Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar.
''100% saf su -48 °C'de donar'' Eğer yanlış değilse vikipedide böyle yazıyo.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
suyla karıştırıldığında kristalize olmadığı için antifriz oranı sıfırdan %60'a çıkana kadar donma noktası giderek düşer ve bu noktada donma noktası minimum -45 derece olur. bu noktadan sonra antifriz oranı arttıkça donma noktası yükselmeye başlar ve saf antifrizde -12 olur.
İlgili 36 soru bulundu
Hava soğutmalı motorlarda yağ hararetinin 120 Derece olması idela sınır sıcaklığı belirler. Su soğutmalı motorlarda ise antirifiz oranına bağlı olarak (tabiki marka ve modeller de farklıdır) 110 derece sınır değerdir.
Motor soğutma sıvısı antifriz, soğuk hava şartlarında aracınızın radyatörlerinde bulunan suyun donmaması için mutlaka kullanılmalıdır. Suyun donmaması için radyatör suyuna katılarak kullanılan antifriz, 0 derece ve altındaki hava sıcaklıklarında kullanılır.
Bu değer, 4 ℃ sıcaklıkta deniz seviyesinde atmosfer basıncındaki özkütle değeridir. Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır. Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar.
Zirai Don Sınıflandırması
Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Motor suyundaki donmayı çözmek adına kullanabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki, motorda oluşan buza önce ılık sonrasında sıcak su dökmektir. Bir diğer yöntem ise fön makinesiyle buzu eritmeye çalışmaktır. Şayet ılık su dökmek istiyorsanız suyun içine antifriz koymayı unutmamalısınız.
saf antifrizin donma noktası -12 derecedir.
suyla karıştırıldığında kristalize olmadığı için antifriz oranı sıfırdan %60'a çıkana kadar donma noktası giderek düşer ve bu noktada donma noktası minimum -45 derece olur. bu noktadan sonra antifriz oranı arttıkça donma noktası yükselmeye başlar ve saf antifrizde -12 olur.
Araç sürücüleri mavi antifriz kaç derecede donduğunu merak eder. Bu antifrizin donma derecesi, -55 derecedir.
normal şartlar altında mazotun donma sıcaklıgı -30 derecedir.. normal şartlar altında mazotun donma sıcaklıgı -30 derecedir.. normal şartlar altında mazotun donma sıcaklıgı -30 derecedir..
Konsantre Antifriz yaklaşık -18 ⁰C'de donar, ancak suyla karıştırıldığında karışım daha düşük sıcaklıklarda donmaya başlar. Antifriz kullanımı sadece sulu karışımların donma noktasını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kaynama noktasınıda yükseltir.
Antifriz değişiminde 1lt su + 1 lt konsantre antifriz ilavesiyle donma noktasında -33 °C ila -35 °C arasında bir değere erişebilmektedir.
Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.
Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür. Kış aylarında buzlanma, yolları güvensiz hâle getiren ve ulaşımı büyük ölçüde aksatan etkenlerin başında gelmektedir.
Bitkideki çiçek veya meyvenin 0°C nin altına düşen havanın etkisi ile zarar görmesidir. Don zararı sadece çiçek ve meyvede olduğu gibi genç sürgünlerde de görülmektedir. Sonuç olarak bu durum üreticinin bir yıllık emeğinin boşa gitmesi demektir.
Donan suyun hacmi sıvı suyun hacminden daha büyüktür ve bu nedenle donan su hacminin artması nedeniyle genleşir.
Düşük kütledeki su daha hızlı soğuyacağından, göller- de donma olayı gölün kenarlarındaki sığ alanlarda baş- layarak yüzeyin merkezine doğru ilerler. Buzun yoğun- luğu düşük olduğu için donan su yüzeyde kalır, gölün dibinde ise 4°C'deki yoğun su yer alır.
Sıvı su soğuduğu zaman, beklendiği gibi, yaklaşık 4 derecelik bir sıcaklığa kadar daralır. Bundan sonra, donma noktasına ulaşıncaya dek hafifçe genişler ve ardından, donduğu zaman yaklaşık %9 oranında genişler. Bu olağandışı davranış, su molekülünün yapısından kaynaklanıyor.
Yalıtım malzemesini tamir etmek veya yenilemek, suyun soğuk hava koşullarına karşı daha iyi korunmasını sağlar. Deponuzun etrafına ek ısıtma sistemleri kurarak donmayı engelleyebilirsiniz. Elektrikli ısıtıcılar veya izolasyonlu depo kapakları kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.
1. Donmayı Önler: Antifriz, suyun donma noktasını düşürerek soğuk hava koşullarında motordaki suyun donmasını engeller.
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri