Kaşıntı genellikle mantar enfeksiyonu nedeniyle olur. Vajinal mantar hastalığı daha çok kadınları ilgilendiren bir hastalık olmasına rağmen, erkeklere de cinsel ilişki yoluyla bulaş olabilmektedir.
Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir.
Vajinal kaşıntının en sık sebebini vajinal enfeksiyonlar oluşturmaktadır. Vajinal enfeksiyonlar içinde kaşıntı şikayeti ile karşımıza en çok çıkan sebep ise “vajinal mantar” (kandida, vajinal maya) enfeksiyonudur. Kandida (mantar) enfeksiyonu: Vajina ve vulvada yoğun kaşıntı en sık görülen şikayettir.
Vajinal kaşıntının önemli bir çoğunluğu genital bölgede yaşanan enfeksiyonlardan kaynaklanır. Vajinal kaşıntı kadınların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilmektedir ve bu nedenle vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Vulvar kaşıntı nedenleri:
vaginal mantar enfeksiyonu, HPV enfeksiyonu, herpes simpleks enfeksiyonu gibi enfeksiyöz hastalıklar. kıl kurdu, bit, uyuz gibi parazitik enfeksiyonlar. diabetes mellitus gibi sistemik hastalıklar.
İlgili 34 soru bulundu
1. CLEOCIN nedir ve ne için kullanılır? CLEOCIN, klindamisin fosfat isminde bir antibiyotik içerir ve vajinal krem şeklindedir. Bu ilaç, bakteriyel vajinozisi (vajinadaki bakteriyel bir enfeksiyon) tedavi etmek için kullanılır.
Mantar Enfeksiyonu
Genital bölge cildinde veya vajina girişinde kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, dökülme, vajinal salgılarda süt kesiği tarzında akıntı görülür. Uygun tedavi ile çok kısa sürede ve etkili sonuçlar alınmaktadır.
Vulva kanserinin en yaygın belirtisi, geçmeyen kaşıntı şikayetidir.
Dermatolojik hastalığa bağlı kaşıntılarda tanıyı desteklemek için zaman zaman biyopsiye, mantar tahliline ve alerji testlerine başvurulmaktadır. Muayene sonrası, kaşıntının dermatolojik nedenli olmadığı düşünüldüğünde iç hastalıklar açısından bazı kan tahlilleri yapılmakta, hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Hastanın sürekli kaşıntılı ve genital akıntılı bir yaşam sürmek zorunda kalması toplumsal vazifelerini ve insan ilişkilerini aksatır.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Maya enfeksiyonları
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Vajinada gelişen kaşıntı şikayetinin giderilmesinde altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Kimyasallara bağlı tahriş nedeniyle gelişen kaşıntılarda etkene maruz kalmanın önüne geçilmesi tedavide yeterli olur ancak bakteriyel vajinozis veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi gereklidir.
Vajinal akıntı ve kaşıntı çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu ya da cinsel yolla bulaşan hastalık habercisidir. Özellikle kokulu sarı ya da yeşil renk akıntı derhal doktora gidilmesi gerektiği anlamını taşır.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
Kan testi: Tam kan sayımı, demir eksikliği gibi kaşıntıya neden olan bir durumu ortaya çıkarabilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyon ve tiroid testleri: Hipertiroidizm gibi tiroid bozuklukları gibi karaciğer veya böbrek sorunları da kaşıntıya neden olabilir.
Vajinal kanama, vajina kanserinin en sık görülen klinik belirtisidir. Birçok kadın fazla semptom göstermez. Nedensiz vajinal kanama, kaynağın vajinal olup olmadığını belirlemek için araştırılmalıdır. Sulu, kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı da vajina kanserinin belirtisi olabilmektedir.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
testis kaşıntısı yaşanıyorsa birkaç gün temizleme işlemleri uygulanmalıdır. Hala kaşıntı varsa ürolog muayenesi gerekir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete edilen mantar ilaçlarıdır. Ağızdan alınan ilaçların daha iyi etki edebilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde fayda vardır. Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şekillerinde olabilir.
Genital bölgede Human Papilloma Virüs'ünün sebep olduğu enfeksiyon sonucu oluşan, ciltte kabarık, büyüklü küçüklü, üzeri pütürlü, karnabahara benzer nitelikte bazen birden çok sayıda olmak üzere gözlemlenen lezyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri