V3-V4 : Kalbin Anterior (Ön Yüz) Bölümü Gösterir. V5-V6 - DI , AVL : Kalbin Lateral (Yan Yüzünü) Gösterir. DII, DIII ve AVF : Kalbin İnferior (Alt Yüzünü) Gösterir. V7-V8-V9 : kalbin Posterior Bölgeyi Gösterir.
V4 5. interkostal aralık ile midklavikular hattın kesişim noktasına bağlanır. V3 V2 ile V4 ortasına yerleştirilir.
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
“P” dalgası atriumların kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “QRS” dalgası ise ventriküllerin kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “T” dalgası da ventrücüllerin gevşeme olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır.
Kalp atışının anormal olduğunu düşünen bir kişi için kalp sağlığının değerlendirilmesi: EKG, kalp atışının normalden farklı olduğunu göstermeye yardımcı olan bir testtir ve bu nedenle kalp atışının anormal olduğunu düşünen bir kişi için kalp sağlığının değerlendirilmesinde kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Ritim bozukluğunun tanısı göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlar vasıtası ile kalp aktivitesinin değerlendirilebilmesini sağlayan EKG ile konulur. Elektrokardiogram olarak isimlendirilen bu tetkik kalp atımı sırasında oluşan elektrik akımını ve zamanını ölçmeyi sağlar.
Kalp damar hastalıklarının tanısı için kullanılan EKG, kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kayıt edilmesini sağlayan bir cihazdır. Kalp atımı olarak da bilinen atriyum ve ventriküllerinin kasılması ve gevşemesi sırasında zayıf bir elektriksel aktivite oluşur.
Normal QRS genişliği 70-100 ms'dir (sağlıklı olgularda zaman zaman 110 ms'lik süre gözlenmektedir).
QRS Kompleksi: EKG'de Q dalgasının başlangıcından S dalgasının sonuna kadar olan süreyi gösterir. QRS'in süresi 0.12 saniyeden (3 küçük kare) küçük olmalıdır.
PR aralığı:Atriyal depolarizasyonun başlangıcından ventriküler depolarizasyonun başlangıcına dek geçen iletim zamanını gösterir. P dalgasının başlangıcından QRS kompleksinin ilk defleksiyonuna kadar olan aralıkta en uzun PR ölçülür.
Bradikardi, düşük (yavaş) kalp atış hızı anlamına gelmektedir. Hareketsiz halde oturan bir yetişkinin normal kalp atış hızı dakikada 60-100 seviyelerinde olması gerekmektedir. Bradikardi varlığında nabız 60'ın altındadır.
Hiperakut T dalgasının bir tipidir. V1'deki normal T dalgası terstir. V1'de yukarı dönük T dalgası anormal kabul edilir – özellikle uzunsa (TTV1) ve özellikle yeni ise(NTTV1). Bu bulgu yüksek olasılık ile koroner arter hastalığına işaret etmektedir, yeni olduğunda akut iskemiyi ifade etmektedir.
Elektrotların vücuda yapıştırılacağı yerlere elektrik akımını iyi ileten bir jel sürülür. Elektrotlar kalbin toplam elektriksel etkinliğinin belirli bir anda vücudun çeşitli yerlerindeki yansımasının kaydedilmesini sağlar.
Arteriovenöz fistül- AVF, atardamarlar ile toplardamar arasında oluşan anormal bağlantıdır. Teşhis için beyin MRG ve MR anjiografi gereklidir. Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır.
Normal PR aralığı 120 – 200 ms süreleri arasındadır (üç ila beş küçük kare).
Kısa PR aralığı (<120 ms) ve QRS süresi (<80 ms). Hafifçe pik yapmış P dalgaları (≤ 6 ay ise < 3 mm yükseklik normaldir). Hafif uzun QTc (≤ 6 ay infantlarda ≤ 490 ms). İnferior ve sol prekordiyal derivasyondarda Q dalgaları.
QRS-T açısı
QRS aksı ile T aksı arasındaki açı normalde 60 dereceden küçüktür. Bu açının 60 dereceden büyük olması anormaldir. Hele hele 90 dereceden büyük olması kesin bir anormallik işaretidir.
Bazen böyle bir durumda göğüs ağrısı hissedilmeyebilir. Bu yüzden doktora başvurmakta gecikmeler olur. Bazen de göğüste hafif bir ağrı duyulur, ama çoğu insan bunu hazımsızlık ağrısıyla karıştırabilir. Daha sonra kalp EKG'si çekildiğinde kişinin kalp krizi geçirmiş olduğu ve kalbin hasar gördüğü anlaşılır.
Pratikte EKG denince bu elektrik akımlarının yazdırıldığı kağıt anlaşılmaktadır. EKG, kalbin özellikle ritmi, damar hastalıkları, kalp krizi ve kalp kasının kalınlaşmaları hakkında değerli bilgiler verir.
Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür.
Ritim bozukluğu belirtileri ve tedavisi. Kalp çarpıntısı, kan basıncı yüksekliğinin, korku, endişe, stres durumlarının, aşırı kafein ya da alkol alımının sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğunun (aritmi) belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri