8. Omega 3 Yumurta
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi yumurtada yaklaşık 225 mg.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Omega-3 yağ asitleri en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunmaktadır. Haftada iki kez balık yemek ve yine günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için tümüyle yeterlidir.
Omega-6 Kaynakları
Yumurta, kümes hayvanı etleri, tam buğday unundan yapılmış ürünler, fırınlanmış besinler, bitkisel yağlar ve margarin LA içerir. Anne sütünün gamma-linolenik asit (GLA, 18:3, ω-6) içeriği oldukça zengindir.
İlgili 24 soru bulundu
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Ayrıca tavuk eti, omega 3 yağ asitleri bakımından iyi bir kaynak olup, kardiyovasküler etkiler gösterir.
Susamdan yapılan ve nefis bir tadı olan tahin, bu lezzetinin yanısıra içinde bolca protein, besin lifi, kalsiyum, omega 3 yağ asidi, demir olması, A ve C vitaminleri bakımından da zengin olması nedeniyle mutfaklarda sık sık konuk edilmesi gereken isimlerden.
Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.
Peynir Omega-3 yağ asitleri içermediğinden ve özellikle damarlara zarar veren hayvansal yağları fazla miktarda içerdiğinden, peynir yerine sağlıklı Omega-3 kaynaklarını seçmelisiniz. Somon gibi yağlı deniz balıkları, ceviz, keten tohumu, kaliteli bitkisel yağlar...
* BALIK YERİNE CEVİZ
Peki balık yerine ne tüketebiliriz? İşe ceviz 30 gramı 2.5 gram Omega-3 içerir), zenginleştirilmiş yumurta ve portakal suyu gibi kalbe yararlı ve DHA açısından zengin besinler yiyerek başlayabilirsiniz. Ama bunlar yeterli olmayacağı için balık yağı tabletleri kullanabilirsiniz.
Omega-3'ün fazla alınması ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Efe, özellikle kan sulandırıcı kullanan hastaların fazla Omega-3 almasının beyin kanaması ve felce yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar.
Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega 3 yağının %85'ini almış olur. Omega 3 yağı, antioksidan içeriği ile kalp sağlığına faydalıdır.
Omega 3 içeren birçok besin vardır. Ançuenz, uskumru ve sardalya balığında çok miktarda omega 3 vardır. Bunun yanı sıra soya fasulyesi, ceviz, istiridye, avokado, lahana, semizotu, ıspanak, yılan balığı gibi besinler de omega 3 bulunmaktadır.
Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan yeşil zeytin, omega-3 yağ asitleri barındırır. Bu sayede sinir hücrelerinin deforme olmasının önüne geçerek daha dinç bir sinir sistemi sağlar.
Ayrıca, fındık Omega 3 yağ asidi bakımından da zengin bir besindir.
Zeytinde A, D ve E vitamini; bakır, çinko, kalsiyum, potasyum mineralleri bulunur. Doğadaki en bereketli ağaçlardan biri olan zeytin, her türüyle sağlığınızı destekler, lezzetiyle birlikte yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olur.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
En çok hangi besinlerde bulunur? Omega-3 en çok ceviz, badem, fındık, fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle somon, sardalya, uskumru, hamsi, ringa gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır.
Omega-3 eklenmiş yumurtalar
Omega-3 yağ asidi türü olan DHA yumurtanın yalnızca sarısında bulunur; yumurta beyazı yağ asidi içermez. Bu yumurtaları kahvaltıda tüketirseniz, güne omega-3'ün sağladığı kalbinizi korumak ve unutkanlığı gidermek gibi yararlı etkilerle başlamış olursunuz…
İnsan sağlığına oldukça yararlı olan ceviz, daha çok tekli doymamış yağları içermekle beraber, günlük yağ ihtiyacımızın bir parçası olan omega-3 ve omega-6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerince de oldukça zengindir (Amaral et al., 2003).
Günlük omega 3 ihtiyacı, 1 gram ile 3-4 gram arasında değişmektedir. Her takviye gibi omega 3 alımında da mutlaka hekime danışılmalıdır.
4.Kırmızı mercimek
Kırmızı mercimekte bol miktarda bulunan ve vücut için gerekli olanlardan biri de omega 3 yağ asitleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri