Krank milinin kasnağının motorun krank miliyle tam olarak aynı hızda döndüğünden emin olmak için V kayışları gereklidir. Krank milinin kasnağı, motorun krank miline bir V kayışı ile bağlanmıştır. V kayışı koptuğunda motor çalışmayı durduracaktır.
V kayışı kopan araba akü bitene dek hareket halinde kalır. Kayışı çıkartarak akü bitene dek yola devam edebilirsiniz. Ancak V kayışının kopması sonucunda araç aküyü şarj edemeyeceği için motor soğutması bozulur ve araba hararet yapar.
V kayışı krank mili kasnağından aldığı kuvveti diğer dönerek çalışan parçalar iletir. Bu parçalar sırası ile şarj dinamosu klima kompresörü ve direksiyon pompasıdır. Bazı V kayışının çalıştığı parça sıralamsı değişebilir. Mesala : Direksiyon kayışı ayrı, klima kayışı ayrı, V kayışı ayrı olarakta çalışabilir.
Yani, krank milinden alınan motor gücünü dişli çarklar aracılıyla su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, pervane ve klima kompresi gibi parçalara ulaştırmaya yarar. Kayış monte edildiği noktaya tam olarak yerleştirildiğinden dolayı kayma yapmaz ve iyi bir performans sergiler.
Kayış üzerinde kesik, çatlak veya diğer aşınma belirtileri varsa değiştirmek gerekiyor. Yıpranmış bir kayışın erken belirtilerinden biri de yağmurlu havalarda ortaya çıkıyor. Motoru çalıştırdığınızda gıcırdama şeklinde gelen bir V kayışı sesi duyuyorsanız kayışın değişim zamanı gelmiş olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Arabayı çalıştırırken V kayışı kopabilir, akü şarj göstergesi geç söner. Araç çalışırken kaput açıldığında motorun sol tarafından gelen sesi de duyabilirsiniz. Kayışı incelerken gevşediği ve düştüğü görülebilir. Ayrıca dişlerinden ayrılan V kayışı eskisi gibi olmayabilir.
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
Peki V kayışı ömrü ne kadar? Yeni üretilen araçlarda v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Daha eski araçlarda v kayışını daha sık değiştirmek gerekebilir. Öte yandan aracın kilometresi az olsa da ortalama 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekmektedir.
V kayışı, zamanla aşınma, yıpranma, çatlama veya kopma gibi arızalar verebilir. Bu arızalar, motorun performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ciddi hasarlara da yol açabilir. Örneğin, kayış koparsa motor ısınabilir, alternatör şarj etmeyebilir veya klima çalışmayabilir.
V kayışı kopan araba gider mi? 'V kayışı kopan araç gider mi? ' ne yazık ki evet.
V kayışı; klima kompresörü ve şarj dinamosuna bağlı. triger ise; sübapların hareketini sağlayan eksantrik miline ve devirdaim su pompasına bağlı. bu durumda ikiside kritik ama triger çok daha kritiktir. V kayışı koparsa, şarj dinamosu şarjı keseceği için muhtemelen bir süre sonra akü biter.
Ortalama 10.000 kilometrede bir değişimi ya da kontrolü yapılmalıdır. V kayışı genellikle lastik ve keçe karışımından oluşan bir yapıya sahiptir.
Beş yılda bir v kayışı kontrol edilmeli ve gerekliyse değişimi yapılmalıdır. V kayışı değişimi alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Ancak V kayışı bakımlarının doğru zamanlarda yapılmaması V kayışı kopmalarına sebebiyet verebilmektedir. V kayışı kopması durumunda arabanızın bağlı olduğu donanımlar çalışmayacaktır. Su pompası, klima motoru ve daha farklı donanımlar V kayışına bağlı olduğundan, bu donanımların çalışmaması söz konusu olabilmektedir.
Kayışların gerginliğinin V kayışlarında çok fazla olması durumunda: Kayışların maruz kaldığı aşırı gerginlikten dolayı iç yapıları kısa sürede bozulabilir, Kasnaklara aşırı yükler bineceği için rulman dağılmalarına sebep olabilir, Mile uygulanan gerilim kuvvetleri artar.
V kayışının değiştirilmesi için motorun üzerinde v kayışının olduğu kısımdan sökülmesi gerekir. Bazı araçlarda gergi rulmanı vardır be bunun sayesinde kayış kasnak üzerine gerilir. Bazı araçlarda ise manuel olarak gerilim yapılır. Manuel araçlar için şarj dinamosu üzerindeki gergi vidası gevşetip kayış çıkarılabilir.
Otomobillerde ortak olan üç tür kayış vardır: fan kayışı, çok kamalı kemer ve zamanlama kayışı. Otomobil kayışının kurulum pozisyonu: otomobil uygulamasında, esas olarak otomobil motoru krank milinin kam, su pompası, jeneratör, klima kompresörü, hidrolik direksiyon pompası vb.
Özet: V kayışı, genellikle enerji aktarımında kullanılırken; triger kayışı, motor içindeki farklı bileşenleri senkronize eden ve zamanlama amacıyla kullanılan bir kayıştır. Her iki kayışın da arızalanması veya kopması durumunda, motor ciddi hasar alabilir, bu yüzden periyodik bakım ve kontrolleri önemlidir.
kayışın kasnağa temas eden yüzeyine biraz tebeşir tozu sürün ses geçer.tabiki bu sesin normalde olmaması gereklidir onun için kontrol edilmelidir. Kayışın kasnak yuvasına temas ettiği yere kesme şeker sıkıştırın, ses kesiliyo.
Alternatör çalışmadığı zaman da motordaki soğutma sistemi devre dışı kalır. Bu da hararet olayını beraberinde getirir. Bunun dışında, V kayışının kopması sonucu klima motorunda da arıza meydana gelebilir. Bir diğer ifadeyle, V kayışı koptuğunda masraflarınız da çoğalabilir.
V kayışının kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez. Bu sebeple motor soğutması bozulur ve araba hararet yapar. Eski tip hidrolik direksiyona sahip araçlarda, V kayışının kopması durumunda direksiyon sertleşir.
- V kayışının yüzeyi zaman içinde kuruyabilmektedir, bu kuruma kayışın ses yapmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple V kayışının kuruyan yüzeylerinin yağlanması oldukça önemlidir. - Aracınızın V kayışı pürüzlü ya da aşınmışsa bu durum sese neden olabileceğinden geciktirmeden değiştirilmesi gerekmektedir.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Ön lastiklerde hava basıncının azalması sonucu direksiyon sertleşmesi olur. Direksiyon bağlantı çubuklarında veya levye kollarında eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşir. Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur. Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri