Türk Havayolları (THY), 1986 yılında iç hatlar ve altı saatin altındaki dış hat seferlerinde sigara içilmesini yasakladı. Bu yasak o dönem büyük tartışma yarattı. Yasağa karşı çıkanlar gerekçe olarak, “stresli sigara tiryakileri sebebiyle tuvaletlerde yangın riskini artıracak” iddiasını öne sürdü.
1996 yılında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) uçuşlarda tütün mamüllerinin kullanılmasını yasakladı. Ancak yine de bazı hava yolu şirketleri tam olarak bu yasağa uymadı. Günümüzde ise tüm ticari uçuşlarda sigara içmek yasak.
Uçaklarda sigara içme yasağı olmasına rağmen neden küllük ve uyarı işaretleri var? Uçaklarda küllük bulunmasının sebebi bunun yasalarca zorunlu kılınması. Güvenlik sorumluları tütün ve sigara ürünlerinin kullanımının yasak olmasına rağmen bu yasağı delmeye çalışabilecek kişilerin olabileceğini biliyor.
Tıpkı Türk Hava Yolları'nda olduğu gibi AtlasJet'te de pilotlara kokpitte sigara içmek serbest. Delta'da yasak, Lufthansa'da yasak, Air France'da yasak, Alitalia'da yasak, Singapur Havayolları'nda yasak, British Airways'de yasak, Türk havayolu şirketlerinde serbest...
Tütün; tar, nikotin ve karbonmonoksit (CO) olmak üzere 3 ana toksik madde içerir. Tar, boğaz ve akciğer kanserine; Nikotin, damar hastalıklarına neden olur. CO, uçuş için en sakıncalı olanıdır; çünkü kan hemoglobiniyle birleşme kapasitesi oksijenden 210 kat fazladır.
İlgili 21 soru bulundu
Peki, tüm uçakta yasak olan sigara içimi pilot kabininde serbest mi? THY Pilotlar Odası Başkanlığı'na sorduğumuzda "Sigara içmek kesinlikle yasak" yanıtını aldık.
Eski kabin görevlisi uçak tuvaletlerinin temizliğiyle ilgili, "Yaşanan yoğunluktan ya da başka önceliklerden dolayı uçak tuvaletleri her zaman derinlemesine temizlenmez. Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler.
Fakat şimdi yeni gelişen ceza kanunlarına göre uçakta sigara içmenin cezası da artırılmıştır. Elektronik ya da normal sigara içmenin cezası 1.500 TL olarak belirlenmiştir.
Tuvaletler de dahil, uçuşlarda çakmak, kibrit veya e-sigara kullanımı dahil olmak üzere hiçbir şekilde sigara içilmesine izin verilmemektedir.
Kabin bagajınızda çakmak, kibrit gibi yanıcı maddeler taşıyamazsınız. Sadece üstünüzde bir adet emniyetli kibrit ya da silah şeklinde olmayan bir çakmak taşıyabilirsiniz.
Kapalı alanlarda uygulanmakta olan sigara içme yasağı havalimanımızda da uygulanmakta olup, kanunen terminal içinde yolcularımıza sigara içilebilecek bir alan tahsis edememekteyiz. El bagajlarındaki sıvı kısıtlamasına ilişkin bilgiler nelerdir? Bu konu ile alakalı detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Müh. 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, TBMM'de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.
Ancak, bu kişiler ülkeye girişlerinde, yolcu girişi yapılan hudut kapılarındaki mağazalardan 1 karton sigara, en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 ml'lik 1 adet parfüm ve 1 adet kozmetik ürün ile en fazla 1 kilogram çikolata veya şekerden mamul yiyecek satın alabilirler.
Uçaklarda dünya çapında sigara içme yasağı getirilmesiyle birlikte 1990'larda üretilen tüm modellere sigaranın yasak olduğuna dair işaretler kabin içine konulmaya başlandı. Uçak üreticileri bu konuda geçen yıllar içinde farklı güvenlik önlemleri alarak kabin içi tasarımları dizayn etti.
Çakmakla birlikte sigara paketi veya elektronik sigara taşımak da yasak değildir.
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir. Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
Yanıcı, kesici eşyalar uçak içine alınamaz: Delici, ezici, yanıcı, kesici, sivri uçlu eşyaların ve tehlikeli maddelerin el bagajınızda yani uçakta yolcuların yanında taşınması yasaktır. Çünkü tüm bunlar, uçuş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Uçak içerisine kesinlikle yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve herhangi bir şekilde birine zarar verebilecek ürünler alınmaz. Matkap ve benzeri eşyalarınızı kayıtlı bagaj yönetimi ile taşımanız gerekiyor. Ayrıca reçetesiz ve raporsuz ilaçlar ve sıvı yakıtlar da uçak içerisine alınamaz.
Şu an dünyanın neresine uçarsanız uçun elektronik sigaraların uçakta kullanılması yasak. Hatta havalimanlarında sigara ve tütün mamullerinin yasak olduğu yerlerde de bunlara müsaade edilmiyor.
Elektronik sigaraların diğer tütün bazlı ürünlere göre kullanım alanı daha geniştir. Normal tütün bazlı ürünler; kapalı alanlar, restoranlar veya oteller gibi alanlarda içimi yasakken elektronik sigaraya bu tarz bir sınırlama getirilmemiştir. Ancak uçaklarda kullanımı kesinlikle yasaktır.
Kişi suç konusu bu eşyayı kullanmak için getirdiğini iddia ediyorsa; Yargıtay içtahatlarına göre 20 kartona kadar kullanımı kabul ederken, 20 karton yani 200 adet ve üzeri sigaranın ise kaçakçılık suçuna girdiğini söylemektedir.
Hostesler yolcuları herhangi bir nezaketsizlik yapmamak için ellerini arkaya atarak sayaçları yolcuların görmeyeceği şekilde tutarlar. Bu sayede yolcuları sayan hostesler eksik yolcunun olup olmadığını kolayca belirler.
Saçlara gelince; saçların topuz yapılması çok önemli. Çünkü havacılıkta kabin memurları ya da pilotlarla ilgili hazırlanan kurallarda temel olarak acil tahliye şartları göz önüne alınır.
1- Kabin memurları her gün farklı bir çok vücut sıvısı ile uğraşmak zorunda kalırlar. Kusmuk, idrar, dışkı gibi pek hoş olmayan unsurları temizlemek onların görevidir. Uçak tuvaletlerini her kullanımın ardından temizlemek de yine kabin memurlarının görevleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri