Bediüzzaman kaleme aldığı ilk eserinden itibaren Vahdet-i Vücûd konusunu farklı veçheleriyle ele almış ve bu doğrultuda önemli izahatlarda bulunmuştur.
Pervane Bayram-Seyyid Nigârî'de İbnü'l-i Arabî Tesiri ve Vahdet-i Vücud. XIX. asnn AzerbaycanlI mutasavvıf şairlerinden olan Seyyid Nigârî, şiirlerinde 13. asır büyük İslam âlimi İbnü'l-i Arabî'nin sistemli bir şekilde ortaya koyduğu vahdet-i vücut felsefesinden istifade etmiştir.
İbnü'l Arabî'nin Veciz Eseri: Vahdet-i Vücut ve Esasları
İbn Arabi'nin vahdet-i vücut sistemi, İslam kaynaklarından temelini almakla birlikte, 'varlığın birliği' öğretisini ele alan farklı sistemlerin karışımı üzerine kurulu eklektik bir sistemdir.
RİSÂLE-İ VAHDET-İ VÜCÛD (MISRÎ)
Niyâzî-i Mısrî tarafından, Vahdetnâme adıyla da anılan, vahdet-i vücut nazariyesi hakkında yazılmış risale.
İlgili 26 soru bulundu
Mevlânâ'daki vahdet anlayışı ise daha çok vahdet-i şuhud, yani görmede birliktir. Vahdet-i şuhud, kulun "cem' ve vecd" durumunda, "masiva"nın yok olması ile her yerde sadece Bir'i görmesidir. Bu durumda kul, her yerde Allah'ın tecellisini görür, müşahede eder.
vahdet-i mevcud > vahdet-i vücud > vahdet-i şuhud. fiziki/maddesel evrenin, doğanın birliği inancı. tabiatın tanrı oluşuna, tabiattan başka bir varlık, bir tanrı, bir gerçek bulunmayışına inanmaktır.
Birlik ve varlık anlamındaki iki kelimeden meydana gelen terkip varlığın birliği veya gerçekte birlik anlamına gelen metafizik bir tabirdir. Tabirin ilk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle birlikte bir tevhit yorumu olarak kökü Gazzâli (ö. 1111) öncesi tasavvufuna gider.
Eş'arî kelâm düşüncesini tasavvuf ile uzlaştırma ya da tasavvuf konularını bu kelâm ekolünün görüşlerine göre yorumlama çabasının en yoğun müşahede edildiği isim ise Ali b. Osman el-Hücvîrî'dir (ö. 465/1072).
İbn-i Sina; Allah'ı, "Vacib-ül Vücud" -yani varlığı zorunlu olan- olarak belirtir ve bu fikir ona hastır.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s. "Çokluk birle sayılandır" denildiğinde çokluğun tanımına vahdet katılmış olur.
Tasavvuf ve musikî ile ilgili birçok eseri vardır. Eserleri arasında en kapsamlı olanları İbn Arabî'nin Fusûsu'l-Hikem'ine ve Mevlâna'nın Mesnevî'sine yapmış olduğu tercüme ve şerhlerdir. İbn Arabî'nin düşünce dünyasından etkilenmiştir. Bu yüzden eserlerinde vahdet-i vücûd ile ilgili geniş açıklamalara yer vermiştir.
vahdet teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
M.) (Osmanlı Dönemi) Birlik. Yalnızlık.
İlahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye, deme gibi nazım türleri kullanılmıştır. Dili Aşık Edebiyatı'na göre ağır, Divan edebiyatına göre sadedir. Aşık, maşuk, şarap, saki gibi mazmunlara yer verilmiştir.
A'yân-ı sâbite mümkün varlıkların ilahi ilimdeki ezeli hakikatlerdir. Mümkün varlıkların zuhuru, a'yân-ı sâbitedeki istidatlarına göre gerçekleşmektedir. A'yân-ı sâbiteye mahiyetler, hüviyetler ve madûmât adı da verilmektedir. A'yân-ı sâbite aynı zamanda kader sırrı olarak kabul edil- mektedir.
Vech-i hâs adı verilen bu durum şeyin Tanrı ile olan dolaysız irtibatını ifade eder. Şey bu özel yön vasıtasıyla Tanrı'dan tefeyyüz ederek mevcut olur ve bilgi elde eder. Vahdet-i vücutçu anlayışa göre yaratma icat değil, bir farz ve takdir işlemidir. Zira âlemdeki şeyler gerçek varlığa sahip şeyler değillerdir.
Türk edebiyatı tarihinde "Divan-ı Hikmet"in önemi İslamiyet'ten sonraki Türk edebiyatının daha önce yazılan Kutadgu Bilig'den sonraki bilinen en eski örneklerinden biri ve tasavvuf Türk edebiyatının ilk eseri oluşudur.
Bu geleneğin en önemli temsilcileri; Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Hacı Bayram-ı Veli, Hüdai, Abdû Furkan, Sezai ve Turabi'dir.
1- Tasavvufi (Zühdî) halk edebiyatı: Zahidâne şiirlerden oluşur ve temsilcileri arasında Said Emre, İsmail Emre, Hacı Bayram Veli, Eşrefoğlu; Ümmi Sinan ve Sinan Ümmî, Niyâz-i Mısrî ve Aziz Mahmud Hüdayî zikredilmektedir.
Bu fikre göre masiva ve mahlûkat diye bir şey yoktur, sadece Allah vardır. Panteizm, varlığı maddede birlerken, vahdetu'l- vücud mesleği Allah'ta birliyor. Panteizm, madde hesabına Allah'ı inkâr ediyorken, vahdetu'l-vücud mesleği Allah hesabına maddeyi inkâr ediyor.
Dinî bir terim olarak vücûd, Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve mevcudiyeti zorunlu bir varlık (vâcibü'l-vücûd) olduğunu belirtir. Allah'ın varlığı zâtının gereği yani kendindendir (bizâtihî/lizâtihî), O'nun dışındaki varlıkların mevcudiyeti ise kendileri dışındandır (bigayrihî/ligayrihî).
Tasavvuf (Farsça: تصوف tasavvuf) veya Sûfîzm ya da Sûfîlik, (Arapça: صُوفِية Sufiyye; Farsça: صوفیگری sūfīgarī), İslam'ın iç veya mistik yüzü olarak tarif edilir. Ayrıca Sufizmin batıda yükseltilen içeriğinin "Budizm ve Taoizm gibi içeriksiz güzel yaşama tarzı" olarak yorumlanması da vardır.
[1] Ahmed Sirhindî, varlık mertebelerini önce iki kategoride ele alır. Birisi “İmkân Dâiresi” denilen yaratılmış âlem, diğeri “Vücûb Dâiresi” ya da “Vücûb Mertebeleri” denen ve Allah'ın zât ve sıfatlarından oluşan ilâhî âlemdir.
Vahdet şuurunu toplumsal hayatta gerçekleştirmenin yolu da sosyal adalet ve ahlâk bilincinin fertlere yerleşmesinden geçmektedir. Vahdet; kardeşlik, dostluk, sevgi, yardımlaşma ve dayanışmadır. Birlikte yaşama, paylaşma, ortak değerlere sahip olma ve ortak ideallere yönelmedir.
Allah ile evrenin birliğini savunan maddeci düşünce. Vücudiye de denilen vahdet-i mevcud, Batı felsefesindeki materyalist panteizmin İslâm dünyasındaki karşılığıdır. Görülen dünya lehine Allah'ın varlığını reddettiği için İslâm bilginleri tarafından dinsizlerin, zındıkların yolu olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri