Genital bölgede Human Papilloma Virüs'ünün sebep olduğu enfeksiyon sonucu oluşan, ciltte kabarık, büyüklü küçüklü, üzeri pütürlü, karnabahara benzer nitelikte bazen birden çok sayıda olmak üzere gözlemlenen lezyonlardır.
Kızlık zarı nedir? Vajina girişinde yer alan ince bir et parçasıdır. Latince adı Hymen olan kızlık zarı çoğu kültürde bekaretin sembolü olarak görülmektedir.
Dış genital bölgede beyaz kabarcıklar ne anlama gelir? Dış genital bölgede oluşan hastalıkların şikayetlerinden birisi de beyaz kabarcıklar veya su kesesi şeklinde baloncuklar olmasıdır. Bu duruma en sık neden olan mikrobik ajan herpes virüsüdür. Herpes virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
- Akıntı: Mantar enfeksiyonunun neden olduğu akıntı genellikle beyaz parçalar halinde süt kesiği görünümündedir. - Dış genital bölgede yanma hissi. Bu his özellikle idrar yapma sırasında yaşanır.
Vajinada et beni çok nadir görülür. Eğer cinsel olarak aktif bir bireyseniz ve vajinada, vulvada sonradan çıkan et benine benzer oluşumlar görürseniz bu lezyonlar büyük ihtimalle siğildir. Vajina siğilleri yüksek riskli HPV türleri nedeni ile meydana gelmişse rahim ağzı (serviks) kanseri riskinde artış olur.
İlgili 43 soru bulundu
Bartholin bezi; vajinal açıklığın her iki yanında yer alan ve salgı kanalları vajinanın alt 1/3'lük kısmına açılan, cinsel birleşme esnasında vulva ve vajinanın kayganlığını sağlayan salgıların üretildiği bezdir.
Siğille karıştırılmaması gereken et beninin yüzeyi, siğilin aksine pürüzsüzdür ve siğil gibi bulaşıcı değildir. Tıbbi açıdan tamamen zararsız olan bu oluşum, çoğunlukla takılan aksesuar ya da giyilen kıyafetlerin deri yüzeyinde yarattığı sürtünmeye bağlı olarak zedelendiklerinde kaşıntı ve ağrıya neden olabilir.
Bartholin bezleri vajina girişinin her iki yanında (vajina dudakları) bulunan bezlerdir. Vajinayı nemli tutan, cinsel birleşme esnasında kayganlığa yardımcı ıslaklığı sağlayan, içi sıvı dolu bartholin bezlerinin tıkanması durumunda şişlik meydana gelir ve bu durum bartholin kisti (apsesi)ne neden olur.
Genital bölgenin iç kısmında meydana gelen koyulaşmaya iç dudak kararması denir. Bu durumun birçok nedeni vardır. Yaşın ilerlemesi, hormonal düzensizlik, sağlıksız iç çamaşırı kullanımı, gereken hijyenin sağlanmaması gibi sebepleri artırmak mümkün. Vajina iç dudak kararması kendi kendine geçmeyen bir durumdur.
Genital herpes, genital bölgede kabarcık ve açık yaralara (lezyonlara) neden olabilen , cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda hastalık belirti göstermeyecek yani asemptomatik şekilde de olabilir.
Vajinada dış dudakta sivilce benzeri şişlik; giriş bölgesi ve iç dudakların etrafında görülen şişliktir. Bunun sebebi HPV virüsü olabilir. Bunun haricinde iyi temizlenmemesi, dar kıyafetler giyilmesi, yanlış ürünlerin kullanılması da bir sebeptir.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Genital bölgede sivilce, cildin kıl köklerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt problemidir. Bu bölgedeki sivilceler, normal sivilcelerden farklı olarak daha küçük, daha kırmızı ve daha ağrılı olabilirler. Genellikle ergenlik döneminde görülen sivilce, yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Bu zar esnek bir yapıya sahiptir. Kolay kolay bozulmaz. Bu yüzden genç kızların endişe etmesine gerek yoktur. Vajinadan gaz çıkması kızlık zarının bütünlüğünün bozulmasına etki etmez.
Bakirelerde Dış Dudak Sarkması
Hiç cinsel ilişkide bulunmamış ve doğum yapmamış kişilerde de doğuştan gelen yapı nedeniyle dudaklar sarkık, uzun ya da asimetrik görünümde olabilir. Bu durum hastayı rahatsız etmiyorsa, herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz.
Vajina çevresindeki derinin rengi, çok açık pembeden çok koyu kahverengiye ve mor renge kadar herhangi bir renkte olabilir. Bu rengin her vücutta farklı olması normaldir. Bununla birlikte, kararmaya kaşıntı gibi farklı semptomların eşlik etmesi durumunda altta yatan bir hastalıktan şüphelenilebilir.
Genital bölge, genel olarak kapalı olduğu için güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalmayan bölgeler olarak kabul edilse de, bu yanlış bir kanıdır. Genital bölgede, güneş altında uzun süre kalınması sonucu, güneş ışınlarından olumsuz etkilenme ve bunun sonucu olarak kararma meydana gelebilmektedir.
Bütün bu sayılan yapıların hepsini içinde barındıran labium minus denilen iç dudaklar bulunur. Yani labium minuslar klitorisi, idrar yolu ağzını ve vajina girişini içerisine alır. Dış dudakların renginin genel vücut rengiyle hemen hemen benzer olması,kendi içinde renk simetrilerinin olmaması gerekir.
Beze, cilt altında olan ve elle sert veya yumuşak olarak hissedilen şişliklere halk arasında verilen isimdir. Daha büyük olanları yumru olarak adlandırılır. Cilt altında şişlik ve yumrular, tıbbi olarak kendini gösteren farklı lezyon isimleri alırlar.
Başlangıçta vajinal açıklığın yakınında küçük, ağrısız bir yumru görülebilir. Kist büyüdükçe, rahatsızlık ve ağrı gelişebilir, bu da yürüme veya oturma güçlüğüne yol açar. Etkilenen bölge şişebilir, kırmızılaşabilir ve hassaslaşabilir. Cinsel aktivitede bulunmak veya uzun süre oturmak semptomları şiddetlendirebilir.
Normal şartlarda da vajinal florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.
En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir. Genital siğiller ise daha çok karnabahar görünümünde deri kabarıklıkları şeklindedir.
Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
HPV enfeksiyonunun anlaşılması genelde kişinin kendi ilk kontrollerini yapmasıyla başlar. İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri