Kumar oynama davranışı da davranışsal bir bağımlılık türü olup, davranışın kendisi beyindeki ödül ve haz bölgesini uyarır. Kazanç veya kayba dayalı bütün şans oyunları kumar içerisine girer ve ciddi şekilde bağımlılık yapma potansiyeli ve riski taşır.
Şans oyunu bağımlılığı patolojik oynama olarak tanımlanmaktadır ve bir psikiyatrik hastalıktır. Tanı kriterleri şunlardır: Kafanın sürekli şans oyunu ile meşgul olması. Giderek artan miktarlarda para oynamak.
Kumar oynayan kişiler, depresyon, kaygı, migren ve barsak rahatsızlıkları gibi psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayabilirler. Bunlarla birlikte ciddi kumar problemi intihara kadar gidebilir. Kumar sorunlarının oranı son birkaç yılda küresel olarak arttı ve birçok ülkede ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldi.
Bir maddenin veya davranışın bağımlılık yapma potansiyeli salgılanan dopamin hızıyla ve miktarıyla bağlantılıdır. Kumar bağımlılığı, bireylerin yaşadığı aile içindeki geçimsizlik, iş kaybı, iflas, sevdiği birinden ayrılma ya da sevdiği birinin ölümü gibi travmatik olayların bir sonucu olarak da karşımıza çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
Bağımlılık, tansiyon hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez, fakat düzelir. Eğer kumar oynamazsanız yaşamınız normale geri döner. Bağımlı kişi kumar oynamayı bıraktıktan bir süre sonra tekrar oynamaya başlarsa çok kısa zamanda eski oynadığı miktarlara ulaşır.
Kumar Beyni Nasıl Etkiler? Metamfetamin ve kokain gibi beyinde dopamin salinimini arttirarak etki olusturur. Kumar oynamak bagimlilik yapan maddeler gibi beynin ödül sistemini etkiler ve dopamini yaklasik 10 kat arttirir.
Borçlanma nedeniyle ciddi boyutlara varabilen finansal sorunlar yaşanmaktadır. Bunlarla beraber yüksek tansiyon, obezite, uykusuzluk, depresyon, kaygı bozukluğu ve intihar gibi fiziksel ve psikolojik sorunlar oldukça yaygındır. Kumar Bağımlılığı bunlara yol açabilir.
Kumar oynama davranışında 4 temel aşamadan bahsedilmektedir bunlar; kazanma, kaybetme, tükenme ve vazgeçme aşamalarıdır. Kazanma Evresi: Kişi kumar oynamaya yeni başladığında genellikle bir kazanç yaşar.
Kumar bağımlılığı beynin dürtü kontrolünde etkili olan ve orbitofrontal bölge diye adlandırdığımız alanında kimyasal bir bozulma sebebiyle oluşur. Kişi eline para geçtiğinde durdurulamaz bir duyguyla kumara yönelir ve parası bitene kadar da oynar.
Bu bozukluğun tedavisinde dürtü denetimi sağlamak üzereantidepresan, antikonvülzanve antipsikotik ilaçlar kullanılır. Bilişsel davranışçı terapi en çok yararlanılan terapi yöntemidir.
Değişim uzun sürebilir ve kumar oynama davranışlarının değişmesi 3-6 ay arasında sürebilir. Bağımlılık tekrar edebilen bir hastalık olduğu için tamamen iyileşmez, düzelme gösterir.
Gerek kumar oynayan kimse gerekse ailesinden birisinin kumar oynadığını bilen birisi bağımlılık tedavisine başvurmaktan ve bu yolla kumarla mücadele etmekten kaçınmamalıdır. Destek almak için güvenilen bir aile dostundan veya arkadaştan yardım istenmelidir. Başka şeylerle meşgul olmak önemlidir.
Şans oyunları, maddi ve manevi kazanç söz konusu ise kumar bağımlılığı kategorisine alınmaktadır.
Kumarın haram kılındığını net olarak bildiren şu ayetlerde ise “ey iman edenler! Şarap, meysir, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şey- tan; şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Al- lah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.
İçki içen veya kumar oynayan birinin namazı kabul olur.
İlaç tedavisi
Bununla beraber kumar bağımlılığına eşlik eden; depresyon, kaygı bozukluğu, uyku problemleri gibi durumlarda da ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin kumar bağımlılığı alanında uzmanlaşmış bir psikiyatrist tarafından yazılmış olmasına ve yeterli dozda yeterli sürede kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Kumar bağımlılığı tedavisinde kişide ek bir psikiyatrik rahatsızlık varsa bu mutlaka tedavi edilmelidir. Bu vakalarda büyük olasılıkla ilaç tedavisi de gerekecektir. Bilişsel-davranışçı terapiler, grup terapileri, aile terapileri ve psikoanalitik terapiler kumar bağımlılığı tedavisinin psikoterapötik yöntemleridir.
Sık sık kumar oynayan ya da kumar bağımlılığı olan kişiye kumarbaz denir.
Kumar, haksız kazanç yöntemlerinden biri olup İslâm'da kesinlikle yasaklanmıştır. Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
Bir kâfir, küfrüne tevbe ederse, mümin olur, bütün günahları affolur. Bir mümin de Allah'a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahü teâlâ affeder.
"Beyindeki ödüllendirilme hormonu seviyesi 10 misli artıyor"
Ancak yapılan çalışmalarda bu sitelerde kaybetseniz de kazansanız da beyindeki ödüllendirilme hormonu olan dopaminin seviyesi 10 misli artmaktadır. Bunun da kaybedenlerin oynamaya devam etmesine neden olduğu düşünülmektedir.
Bu hastalığın tedavisi yapılabilmektedir. Kumar bağımlılığının tedavisinde genellikle madde bağımlılığı tedavisi yöntemi uygulanır. Bu yüzden bağımlı kişiler, madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Bireye özel uygulanan tedavi programıyla kişi bu bağımlılıktan kurtulabilir.
Kumar asla bir para kazanma yolu olarak görülmemelidir. Kumar oynamak için ne kadar zaman ve para harcadığınızı takip edin. Kumar oynama davranışınızı takip etmeniz, kumar oynamaya ayırdığınız zaman ve harcadığınız para miktarı konusunda farkındalığınızı arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri