Petrol bazlı vazelin gibi kayganlaştırıcıları asla ve asla kullanmayın. Bunlar hem enfeksiyona olan eğilimi arttırırlar hem de içerdikleri maddeler prezervatiflerin dayanıklılığını azaltırlar. Öte yandan vajinada irritasyona neden olabilirler.
Vazelin seks için harika bir kayganlaştırıcı gibi görünüyor olsa da gerçek şu ki, cinsel ilişkide yalnızca kayganlaştırıcı olarak kullanım için üretilmiş ürünler kullanılmalıdır. Lateks veya poliüretan kondom kullanmayı düşünüyorsan, vazelin kullanılması uygun değildir.
Kayganlaştırıcı krem cinsel ilişki öncesi yani penis vajinaya girmeden hemen önce penise ve vajina girişine sürülerek kullanılır. Eğer ilerleyen aşamalarda tekrar ağrı ve kuruluk hissedilirse kayganlaştırıcı krem tekrar kullanılabilir. Cinsel ilişki sonrası kadın genital bölgesini yıkamalıdır.
Vajinal Kuruluk Tedavisi Ve Jeller
Burada önemli olanvajinanın PH 'ına uygun yapıda jeller (tercihen su bazlı olanlar) tercih edilmelidir. Vazelin veya bebe yağı gibi vajina florasına uygun olmayan ürünleri tercih etmemek gerekir.
Yani sonuç olarak vajinaya vazelin sürmek kesinlikle zararlıdır. Bunun yerine kayganlaştırıcı kullanılmalıdır diyebiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
Sadece su ile genital bölgenizi temizlemeniz yeterlidir. Genital bölgenin güzel kokması ve temiz olması için kullanılan sprey, losyon, krem gibi ürünler vajinal enfeksiyona sebep olabilir. Kesinlikle kullanmamalısınız.
Yumuşatıcı bir krem olarak ya da soğuk algınlığına karşı kullanılan vazelinin bir fonksiyonu daha var; kayganlaştırma görevi üstlenerek cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak.
Kayganlaştırıcılar su, yağ, petrol ve silikon bazlı olarak ayrılır. İdeal olan ilişki sırasında çay kaşığı büyüklüğünde bir miktarda kayganlaştırıcı kullanmaktır. Erkeğin kayganlaştırıcıyı penisine ve vajina kenarına sürmesi yeterlidir. Kayganlaştırıcı penis ucuna sürülebileceği gibi prezervatife de sürülebilir.
Ayrıca acıbadem yağı, tarçın yağı, lavanta yağı, nane yağı da genital mantar enfeksiyonları üzerinde etkili antifungal yağlar arasında yer almaktadır.
Vajinal kuruluğun tedavisinde bitkisel yağ olarak Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Ayrıca kayganlaştırıcı jeller de kullanılabilir. Burada önemli olan vajinanın pH'ına uygun jeller (tercihen su bazlı olanlar) tercih edilmesidir.
Kayganlaştırıcı ve masaj jeli olarak vazelin, bebe yağı, el kremi, duş jeli, sıvı sabun, zeytinyağı, tükürük gibi maddeler kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki için özel formüle edilmiş kayganlaştırıcı jelleri kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda her cilt tipi için uygun olmayabilir. Ürün yüz için kullanılacaksa muhakkak bir uzman görüşü alınmalıdır. Vazelin yüzde her durumda kullanılmamalı, cilt yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin yağlı ve tıkanmış gözenekli ciltlerde vazelin sivilce gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilir.
Kayganlaştırıcı jel, cinsel ilişki ve mastürbasyon gibi cinsel eylemleri sırasında penis, vajina, anüs ve diğer vücut kısımları arasındaki sürtünmeyi azaltmak için kullanılan özel kayganlaştırıcılardır.
Cinsel ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıran ve bu şekilde penetrasyonun (birleşmenin) kolay olmasını sağlayan tıbbi ürünlere "vajinal lubrikan (lubrikant)" adı verilir. Vajinal kuruluğa neden olabilecek hiç bir neden bulunamaması durumlarında lubricant (lubrikan) adı verilen kayganlaştırıcılar kullanılabilir.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
Vazelin, bebek yağı, el ve vücut kremi gibi içeriğinde yağ olan hiçbir madde kayganlaştırıcı olarak kondomla birlikte kullanılmamalıdır. Yağ içerikli materyaller kondomun yapısında bozulmalara ve hatta yırtılmalara neden olmaktadır. Korunmak için vajina kondomu ve/veya penis kondomu kullanılabilir.
Hindistan cevizi yağı, daha uzun süreli ilişkiye olanak sağladığı için vajinal dokunun nemini korumasına ve su kaybını azaltmasına yardımcı olur. Vajinayı nemlendirir ve vajinal kuruluktan kurtulmaya yardımcı olabilir.
Zeytinyağı Masajı: Vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar için birkaç damla zeytinyağı ile masaj yapmak yeterli olacaktır. Zeytinyağı onarıcı bir etkiye sahip olduğundan, sürülen bölgenin peçeteyle kurulanması yeterli olacaktır.
Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır. Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur.
-Vajinal kuruluk sorununuz varsa kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. -İlişki öncesi mesanenizi boşaltın, vulva üzerine buzla kompres yapın, sıcak bir duş alın veya ağrı kesici kullanın. -Ağrıya sebep olmayan cinsel aktivitelerde bulunun. Vajinal ilişki sırasında yoğun bir ağrı yaşıyorsanız oral seks yapmayı deneyin.
Aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkeyi kapsayan bir cinsel sağlık araştırmasının sonuçları cinsel ilişki süresi konusunda 33 saniye ile 44 dakika arasında değişen büyük farklılıklar olduğunu gösterdi. Penisin vajinaya girmesinden boşalmaya kadar olan ortalama cinsel ilişki süresi 5,4 dakika olarak belirlendi.
Vazelin hem A hem de B vitaminleri bakımından zengindir. Cildin iyileşme sürecine katkı bulunur. Ayrıca kirpiklere uygulandığında sağlıklı, canlı ve gür kirpik oluşumunu da desteklemektedir. Düzenli bir şekilde cilde uygulandığında cilt kuruluğunu gidermeye yardımcı olur.
Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vajinada kuruluk şikâyeti yapabilirler. Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır.
Bebek yağı kullanmayın: Birçok kadın ilk gece korkusu nedeniyle, vajinusmus oluşumunu engellemek için vajinaya bebek yağı sürmeyi tercih ederler. Ama bu yağlar yapılarından dolayı kolay kolay temizlenmezler ve yağ tabakası gözenekleri de tıkayarak cildinizin nefes almasını engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri