Kadınlarda Genital Siğil. Genital siğil, Hpv'nin neden olduğu genital bölgedeki (vulvada, vajen girişinde ve çevresinde) deri lezyonlarıdır. Hpv'nin 200'ü aşkın tipi bulunur ancak bunlardan yalnızca 30 ila 40 tanesi genital siğillere neden olur. Genellikle zararsızdır ve kansere neden olmazlar.
Genital Bölgede Siğil: En tehlikeli siğil türüdür. İlerlemesi durumunda kansere çevirebilir. Kişilerin cinsel yaşamını da bitirebilir. Bu nedenle mutlaka dikkatli olunmalıdır ve tedavi ettirilmelidir.
Genital siğiller, Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu, cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. Genellikle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır.
Tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır. Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi ediliyor.
Anüs çevresinde veya peniste yaygındırlar. İç Siğiller: Bu siğiller genellikle vajina, rahim ağzı veya anal kanal gibi vücudun iç bölgelerinde bulunur. Genellikle ağrısızdır ve bir sağlık profesyoneli tarafından teşhis edilmedikçe fark edilmeyebilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Kadınlarda genital siğilin oluşma nedeni büyük oranda cinsel ilişki sırasında bulaşan Hpv virüsüdür. Bu durum, genital siğillerin vajina çevresinde olduğu gibi diğer alanlarda da ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin anal kondilom (makat bölgesinde oluşan siğiller) genital siğiller sınıfındadır.
Genital siğiller, tek bir siğil veya küçük bir küme şeklinde ortaya çıkabilir. Genital siğil oluşumu, ciltte küçük, sert kabarcıklar şeklinde başlar ve zamanla büyür. Bu siğiller genellikle renksiz ya da cilt tonuna uygun renktedir ancak bazen kırmızı veya kahverengi de olabilirler.
Genital siğiller ilk kez ortaya çıktıktan sonra, sayıları ve boyutları artabilir ve bazen de gerileyebilir. Genellikle olguların 1/3'ünde ilk 4 ayda kendiliğinden gerileyebilmektedir.
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Bir pamuk yardımıyla elma sirkesini siğil olan bölgelere surunuz ve sürdüğünüz pamuğu siğil bölgesine koyup 1-2 saat bandajlı bekledikten sona çıkarabilirsiniz. Antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliği olan elma sirkesi genital siğil tedavisinde de etkili olabilir.
Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir.
Havlu, bornoz ya da iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanılması HPV virüsünü bulaştırabileceği gibi, tuvalet gibi ortak alanların kullanılması ve ellerini yıkamayan taşıyıcı bir kişiyle tokalaşmak da HPV virüsünün geçmesine neden olabilir.
Başarılı ve etkili sonuçlar veren Kriyoterapi (Dondurma), Elektrokoterizasyon (Yakma) ve Lazer uygulamaları en sık tercih edilen güvenilir yöntemlerdendir. Tedavi sonrasında deri altında henüz fark edilmeyen bazı HPV virüsler olabilir ve 2-9 ay arasında bunlar görünür hale gelebilirler.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Siğilin teşhisinde hekimler çoğu zaman fizik muayene ile teşhisi kolayca koyabilirler. Nadiren siğilin biyopsi (doku örneği) alınarak biyopsi yöntemi kullanılır.
Eğer kadın veya erkeğin bağışıklık sistemi güçlü ise bunlarda her zaman siğil oluşmayabilir. Ancak eğer kişinin strese veya başka nedenlere bağlı bağışıklık sistemi düşerse bunlarda değişik derecelerde siğil çıkabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır.
HPV virüsü kadınlarda Serviks kanseri olarak da bilinen rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiği için bu tip bir tedavi arayışı sağlığınız açısından oldukça riskli olacaktır. Genital siğilleriniz var ise en yakın zamanda uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Kondilomun üzerine sıvı nitrojen (dondurucu bileşen) sıkılarak genital siğilin donması sağlanır. Kriyoterapi ile dondurulan siğiller, tedavi sonrasında kabarır ve kuruyarak dökülür. Hasta iyileşme sürecinde genellikle ağrı ya da acı hissetmez.
Tek seansta siğiller yok olur. Siğilin tekrar çıkma ihtimali düşüktür, işlem sonrasında ağrı olmaz, işlem sonrasında iz kalmaz. Silivri'de bulunan HPV Tedavi Merkezimizde Fraksiyonel lazer ile siğil tedavisi seçeneğini tercih etmekteyiz.
Siğil Kaşınır mı? Genellikle kaşınma olmaz. Fakat, bazı durumlarda kaşıntıya sebep olabilmekte, hastalar kaşıntı şikayetiyle dermatoloji doktoruna başvurabilmektedirler.
Çay ağacı yağının cilt hücrelerini hızla yenileme ve mikropları temizleme görevi vardır. Eğer vücudunuzda siğili bitkisel yollarla temizlemek isterseniz, siğil olan bölgeye düzenli olarak çay ağacı yağı sürün ve gazlı bezle bir süre kapatın. Düzenli kullanım sonucunda siğilin ufalarak iyileştiğini görebilirsiniz.
HPV (Human papilloma virüsünün) genital siğil veya kondilom denen lezyonlara yol açabilir. Kadında ve erkekte çıktığı bölgeye göre kanser oluşumuna sebep olabilir. Kadında rahim ağzı kanseri, erkek ve kadında anüs çevresinde anal kanser, erkekte penis ve üretra hatta mesane kanserine yol açabilmektedir.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri