Kırmızı üzüm; Vitamin A, C, B6, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, folat, magnezyum ve selenyum içermesiyle oldukça sağlıklı bir besindir. Çok güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur. Bu sayede, kalp, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı vücudu savunur.
Üzüm, güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflama rejimlerinin ana ürünüdür. Amino asitler, B vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanmasını sağlar.
ÜZÜM: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi üzerinde faydalıdır.
Üzüm tanesinde en fazla miktarda bulunan organik asitler sırasıyla tartarik, malik ve sitrik asittir. Tartarik asit, olgunluk zamanının saptanması yönünden pratikte önem taşımaktadır. Histolojik olarak en fazla endokarpta bulunur.
İlgili 25 soru bulundu
Üzümün %81 su, %18'i karbonhidrat, %1'i protein ve ihmal edilebilir miktarı da yağdır. 100-gram (31⁄2-ons) üzüm, başka mikro besin içermeyen 288 kilojul (69 kilokalori) gıda enerjisi ve orta miktarda da K vitamini (Günlük değerin %14'ü kadar) kaynağıdır. Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.
Tüfekci ve Fenercioğlu'nun [12] yapmış oldukları çalışmada, üzüm suyunun pH değerinin 3.72-4.03, toplam kuru madde miktarının %14.02-16.17 ve titrasyon asitliğini de %0.34-0.36 aralığında bulunduğunu belirtmişlerdir.
Vitamin ve mineral açısından zengindir
Demir, potasyum, kalsiyum, bakır ve manganez açısından zengin bir besin olan kuru üzüm aynı zamanda güçlü de bir lif kaynağıdır.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor.
Yaş ve kuru üzüm D vitamini konusunda güçlü bir meyvedir. Üzümdeki D vitamini kemik gelişimini ve sağlığını korumaya yardımcı olur, kalp sağlığını ise destekleyerek riskleri düşürmeye çalışır.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Demir eksikliği ve kansızlık olan kişiler, her gün 1-2 avuç kuru üzüm tüketebilir. Diyabet hastalarının kuru üzüm tüketimi 1 avuçtan fazla olmamalıdır. Diyabet hastaları kuru üzüm tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Beyaz üzüm, lezzetli bir meyve olmanın yanı sıra sağlığınıza da birçok fayda sağlar. Antioksidanlar, kalp sağlığı, bağışıklık sistemi, sindirim sağlığı, hidrasyon gibi çeşitli alanlarda etkileri vardır. Günlük beslenme düzeninize beyaz üzüm eklemek, sağlıklı bir yaşam tarzını desteklemenize katkı sağlar.
Kanın temizlenmesine yardımcı olabilir
Siyah kuru üzüm demir desteği verir, kansızlık probleminin giderilmesine, tedavi sürecinin daha iyi ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca kanın temizlenmesine yardımcı olur, kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına destek verir.
Ayrıca kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal gibi meyveler gaz yapıcı olabilir.
Bunların yanı sıra üzüm iyi bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı. Örneğin; 100 g taze üzümde, 190 miligram (mg) potasyum, 18 mg kalsiyum, 0,5 mg demir ve 4 mg C vitamini bulunuyor.
Brezilya Yağmur Ormanlarından Gelen Sağlık MucizesiBrezilya'lıların yüzyıllardır dinçlik ve enerjilerinin kaynağı Acai (Okunuş: ASAİ) meyvesi son zamanlarda başta Amerika olmak üzere tüm dünya'nın ve tıp otorilerinin ilgisini çekiyor.
Mümkün olduğunca en az sayıda yiyecekleri kullanarak ve günlük besin gereksinimlerini yüksek seviyede karşılayacak çeşitli yiyecekleri gruplandırdılar. Bunun sonucunda badem, en yüksek besin içeriği ve dünyanın en iyi besini seçildi.
En çok C vitamini içeren meyveler arasında turunçgiller ve kavun sayılabilir. Sözgelimi orta boy bir portakal yaklaşık olarak 70 mg kadar C vitamini sağlar. Greyfurt ise yaklaşık 56 mg C vitamini içerir.
Gerek iklim ve toprak, gerekse çeşit ve tip zenginliğimizin fazla olması mevcut bütün üzüm çeşitlerimizin değerini artırmaktadır (Marasalı ve Er- gül, 1994). Üzüm, yüksek şeker içeriği nedeniyle kalori değeri yüksek bir besin maddesidir.
İçerik: Adı Miktarı (5mL %BRD Üzüm Çekirdeği Ekstresi 50 mg * Vitamin A (1000 IU) 300 µg RE %37,5 Vitamin B1 0,7 mg %63,6 Vitamin B2 0,8 mg %57,1 Vitamin B3 9 mg NE %56,25 Vitamin B5 3 mg %50 Vitamin B6 1 mg %71,5 Folik Asit 100 µg %50 Vitamin B12 1 µg %40 Biotin 15 µg %30 Vitamin C 30 mg %37,5 Vitamin D (200 IU) 5 µg ...
Yeşil üzüm içeriğinde yer alan b1 ve b2 vitaminleri ve demir, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller barındırmaktadır.
Çiçeklenme-Ben Düşme Dönemi: Haziran sonu ve Temmuz başında meyvelerin yumuşadığı veya renk değiştirdiği dönemdir. Köklerde dallanma ve gelişme bu dönemde olduğundan, kök sistemini de olumsuz etkilemektedir. Ben düşme-hasat dönemi: Bu dönemde asmalar susuzluğa daha dayanıklıdır.
Üzümün tadındaki ekşilik, içindeki serbest ve yarı bağlı organik asitlerden ileri gelmektedir. Üzüm suyundaki en önemli asitler tartarik asit ve malik asittir. Her iki asit, toplam asitin %90' ından fazlasını oluşturmaktadır.
Limon suyunun PH değeri yaklaşık 3'tür. Suyun PH değeri ise 7'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri