Diş kesilme işlemi hastanın ihtiyaç duyduğu ölçüde tamamlanır. Bazı hastalarda ihtiyaç duyulan dişler kesilir. Bazı durumlarda ise tüm dişler kesilerek kaplamaya uygun hale getirilir. Tedavi sürecinde ilk olarak diş kesilerek yeterli ölçüde küçültülür.
Diş hekimliğindeki kesme ya da küçültme çalışmaları iki farklı nedenle yapılır. Bunlardan birincisi, dişlerinde ebat farklı olan bireylere düzgün görünen bir diş yapısı kazandırmaktır. Bazı kişilerde dişler arasında uzunluk farkları meydana gelir. Kısa ve uzun dişler kesim işlemiyle eşitlenir.
Diş törpüleme; diş kırılmaları, diş çürükleri, dişlerin çarpık veya uzun çıkması gibi diş sorunlarının tedavisinde dişlerin küçültülmesi için uygulanan bir işlemdir.
Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
İlgili 17 soru bulundu
fazla miktarda diş kesimi yapılması gerektiyse dişin sinirlerini içeren pulpa tabakası açığa çıkabilir ve dişte şiddetli ağrıya sebep olabilir. Böyle bir durumda protezler yapıştırılmadan dişlere kanal tedavisi yapılması gerekir. Aksi takdirde hastanın ağrısı geçmeyecektir.
Dişlerin kesiminin yapılacağı ikinci seans yapılacak diş sayısına göre değişmekle beraber yaklaşık 1 veya 1,5 saat sürer. Diş üzerinden lokal anestezi altında yaklaşık yarım mm'lik aşındırma yapılır. Ölçü alınır. Dişlerin hazırlanması diş sayısına bağlı olmakla beraber 1 hafta sürebilmektedir.
Büyüdükçe dişlerim düzelir mi? Çapraşık dişlerin büyüme ile düzelmesi mümkün değildir. Özellikle 16 yaşından sonra alt ve üst çene boyutlarında azalmalar tespit edilmiştir. Çiğneme sırasındaki kuvvetlerin ve 20 yaş dişlerinin tüm diş arkını öne doğru itmesi sonucu mevcut çapraşıklık zamanla daha da şiddetlenir.
Diş törpülemenin kaç yaşında yapılacağı konusunda kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Ağız sağlığını tehdit eden bazı durumlarda, ebeveyn rızası alınarak diş törpüleme işlemleri yapılabilir. Bazı durumlarda ise diş hekiminizin dişinizin gelişimini tamamlaması için 18 yaşını geçmenizi bekleyebilir.
Bu ameliyat günümüzde bazı devlet hastanelerinde uygulanabilirken bazılarında ise uygulanamamaktadır. Buna karşın diş törpüleme ameliyatlarını devlet hastanelerinin büyük bir çoğunluğunun yapmadığı söylenebilir.
Almanya'nın Offenbach şehrindeki bir dişçi, hastanın ağzından 37.2 milimetrelik dişini çekerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Dişinizin ön ve kesici yüzeyinden çoğu zaman 1 milimetreden az mine dokusu kaldırılıp, dişinizden ölçü alınır.
Bazı durumlarda, estetik açıdan daha çekici bir görünüm sağlanması için tedavi edilen dişlerin konumu da düzeltilebilir. Diş hekimi, frez veya lazer yardımıyla diş minesini dikkatlice kaldırarak dişlere hafiften şekil verecektir. Diş minesi kaldırıldıkça, tedavi edilen dişin şekli değişir.
Diş kısalığı diş eti fazlalığından kaynaklanıyorsa, Lazerle Diş eti estetiği sayesinde, Diş boyu uzatılabiliyor. Dişler kısa ise ortodontik tedaviyle veya cerrahi operasyonla dişlerin boyu uzatılabiliyor.
Çok sayıda farklı diş tedavisinde olduğu gibi diş törpüleme işleminden önce de lokal anestezi uygulaması gerçekleştiriliyor. Yani işlem yapılacak olan bölgenin uyuşması sağlanıyor. Bu nedenle törpüleme yapılırken acı, ağrı, sızı ya da kramp gibi olumsuz hisler yaşanmaz.
Diş törpüleme işlemi sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Hasta ilk olarak uzman hekimlerce muayene edilir. Hastanın röntgeni çekilir. İşlem süresince hastanın diş sağlığından emin olunması için bunlar gereklidir.
Diş törpüleme evde yapılabilecek bir işlem değildir, diş hekimleri tarafından diş törpüleme aleti kullanılarak klinik ortamında gerçekleştirilir.
Diş törpüleme fiyatları ortalama 800 TL olmakla birlikte, tedavi ücretleri 500 TL ile 2.000 TL arasında değişebilmektedir.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Kaplama dişlerin (kuronların) ömrü hastanın ağız ve diş bakımıyla çok yakından ilgilidir. Eğer hasta dişlerini çok iyi fırçalayıp diş ipi kullanmayı etmiyorsa, doğru ebsleniyorsa, düzenli diş muayenelerini aksatmıyorsa yapılmış kuronlar 10-15 sene kullanılabilmektedir.
2023 yılında diş kaplama fiyatları şu şekildedir: Laminate Veneer (Akrilik): 1000-3000 TL arasında. Laminate Veneer (Seramik): 2500-6500 TL arasında. Tam Seramik Kuron (Metalsiz): 2000-6000 TL aralığında.
Estetik Dolgu Acıtır mı? Estetik dolgu prosedürüne başlanmadan önce hasta lokal anestezi uygulandığı için bölgenin uyuşması sağlanır. Bu sayede hastanın tedavi sırasında acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu olmaz. Lokal anestezinin geçmesinin ardından hafif bir ağrı hissedilmesi olağan bir durum olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri