Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Tam bir şifa deposu olarak kullanılan dut yaprağının çayı da bitkinin içerisindeki tüm vitamin ve minerallerin kolayca ortaya çıkmasını sağlar. Mayıs-ağustos ayları arasında toplanan ve kurutulmaya bırakılan yapraklar, kurutulma işlemi sona erdikten sonra 1 yıl içerisinde çay olarak tüketilebilir.
Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde yapılan kurutma işlemi sonrasında yapraklar vitamin ve renk kaybına uğramayacaktır.
Taze dut yapraklarından yapılan çay da metabolizmayı çalıştırır. Bu özelliği ile yağ yakımına ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Uzman diyetisyene danışılarak tüketilmesi önerilir.
Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilir. Dut yaprağı çayı metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve yağların yakılmasında etkilidir. Dut yaprağı çayından fayda görmek için yemeklerden önce bir bardak içmeniz kilo verme döneminizde etkili olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir. Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur. Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine taze dut yapraklarını ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün ve bir fincana doldurun. İsteğe bağlı olarak bal veya limon ilave edebilirsiniz.
İlkbahar aylarında toplanan dut yaprağının faydası ise saymakla bitmiyor. Dut yaprağının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesidir. Bunun yanı sıra çorbalara ve yemeklere katılabilir. Tıpkı üzüm yaprağı gibi sarması yapılabilir.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 2 su bardağı su koyup pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun…
Kurutulmuş dut yaprağı faydaları arasında sindirime yardımcı olması, cilt ve saç sağlığını desteklemesi yer alır. Dut yaprakları antioksidan özellikleriyle bilinir. Mide sorunlarına yardımcı olmak için ve Çin tıbbında diyabet ve karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
Kurutulmuş dut yapraklarını saklamak için, hava almayan bir kapta ya da cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Yaprakların nemli bir ortamda tutulması, küflenmelerine ve bozulmalarına neden olabilir. Ayrıca yaprakların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması ve serin bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir.
Anlattığımız yöntem ile kurutmuş olduğunuz dut yapraklarını direkt güneş ışığından uzak serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekmektedir. Mümkün ise hava almayacak şekilde saklamanız önerilir. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.
Serin ve kuru bir yerde saklama: Dut yapraklarını serin ve kuru bir yerde saklayın. Sıcaklık ve nem, yaprakların bozulmasına ve küflenmesine neden olmaktadır. Buzdolabı, dut yapraklarını saklamak için uygun bir yer olacaktır. Ancak koku transferini önlemek için başka bir yiyecek ile aynı kaba koymamaya dikkat edin.
Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
Kaynatma: Su kaynadığında taze dut yapraklarını tencereye ekleyin ve ateşi kısın. Yaklaşık 5-10 dakika kadar hafifçe kaynatın. Dut yapraklarının aroması ve besin maddeleri suya geçecektir. Demleme: Kaynama işlemi bittikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve demlemeye bırakın.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Dut yaprağıyla yapılan bu sarmaların lezzetine inanamayacaksınız. O kadar güzel ve ekşili oluyorlar ki.. Tam kıvamında ve aromasıyla sizi büyüleyen zeytinyağlı sarmalar yemek istiyorsanız doğru tariftesiniz demektir. Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık!
Saç sağlığına fayda sağlar;
Bu uygulama yanı zamanda saç derisi sağlığının korunmasını sağlar. Kepek sorunu olanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Bunun dışında dut yaprakları da kaynatılarak saçlara uygulanabilir. Duy yaprağı suyuna ayrıca limon katılarak uygulanması daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Dut kurusu C vitamini deposu olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarını daha kolay atlatmanızı sağlar. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri