Nörolojik ve davranışsal bozukluklar farklı cıva bileşiklerinin solunması, yutulması veya dermal maruz kalmasından sonra gözlenebilir. Belirtileri titreme, uykusuzluk, hafıza kaybı, nöromüsküler etkiler, baş ağrısı ve bilişsel ve motor fonksiyon bozukluğudur.
Metal görünümlü diş dolguları yoğun olarak cıva içerir ve sürekli kana cıva salınımı yaparlar. Bu tür amalgam diş dolgusuna sahip kişilerde çarpıntı, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü, yaygın ağrılar, fibromyaljiler, tansiyon hastalıkları vs sık görülür.
İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.
Civanın aerosol (kırık bir termometreyi vakumlama) veya buhar (civa ısıtma) yoluyla solunması pnömoniye, akut kalp dışı akciğer ödemine ve nörolojik hasara neden olabilir. İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür.
Cıva cildimiz tarafından emilmez, bu nedenle herhangi bir kötü etkiye maruz kalmadan cilde değmesinde bir sakınca yoktur. Cıva, su ve tam yağlı süt arasında bir viskoziteye sahip olmasına rağmen çok daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir.
İlgili 35 soru bulundu
Civanın tüm kimyasal formları toksik bulgulara neden olabilir. Ciddi zehirlenmelerde sinir sistemi, böbrekler, solunum sistemi, immun sistem, ağız, diş ve diş etleri ile cilt etkilenmektedir.
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.
İdrar Örneği Alma (Civa İdrar Testi):
Genellikle sabah ilk idrar örneği tercih edilir. İdrar örneği toplandıktan sonra, laboratuvara gönderilir. Laboratuvar, idrar örneğini analiz ederek vücuttaki civa seviyelerini değerlendirir.
· Civanın dökülmüş olduğu alana toz sülfür veya çinko serperek civanın bağlanmasını sağlayabilirsiniz. · Civa ile cilt temasınız oldu ise temas bölgesini hemen alkali sabun, su ve bir miktar toz sülfür ile yıkayınız. Sülfür civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Bazı düğme tipi piller, temizleyiciler, havai fişekler, ilaçlar, büyükbaba saatleri, böcek ilaçları ve cilt açıcı kremler ve sabunlar hâlâ cıva içerebilir.
Cıva bileşikleri alerjik reaksiyonlara, deride tahrişe veya sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Cıvaya aşırı maruz kalındığında titreme, halsizlik, hafıza kaybı, dermatit ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi klinik belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Çoğu zaman insanları kandırmak için bu maddeye başvuruyorlar. Cıva sülfür de hayli tehlikeli bir madde ancak patlayıcı olduğundan değil, insan sağlığı için riskler taşıdığından. Uzun lafın kısası, insan ömrünü uzatan ya da bomba yapımında kullanılan bir kızıl cıva yok.
Termometrede 1 ml cıva var desek 13 gram eder ki tüm termometre o kadar ağırlığa sahip değildir. Mutlaka dipte cıva olur, suya karışmaz. Cıva kokmaz, metaldir.
Sağlık açısından cıvanın oluşturduğu tehlikeler cıva formuna göre farklılık göstermekle birlikte cıva bir şekilde vücuda girdiğinde başta sinir sistemi ve böbrekler olmak üzere toksik etkiler göstermektedir.
Antik Çağlarda cıva, daha güzel görünmek için çok sık kullanılırdı. Cildi beyazlatmak ve gençleştirmek için kullanılan cıva; ciltte tahrişe, kızarıklığa, yanıklara ve hatta cilt kanserine neden olabilen son derece toksik bir madde.
Bilgehan Güzel bu soruyu şöyle cevapladı: * Cıva yere döküldüğü takdirde ortam hemen boşaltılmalı. * İlk yapılması gereken şey; eğer varsa onun üzerine kükürt döküp orayı ıslatmak ve temas eden herşeyi kalın çöp poşetleri içerisine alıp özel atık birimlerine bunları teslim etmek.
Otopsi beyin dokusu örneklerinde cıva ve kurşun seviyeleri belirlenmiştir. Örneklerdeki cıva seviyesini belirlemek için soğuk buhar yöntemli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, kurşun seviyesini belirlemek için grafit fırın teknikli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılmıştır.
a) Döküldüğünde, uygun yöntemlerle hemen ve çok iyi şekilde silinerek temizlenmelidir. Dökülen civa zerrecikleri plastik bir pipetle ya da kartla toplanır, kalıntıların toplanması için yapışkan bant kullanılabilir. b) Civa ile yapılacak tüm işlemler uygun çeker ocakta yapılmalıdır.
Cıva. İzmir'in Ödemiş ve Karaburun, Konya'nın Sarayönü çevresinde ve ayrıca Niğde civarlarında çıkartılır.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Kanda ve idrarda bulunan civa miktarı toksisite derecesi ile korelasyon gösterir. Normal tam kan civa düzeyi genelde 10 μg/L' den düşüktür. Meslekleri nedeni ile ılımlı miktarlarda civaya maruz kalan bireylerde kanda rutin olarak 15 μg/L' ye varan civa düzeyleri belirlenir.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Cıva madeni en çok İspanya'nın Almadén kasabasında bulunur. Almadén, dünyanın en eski ve en büyük cıva madenidir. Bu bölge, zengin cıva rezervleriyle tanınır ve tarihi boyunca cıva üretimi açısından büyük önem taşımıştır.
Cıva, Konya'dan çıkarılır.
Ağır Metal Zehirlenmelerinde Tedavi
Klasik anlamda yapılan şelasyon tedavisi, Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) ile birlikte çoğu kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko verilmesine dayanır. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri