Uzun Hikâye, Bulgaristan Göçmeni Ali ile oğlunun başından geçen olayların göç olgusu zemininde ve nostaljik bir atmosferde anlatıldığı uzun bir hikâyedir. Uzun Hikâye'nin en dikkat çeken tarafı, otobiyografik özellikler göstermesidir.
Uzun Hikaye kitabı 1940 zamanlarını anlatmaktadır. Bir Bulgar göçmeni olan ailenin başından geçenleri anlatan bu kitap daha önce hiç yerleşik düzene geçmemiş olan ailenin yaşadığı zorlukları anlatmaktadır. Kitapta adalet kavramı sürekli olarak vurgulanmakta ve adalet kavramı savunulmaktadır.
Hiç yerleşik düzene geçememiş olan aile pek çok zorluk yaşamıştır. Uzun Hikaye kitabında genellikle adalet kavramı vurgulanmaktadır. Ana fikri ise hayatta nereye gidilirse gidilsin insan hayatın her zaman başlangıç noktasına geri gelecektir. İnsanlar büyük değişim beklese de tekrardan olduğun yere geri dönmektedir.
Bulgaristan'dan zorunlu göç ettikten sonra geldiği yeni ülkesinde hayatını kurmak için çaba sarf eden, bu çaba sırasında kimi zaman ailesini de mağdur eden bir baba ile oğlunun öyküsü bu; demiryolları boyunca ilerleyen ve okurunu 1960'lar Türkiye'sine götüren bir öykü. Kutlu'nun tür olarak ilk uzun hikayesi.
Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür.
İlgili 19 soru bulundu
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Hikâyede çatışma nedir sorusuna bir yanıt vermek gerekirse çatışma genel olarak bir olay örgüsünün içerisinde kahramanın kendisi ile başka bir karakter ile doğa ile doğaüstü varlıklar ile ve teknoloji ile savaşını kapsamaktadır.
Uzun Hikâye'den Menekşeli Mektup'a kadar olan hikâyelerin ekseriyetinde ise anlatıcı bizzat yazardır. Bu eserlerde anlatım halk hikâyesi ve meddah üslûbuna yaklaşmıştır. Böylece anlatım daha içten, samîmi ve etkileyici olmuştur.
Filmde 1940'lı yıllarda dedesiyle birlikte Bulgaristan'dan göç ederek İstanbul Eyüpsultan'a yerleşen Bulgaryalı Ali'nin (Kenan İmirzalıoğlu) hikâyesi anlatılmaktadır.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
1940'lı yıllardan başlayarak 70'li yıllara kadar uzanan öyküsü ile hem hüzünlü, hem de neşeli ve heyecanlı bir film olan Uzun Hikaye'nin yapımcılığını ve yönetmenliğini Osman Sınav üstlenirken, senaryo Yiğit Güralp'e ait.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Uzun Hikaye (Mustafa Kutlu) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Bunu duyan Ali sinemayı ateşe verir ve Münire'yi kaçırır. Mustafa Kutlu tarafından yazılan uzun hikaye kitap özeti Ali ile Münire'nin kaçak hayatını anlatmaktadır.
Hikaye, insan hayatının bir kısmını yer ve zaman kavramına bağlayarak anlatır. Genel olarak anlatmaya dayalı bir tür olan hikaye, çoğu zaman bir takım olaylara ve şahıslara da yer verdiği için bazen romanla bir arada değerlendirilebilmektedir. Hikâyede olay ve durum bulunmaktadır.
Uzun Hikâye (A Long Story) is a 2012 Turkish drama film, co-produced by Suat Kapkı and Taner Özbel written by Yiğit Güralp and directed by Osman Sınav based on a novella by Mustafa Kutlu.
Bir eserin ana karakteri, bu eserdeki en önemli, merkezi karakteri ifade eder. Olaylar, her örnekte olmasa da, çoğu zaman bu karakterin bakış açısından anlatılır ve yazar anlatısını bu karakter etrafında geliştirir. "Kahraman" kavramı, günümüzde zaman zaman karakter kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.
Böylesi bir anlayışla eserini kaleme almak için mektup, özetleme, geriye dönüş tekniği, leitmotif tekniği, diyalog tekniği, iç monolog ve bilinç akışı, görüntüleme teknikleri gibi tekniklerin birini veya bir kaçını bir arada kullanarak eserini oluşturur.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
Kutlu durum hikâyesi yazmaz. Kutlu'da olay esastır. Olaylar gelişirken tavır, eda, hüzün hep film karesi mantığıyla anlatılır. Mavi Kuş gibi senaryo olarak yazılıp sonradan hikâye haline getirilenler de var tabi.
Çatışmaya bakış açısı yönetim anlayışlarından etkilenir. Geleneksel yönetim yaklaşımı, çatışmadan – yıkıcı niteliği gereği- kaçmak isteyen anlayışı savunur. Bu yaklaşım çatışmanın yönetimi değil çözümü üzerinde durur. Çağdaş yaklaşım ise çatışmayı olağan hatta kaçınılmaz olarak görür.
Çatışma kavramına günlük yaşamda tartışma, kavga, şiddet, güç kullanma gibi anlamlar yüklenmektedir. İnsan hayatında doğal ve kaçınılmaz bir süreç olan çatışma, kişiler arasında yaşanan uyuşmazlık ya da anlaşmazlık durumudur.
Dramatik anlaşmazlık (İngilizce: Conflict), edebi metinlerde dramatik anlaşmazlık veya ihtilaf. Bir hikâye içerisindeki güçlerin karşı karşıya gelmesi veya çatışması ile oluşur. Latince'de conflictus anlamına gelen bu cümlenin kelime manası karşı karşıya gelme, müsademe, çatışma anlamına gelmektedir.
Bir hikayede yapı unsurları 7 tanedir. Bunlar; kişi, zaman, yer, olay örgüsü, anlatıcı, konu ve çatışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri