Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Vajinada Şişlik Nedenleri
Vajinada şişlik vajina girişi ve çevre genital bölgeyi kapsayan tahriş, travma, enfeksiyon, alerji, kanama, kitle, rahim ve idrar kesesi sarkması gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda vajinada şişlik ve ödemin en sık nedenidir.
Vajina dış dudakta sivilce benzeri şişlik oluşmasının en sık nedeni folikülit dediğimiz kıl kökü iltihaplarıdır. Bu lezyonlar birkaç milimetreden 1,5 cm boyuta kadar olabilir. Kızarık ve ağrılıdır.
Küçük, komplike olmayan kistlerin tedavisinde uygulanabilir. Günde birkaç kez dayanabileceğiniz sıcaklıkta suya oturmanız 3-4 gün içinde kistin kendiliğinden boşalmasını sağlayabilir. Cerrahi drenaj: Çok büyük olan veya apseleşmiş kistlerin doktor tarafından cerrahi olarak boşaltılması gerekir.
Vajinayı nemli tutan, cinsel birleşme esnasında kayganlığa yardımcı ıslaklığı sağlayan, içi sıvı dolu bartholin bezlerinin tıkanması durumunda şişlik meydana gelir ve bu durum bartholin kisti (apsesi)ne neden olur. Bartholin kistleri; Yumuşak dokuludur. Yumru şeklinde görülür.
İlgili 31 soru bulundu
Küçük çaptaki kistler hastalar tarafından hissedilemediklerinden semptom göstermeyebilir. Kist boyutu arttıkça ağrısız, vajina girişinde hissedilen şişlik, kızarıklık, rahatsızlık hissi ile cinsel aktivite sırasında rahatsızlık veya ağrı şikayetleri ile karşılaşılabilir.
Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklığı sağlar ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Bazı durumlarda bartholin bezlerinin kanalları tıkanır ve içindeki sıvıyı boşaltamaz hale gelir. Bezlerin içi sıvıyla dolar ve kiste sebep olur. Bu kist enfekte olup ve apse oluşturabilir.
Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir mi? Bartolin kisti olan hastanın cinsel ilişkiden kaçınması gerekmez. Çok ileri vaka olmadığı sürece ilişkide acı, rahatsızlık hissedilmez.
Bezeler zaman içerisinde kendiliğinden geçebilir. Bazı vakalarda altta yatan sağlık sorununun tedavi edilmesi ile beze eriyerek kaybolur. Ancak boyutu çok büyüyen ve içeriği değişmeye başlayan beze türlerinde cerrahi müdahale gereklidir.
Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir. Eğer doktor muayene sırasında altta yatan diyabet gibi başka bir hastalık tespit ederse, hastayı ilgili bölümlere yönlendirecektir.
HSV-2 olarak adlandırılan herpes virüsünün vücuda bulaşması ile genital uçuk olarak adlandırılan, genital bölgenin deri ve mukozal katmanlarında görülen içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Bu kabarcıklar ağrı, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir. Virüslerin vücuda giriş yolları mukoza zarlarıdır.
En çok üreme çağındaki ve cinsel aktif hayatı olan kadınlarda görülmekle birlikte, bakire kadınlarda da görülebilir.
Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi? Bir kist küçük, ağrısız ve enfekte görünmüyorsa tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Kistin kendiliğinden geçmesi için patlaması, içinin tamamen boşalması gerekmektedir. Ayrıca bu durumda antibiyotik ve çeşitli ağrı kesiciler kullanılır.
Endometriyal polip (rahim polipleri), ve servikal polip (rahim ağzı polipleri) rahim iç tabakasında veya rahim ağzında bulunan ve genellikle bu dokulardan kaynak alan ve selim tabiatlı olduğu kabul edilen "et parçası" oluşumları olarak tarif edilebilir.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Eğer şişmiş vajinanızın enfeksiyon olduğunuzu düşünüyorsanız, bir eczaneye gidip pH testi yaptırabilirsiniz. Ayrıca vajinanızın içn mantara karşı krem kullanabilirsiniz. Doktorunuz size bir antifungal verebilir , ev ilaçlarınızda varsa kullanabilirsiniz .
Beze, cilt altında olan ve elle sert veya yumuşak olarak hissedilen şişliklere halk arasında verilen isimdir. Daha büyük olanları yumru olarak adlandırılır. Cilt altında şişlik ve yumrular, tıbbi olarak kendini gösteren farklı lezyon isimleri alırlar.
Yağ bezeleri, çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
40 yaşından sonra Bartholin kisti veya apsesi gelişen kadınlarda altta yatan olası kötü huylu bir durumu araştırmak amacıyla biyopsi yapılabilir. Bartholin bezi kanseri çok nadir gelişen bir durum olmakla birlikte, özellikle ileri yaş hastalarında tedbirli olmak gerekmektedir.
Bartholin kisti tedavi edilmediğinde ve enfeksiyon kaptığında bartholin apsesi oluşur.
Bartholin kisti enfeksiyonu birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.
Vajina girişindeki şişlikler veya ele gelen kitleler kadınların yaşamları boyunca görülebilen şikayetlerdendir. Vajina şişlikleri bazen ağrılı bazen ağrısız şekilde olabilmektedir. Genellikle kadınlar vajina bölgesindeki şikayetlerini çok çeşitli şekillerde belirtirler.
Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz. Bu nedenle uzman doktor tarafından ultrasonda izlenen kistlerin zararlı mı yoksa vücut için herhangi bir olumsuzluk içermeyen özellikte mi olduğu tespit edilmektedir.
Patlayarak açılan (yırtılan) bir kist pelvis içinde şiddetli ağrıya ve kanamaya neden olabilir. Kist ne kadar büyük olursa, yırtılma riski o kadar yüksek olur. Vajinal seks gibi pelvisi etkileyen şiddetli aktivite de yırtılma riskini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri