Perine nedir? Perine, anüs ile vajina arasında bulunan alandır. Küçük olsa da, perine, çevredeki birçok organ için yapısal bir destek olma gibi önemli bir göreve sahiptir ve vajinal sıkılaştırma, gevşetmede büyük rol oynayan kasları içine alır.
Perine, dış dudaklar ile anüs arasında yer alan vücut bölgesidir. İdrar ve dışkı işlevlerinin kontrolünü sağlayan kasları barındırır. Bu kaslar doğum sırasında gevşeyerek bebeğin doğmasına izin verirler.
Perine travması; doğum eyleminde oluşan yırtık, laserasyon ya da epizyotomi uygulanması sonucunda ortaya çıkan hasardır. Kendiliğinden ya da epizyotomiye bağlı olarak ortaya çıkan perineal travmalar kısa ve uzun vadeli fiziksel ya da psikolojik morbiditeye yol açabilmektedir (5,6).
Normal doğumdan kalan dikiş izlerinin genital estetik düzeltilmesi, vajina ile makad arası cilt katlantılarının temizlenmesi ve estetik olarak bu genital bölgenin hoş bir görünüm kazandırılması ameliyatına 'Perineoplasti' (Perine estetiği) adı verilmektedir.
Kadınlardaki perine uzunluğu 0.5 ila 5 cm arasında değişir ve bölge içinde cilt, cilt altı dokusu, bağ doku, kas doku gibi farklı yapılar yer alır. Küçük olmasına rağmen, içinde farklı yapılar barındırdığından işlevsel olarak da önemli bir alandır.
İlgili 16 soru bulundu
Hastalık veya aşırı diyet nedeniyle hızla kilo kaybetmek bir kişide sarkma ve fazla cildin tahribatını görülmektedir. Bu çirkin etkiler vücudun dışında görülebildiği gibi, dahili olarak da meydana gelebilir ve ağırlık baskısı ortadan kalksa bile perine ve diğer kasların kalıcı olarak sarkmasına neden olabilir.
İdrar veya büyük abdest sonrası su ile o bölgenin temizlenmesi önemlidir. Temizlenme her zaman için önden arkaya doğru yapılmalıdır. Ancak bölgenin nemli kalmaması için taharet sonrası yumuşak, kokusuz ve beyaz renkli tuvalet kağıtları ile iyi bir kurulama yapılmalıdır.
PERİNE YIRTIKLARI
Birinci ve ikinci derece perine yırtıklarında maternal ağrı ve rahatsızlık hissi sıktır. Ancak enfeksiyon ve uzun dönem sekel oluşumu nadirdir. Üçüncü ve dördüncü derece yırtıklar ise daha ağrılıdır, enfekte olabilirler ve yara açılması riski daha sıktır.
Doğum eylemi esnasında ıkınma ile beraber vajinal açıklıktan bebeğin çıkımı gerçekleşir. Ancak bu bölge (perineum olarak da adlandırılır) ıkınma ve çıkım esnasında gerginliğe dayanamayarak yırtılabilir.
Perine: Vulva ile anüs arasında kalan kısımıdır.
Bu, vajina dokusu, perine (vajina ve anüs arasındaki alan) ve anüs çevresindeki yapıları içeren vajinal doğum sırasında oluşan bir yırtık türüdür.
Vajinoplasti ameliyatı ile vajinal yırtıklar cerrahi olarak tedavi edilebilirler. Perine bölgesini de kapsayan yırtıkların varlığında perineoplasti ile vajinoplasti prosedürü kombine ameliyat olarak uygulanabilir.
Perine bakımı
Perine günde 1-2 kez ve tuvalete gittikten sonra temizlenmelidir. Kullanılan ped veya bezler sık sık değiştirilmeli, tampon kullanılmamalıdır. Perine temiz tutulduğunda iyileşme hızla gerçekleşir. Perine ağrısını gidermek için ılık suya buz atılarak oturma banyosu uygulanılabilir.
Perine, vajina açıklığı ile anüs arasındaki doku bölgesidir.
Parmağınızı vajinanın 4 cm içine kadar yerleştirin. Baş parmaklarınızı vajinal duvarın yanlarına doğru ve makata doğru bastırın. Bölgeyi ve yan kısımları nazik hareketler ile ovmaya başlayın. Parmaklarınızı 2 ile 5 dakika arasında U şeklinde hareket ettirin.
Antibakteriyel özellikte olan temizleme havlusu perine bölgesinin hem düzenli olarak hem de tuvalet ihtiyacı sonrasında temizlenmesini sağlar. Kullanım şekli dikkate alınarak özel olarak tasarlanmış olan perine bölgesi temizleme havlusu ideal kalınlıktadır.
Bu yapıdaki kızlık zarları sadece doğum yaparken yırtılabilir. “İlk ilişkide hissedilen ağrının kızlık zarından kaynaklı olması doğru bilinen yanlıştır.”
Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır. Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur.
Buna vulvar egzama, halk dilinde ise rahim egzaması denilmektedir. Bu durumda vajinanın etrafındaki yumuşak deri kıvrımları ağrılı, kırmızı ve kaşıntılı hale gelir; ince çatlaklar, kırmızı lekeler, vajinal akıntı ve kabuk oluşumuna neden olur. Vulvar egzama, vulvanın derisini ve çevresini etkiler.
Kızlık zarı kanama miktrarı
Ancak çok nadiren hymen arkasından bir damar açığa çıkması sonucunda kanama durmazsa cerrahi müdahale ile dikiş atılması gerekebilir. Bazı durumlarda ise vajina girişinde, hatta derinlerde yırtıklar meydana gelmesi "Coit yırtıkları" sonucu şiddetli ve durmayan bir kanamalar görülebilir.
Batma ve yanma şeklinde bir his oluşur. Vajinadan pembe-kırmızı kan gelir. Yırtılma nedeniyle birkaç gün boyunca ağrı ortaya çıkar. Kanama kızlık zarının tam olarak bozulduğunun belirtisidir.
Vajinal kuruluğun tedavisinde bitkisel yağ olarak Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Ayrıca kayganlaştırıcı jeller de kullanılabilir. Burada önemli olan vajinanın pH'ına uygun jeller (tercihen su bazlı olanlar) tercih edilmesidir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Özel bölge tüylerini, uzama yönüne doğru tıraş edin.
Tıraş bıçağını hafifçe bastırın, cildinizi çekerek gerin ve kılların uzama yönüne doğru kısa ve düzenli hareketlerle tıraş edin. Bıçakların temiz kalması için her hareketten sonra tıraş bıçağını durulayın.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri