Bankalardaki faiz söz konusu hesapların, dönem sonu itibariyle hesaplanan faiz tutarlarının tahakkuk esasında gelir/gider kaydı atılması işlemine faiz tahakkuk işlemi denir. Vadeli hesap gibi faiz geliri olan ya da kredi hesapları gibi faiz gideri olan tüm hesaplar faiz tahakkuk işlemine tabidir.
Tahakkuk eden faizin anlaşılmasını kolaylaştıracak bir başka husus ise, kaydı yapılacak faiz tutarının ödenmesidir. Tahakkuk eden faiz, belirli bir hesap döneminin sonlandığı tarihte henüz ödeme yapılmamış birikmiş bir faiz anlamına gelir. Çünkü tahakkuk eden faiz, ilgili hesap döneminin son gününde hesaplanmaktadır.
Mevduat faiz hesaplama formülü, brüt hesaplama için “Anapara x Faiz Oranı x Vade (Gün) / 36500” şeklindedir. Bu formül sonucu elde edilen tutar brüt getiriyi gösterir ve gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapıldıktan sonra net tutar bulunur. Yapılacak kesintinin oranı, vade süresine göre belirlenir.
642 Hesap İşleyişi
Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek 642 Faiz Gelirleri Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
Vadeli mevduattan kazandığınız faiz geliri de vergiye tabii bir kazanç olarak değerlendirilir. Vadeli mevduatın faiz gelir vergisi “stopaj” olarak adlandırılır. Stopajı sizin adınıza bankalar faiz ödemenizi yaparken faiz gelirinizin içinden düşerler ve devlet kurumlarına aktarırlar.
İlgili 41 soru bulundu
28.06.2023 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile vadeli hesaplarda %25, oranında stopaja tabi.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Faiz tahakkuku bir borcun, faizinin hesaplanarak bir sonraki ödeme tarihine kadar birikmesi anlamına gelmektedir. Borcun ödenme tarihinden önce ödenmemesi halinde, borçlu faiz ödemekle yükümlüdür. Bu faiz, borcun faiz oranına göre hesaplanır ve bir sonraki ödeme tarihine kadar birikmektedir.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
304 Tahvil Anapara Borç Taksit ve Faizleri
Bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek tahvil anapara borç taksitleri ile tahvillerin tahakkuk edip de henüz ödenmeyen faizlerinin izlendiği hesaptır.
Bankalardaki faiz söz konusu hesapların, dönem sonu itibariyle hesaplanan faiz tutarlarının tahakkuk esasında gelir/gider kaydı atılması işlemine faiz tahakkuk işlemi denir. Vadeli hesap gibi faiz geliri olan ya da kredi hesapları gibi faiz gideri olan tüm hesaplar faiz tahakkuk işlemine tabidir.
Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır? Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin, yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10.000 TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Vadeli hesabınıza istediğiniz zaman para yatırabilirsiniz ancak bu işlem hesabınızın vadesinin bozulmasına yol açar. Faiz kaybına uğramamak için yatıracağınız para ile aynı vadesiz hesap altında farklı bir vadeli mevduat kontratı açabilirsiniz.
Bankalar para ticareti yapan kuruluşlardır. Faizle para alır, faiz ile para satarlar. Bankaların ana kaynağı mevduattır. Mevduat toplarken mevduat sahiplerine para, borçlandıkları bankalara, para piyasalarına faiz öderler.
Mevduat, bankaya yatırılan ve istenildiği zaman tamamen veya kısmen çekilebilen parayı ifade eder. Mevduat, bankaya yatırılan ve istenildiği zaman tamamen veya kısmen çekilebilen parayı ifade eder.Banka hesabında bulunan varlıklar, kişi ya da kurumların sahip olduğu mevduatı gösterir.
Tahakkuk gerçekleşme demektir. Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
Vergi mükelleflerinin beyanı ve sunduğu belgelere göre kapsamlı bir şekilde değerlendirilip tahakkuk ettirilen vergilerin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekir. Tahakkuk kelimesi daha çok vergi borcu ödemeleri ve SGK prim borcu ödemelerinde kullanılır.
Borç ya da ödemenin alacağının belgelere dayalı olarak kesinleşmesini yansıtan tahakkuk borcun tahsil edilebilir ya da ödenebilir hale gelmesine denir. Belgelere dayandırılarak ayrıntılı bir şekilde hesaplanan ve bu hesapların belgelendirilirmesiyle oluşturulan vergi tutarı tahakkuk edilmiş olur.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır. Bu ödemedeki ilk ay ödediğiniz 934,02 TL'nin 754,02 TL'si anaparadır.
Mevduat getirisi için stopaj kesilirken mevcut anapara dikkate alınmaz. Bir diğer ifadeyle, mevduat faizi Gelir Vergisi için anaparanız yerine sadece getiriler üzerinden kesinti yapılır. Örneğin hesap bakiyesi 10.000 TL ve faizden gelen tutar 200 TL ise bankadaki hesabınızda 10.200 TL para var demektir.
Stopaj: 20 TL'dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri