Antifirizin ısıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kullanılır. Genellikle 1:1 su ile seyreltilerek kullanılır, bu da formülasyona bağlı olarak yaklaşık -34 °F (-37 °C) donma noktasına neden olur.
saf antifrizin donma noktası -12 derecedir.
suyla karıştırıldığında kristalize olmadığı için antifriz oranı sıfırdan %60'a çıkana kadar donma noktası giderek düşer ve bu noktada donma noktası minimum -45 derece olur. bu noktadan sonra antifriz oranı arttıkça donma noktası yükselmeye başlar ve saf antifrizde -12 olur.
Her antifirizin donma noktası farklıdır. Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
Konsantre Antifriz yaklaşık -18 ⁰C'de donar, ancak suyla karıştırıldığında karışım daha düşük sıcaklıklarda donmaya başlar. Antifriz kullanımı sadece sulu karışımların donma noktasını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kaynama noktasınıda yükseltir.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Mazotun donmaması için belirli adımların uygulanması gerekmektedir. Çok soğuk havalarda yakıtın depoda donmasını önlemek oldukça önemlidir. Bu noktada sıklıkla akıllara gelen bir diğer soru da “Dizel motor donar mı?” sorusudur. Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar.
normal şartlar altında mazotun donma sıcaklıgı -30 derecedir..
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
· Antifrizin üzerine saf su ekleyin. · Radyatör tamamıyla dolduğunda aracınızı çalıştırın. · Motorun çalışmasıyla bir miktar su kaybı olacaktır. Su, normal seviyeye gelinceye dek ekleme yapın.
sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir. sebebi uzun süre bu şekilde çalışan arabalarda oluşan pas ve çürümüş metal parçaları radyatörde tıkanıklık yapabilir.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
-1 civarı sıcaklıklarda motorun içindeki su donmaz. Siz biran önce kaçağı bulmaya bakın.
Yanmadan açığa çıkan ısı sonunda kaynamaya neden olur. Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Tabii her iki durum da suyun donma noktası olarak ifade edildiğini söylemek mümkün. Ancak günümüzde hala suyun donma noktası olarak deniz seviyesinde 0 santigrat derece kuralı geçerlidir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Soğutma sıvısı, motor sıcaklığını optimum seviyeye indirdiği ve motorun tahribatını önlediği için herhangi bir araçtaki en önemli sıvılardan biridir. Soğutma sıvısı hacmi araçlar arasında biraz farklılık gösterirken, çoğu otomotiv uzmanı, araçların 5 litreye kadar soğutma sıvısı tutabileceğini belirtti.
Antifiriz renkleri
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Sıfır araçta antifiriz vardır.
Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
10 dakika olmak kaydıyla günde en az 2 defa araçlar rölantide tutulmalıdır. Ağır tonajlı araçlara sahip şoförler, donan araçlarını çalıştırabilmek için araç altında ateş yakarlar. Bu sistemle elde edilmek istenilen şey; yağı ısıtmak, mazot filtresinde söz konusu olan donmayı ortadan kaldırmaktır.
LPG'nin kimyasal özellikleri gereği normal şartlar altında donması imkansızdır. Mix LPG'nin normal kaynama noktası -13°C'dir.
Bildiğiniz üzere motor suyu donmuş araç çalıştırılmaz veya üzerine direk olarak sıcak su dökülmez. Direk olarak sıcak su dökmek motor parçalarına zarar verebilir ve motor bloğunun çatlamasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri