzüm çekirdeği içeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahiptir.
Diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek olan kuru üzümün 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
Her üzüm tanesi kalpte bulunan kan hücrelerini gösterir. Zararlı hücrelerin tutulmasına yardımcı olur. Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Siyah Üzüm Hangi Vitaminleri Bulundurur? Siyah üzümün içerdiği vitaminler, A vitamini, B vitamini (B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 formlarında), C vitamini, K vitamini ve E vitaminidir.
Üzüm bol miktarda enerji ve lif içerir, protein açısından zengindir . Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biridir. Anavatanı Anadolu olan çeşitleri 1200'ün üzerindedir. Üzümün antioksidan özelliği, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır.
Hangi Kuru Üzüm Faydalı? Özellikle çekirdekli güneşte doğal olarak kurutulmuş siyah üzüm tercih edilmelidir. Siyah kuru üzüm antioksidan açısında oldukça zengindir. Bunun yanı sıra siyah üzüm çekirdeği de kendisi kadar mucizevidir.
"Üzüm çekirdeği, koruyucu iyileştirici fonksiyonlarının çoğunu damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı olumlu etkilerle sağlar. Damar duvar yapısını korur, varis genişlemelerinin önüne geçer. Damar koruyucu etkisi ve içerdiği yağlarla kalp sağlığını korur.
Kansızlığı gideren kan ilacı takviyeleri kadar etkili olan siyah üzüm, kandaki demir depolarını doldurur. Ara öğünlerde ve kahvaltılarda siyah üzüm tercih ederseniz, bedeninizdeki olumlu değişmeyi görebilirsiniz.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Kolajen üretimine yardımcı olan ve amino asit içeren yumurta, Yoğurt, süzme peynir, lor peyniri ve süt gibi süt ve süt ürünleri, Ispanak, pazı, lahana, brokoli ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi narenciye meyveleri.
Ahududu, böğürtlen, çilek ve kiraz gibi ürünler, kolajen üretimine katkıda bulunur. Bu gibi meyveleri sıklıkla tüketseniz bile herhangi bir zararı olmayacaktır. Dolayısıyla kolajenli meyveleri sık sık tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Üzüm çekirdeği yağının cilt sağlığını destekleyen antioksidan etkisi, nemlendirici etkisi, akne tedavisi ve cilt tonunu eşitleme gibi faydaları vardır. Üzüm çekirdeği yağı, ciltteki serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidanlar içerir.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin en doğal şekilde atılmasına yardımcı olan üzüm çekirdeği tozu, sabahları aç karnına 2-3 çorba kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı eklenerek tüketilebilir.
Yapılan çalışmalarda üzümün çekirdeği, kabuğu ve sapında östrojenin özelliklerini gösteren fitoöstrojenlerin bulunduğu ve bunların kolesterolun birikimini önlediği bulundu.
Oldukça güçlü bir antioksidan içeriğine sahip olan siyah üzüm çekirdeği ilk olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ülkemizde çok yetiştirilen ve kolayca temin edilebilen siyah üzüm çekirdeği uzun süreler muhafaza edilebildiği için de dilediğiniz her dönemde tüketilebilir.
OPC nedir? Oligomeric Proanthocyanidin üzüm çekirdeğinde bulunan çok güçlü bir antioksidan maddedir. OPC'nin en önemli özelliği, kan yağının ve kolesterolün oksitlen-mesini önlemeye çalışmasıdır.
Prof Saracoglu, kimyasal madde içermeyen soğuk pres yöntemiyle saf yağların besin maddelerini koruyarak üretiyor. Üzüm çekirdeği yağı, ezilmiş tohumlardan yapılır, sağlık yararları için kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde kullanıldığı görülür. Antioksidan özellikleri nedeniyle sağlığınızı desteklemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri