Vadeli mevduat hesapları, düşük riskli bir yatırım aracı olarak kabul edilir ve birçok yatırımcı tarafından tercih edilir.
Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Risksiz bir yatırım aracı olan vadeli mevduat herkes için uygun bir tercih. Vade sonunda elde edilen getir henüz yatırımın başında dahi bellidir. Çoğu yatırım aracının aksine anaparada kayıp yaşama ihtimali olmadığı için özellikle parasal kayba uğramayı göze alamayanların tercih etmesi için elverişlidir.
Vadeli hesap ile ekstra getiri sağlanabilir
Anapara kaybı riski taşımayan yatırım araçlarının başında gelen standart vadeli hesap aracılığıyla müşteriler belirli oranda kazanç sağlar. Dolayısıyla vadeli mevduat hesabı, güvenli bir getiri sağlama yöntemi olarak tanımlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Vadeli mevduat hesapları, güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilir ve genellikle risksiz bir getiri sağlarlar. Ancak, faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde getiri oranları da düşük olabilir.
Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Genel bir kanı olarak birikiminizi gayrimenkul almak yerine vadeli mevduat hesabında tutmak daha avantajlı gibi görünmektedir. Mevduat hesaplamak kolay, ana para belli, faizi belli. Ama unutmayın ki faizi kullanacaksanız ana paranızın alım gücü düştükçe değersizleşecektir.
Kredi kartı akdi faiz günlük mü işler aylık mı? Kredi kartı dönem borçları için dikkate alınan akdi faiz oranı uygulaması, günlük işler.
Vade sonunda hesabın kapatılmaması ya da başka bir talimat verilmemesi durumunda, Vadeli TL Mevduat Hesabı aynı vade gün sayısı ile yenilenir ve birikimlere faiz getirisi kazandırmaya devam eder.
Vade Sonunda Para Çekmek
Vadeli hesaptan para belirlenen vade sonunda çekilirse, ana para ve belirlenen oranda faiz de çekilebilir. Örneğin; bir yıllık vadeli hesaba yatırılan 10 bin TL, bir yıl dolmadan da hiçbir kayıp olmadan çekilebilir ancak faiz getirisi olmaz.
Orta vadeli mevduatlar olarak bilinen aylık vadeli mevduat hesapları, hesabınızdaki paranın 32 gün boyunca değerlendirilmesini ve faizi ile birlikte anaparaya eklenerek birikiminizin büyümesini sağlayan hesaplardır.
Vadeli mevduatınızın vade sonunu beklemeden ve mevduatınızın vadesi bozulmadan para çekimi yapabilirsiniz. 1 yıldan uzun vadeler için yapacağınız para çekim işlemlerinde birikmiş faizin tamamını alabilirsiniz. Belirtilen faiz oranları yıllık, brüt ve basit faiz oranı bazında alınmaktadır.
Standart Vadeli Mevduat Hesabı'na vade boyunca yeni para eklenemez, ancak yeni bir hesap açılabilir. Standart Vadeli Mevduat Hesabı'ndaki tutar, vadenin son gününde çekilmediği takdirde, o gün Enpara.com'da geçerli olan faiz oranıyla, talimat yoksa aynı vadeyle, talimat varsa belirlenen yeni vadeyle yenilenir.
1 yıldan düşük vadeli hesapların vadesinden önce kapatılması ya da kısmi çekim yapılması durumunda ise hesaptan çekilen tutara sadece vadesiz mevduat faiz oranı uygulanması ve bu oranın yıllık %0,25'i geçmemesi gerekmektedir. Konuya ilişkin mevzuatla ilgili detay bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Hoş geldin faizi süresi bittikten sonra hesabınızdaki bakiyeye göre avantajlı faiz oranlarından yararlanırsınız. Faiz oranlarını buradan görebilirsiniz. Faiz oranı toplam bakiye büyüklüğüne göre hesaplanır.
Bu formüle göre şöyle bir örnek verilebilir. Yıllık %14,00 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 20 TL para yatırıldığında; 20.000 TL*14,00 X 30 / 36500 = 230,13 TL tutarında 30 günlük brüt faiz getirisi sonucuna ulaşılır. Aylık faiz hesaplanırken de 30 gün baz alınarak hesap yapılır.
Vadeli hesaba istenildiği zaman para yatırılabilir ya da para çekilebilir. Ancak günlük faiz işleyen mevduat hesapları dışında para çekme/yatırma işlemi genel olarak vadenin bozulmasına, bu durum da faiz getirisi elde edilememesi veya bir kayıp yaşanmasına sebep olabilir.
Faize Yatırılan Para Ne Zaman Çekilir? Banka müşterileri, faize yatırdıkları paranın faiz getirisinin hesaplarına geçmesi için talimat verdikleri takdirde vade süresi dolduysa istedikleri vakit para çekebilir. Vade süresi dolmadan para çekilirse faiz getirisi alınmaz ancak süre dolduğu takdirde faiz getirisi alınır.
2024 yılında ev almak kredilerde ve faiz oranlarında ve kolaylık sağlanmadığı müddetçe mantıklı görünmüyor. Faiz oranlarının makul bir seviyeye gelebilmesi için en azından bir yıl daha geçmesi gerekiyor. Bu nedenle 2024 yılı 2023'ten daha iyi geçmeyeceği, yılın ilk 6 ayında, beklenmiyor.
Vadeli hesap, içerisindeki mevduatın belirli vade süreleri dahilinde işlem gördüğü bir hesaptır. Aylık ya da yıllık olarak çeşitli vade seçenekleri sunulur ve istediğiniz vade süresini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz vade süresi, faiz oranını ve buna bağlı olarak kazanacağınız getiriyi etkiler.
Vadeli hesapta, hesaba yatırılan ana para; 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirli periyotlarda belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar. Belirlenen süre uzadıkça faiz oranı, dolayısıyla elde edilen getiri artar; hesaba yatırılan para miktarı arttıkça da faiz kazancı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri