4- Sarı Akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da olabilir.
Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bu akıntılar bakteri, mantar ya da parazit kaynaklı olabilirler. Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
Vajinal beyaz akıntı genel olarak hamilelik belirtisi olarak görülmektedir. Sarı ve kokulu vajinal akıntılar ise çoğunlukla bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Vajinal akıntılar hamilelik belirtisi olarak ifade edilebilmektedir.
Gonore: Bulanık veya sarı, ancak çoğu zaman semptom yok. Tedavi edilmezse enfeksiyon yayılarak pelvik ağrılı pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir. Klamidya: Çoğu zaman semptom yok. Tedavi edilmezse enfeksiyon yayılarak pelvik ağrılı pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.
Özellikle kalın, yoğun kıvamlı veya nahoş bir koku eşliğinde sarı akıntı veya yeşil akıntı normal değildir. Bu akıntı tipi trichomonas adı verilen bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Gebelik döneminde hormonal yapı ile birlikte; östrojen ve progesteron salgılanma miktarı değişir. Böylece hamilelikte beyaz akıntı karşımıza çıkmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genişleyen rahim, idrar kesesine baskı uygular ve bu da hafif idrar kaçırmaya neden olur.
Enfekte olmuş vajinal sekresyonlar genellikle sarı-yeşil veya gri renkte, pürülan görünümde, daha yoğun kıvamlı ve kötü kokuludur. Mantar enfeksiyonu ise sıklıkla beyaz süt kesiği veya peynirimsi akıntıya neden olur.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Sarı-Yeşil Akıntı: Yoğun kıvamlı, kötü kokulu sarı-yeşil akıntı sağlıklı bir vajinal sisteme işaret etmez, enfeksiyon belirtisidir. Genellikle Trichomonas isimli parazit dolayısıyla oluşan enfeksiyon sarı-yeşil akıntı, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler de verir.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Hamilelikte vajinal akıntı, artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı normal olmakla birlikte her vajinal akıntı da gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntılar genelde kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve incedirler, kaşıntıya sebep olmazlar.
Normal adet döngüsüne bağlı beyazlık: Regl dönemi öncesinde beyaz bir salgı olması normal adet döngüsünün bir parçasıdır. Bu dönemde görülen vajinal salgı kokusuz, ince, esnek, kaygan yapısı nedeniyle yumurta akı görünümündedir.
Servikal Mukus: Kremsi hale gelen ve yumurtlama döneminden sonra da aynı şekilde kalan vajinal akıntı, erken dönem hamilelik belirtisi olabilir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır.
Koku: Normal vajinal akıntı hafif bir kokuya sahip olabilir. Ancak kötü bir koku enfeksiyonun bir işaretidir. Özellikle balık kokusu enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilir. Renk: Genellikle vajinadan beyaz sıvı gelmesi Ancak enfeksiyonlar sarı, yeşil, kahverengi veya gri renkte akıntıya neden olabilir.
Haziran-Temmuz ayları taze ürün için uygun sezondur. Çoğunlukla Ekim ayında da kısa bir süre toplanabilir. Dünyada Doğu Avrupa ülkelerinde, ülkemizde ise yoğunlukla Karadeniz bölgesinde bilinir ve tüketilir. Şekli ve renginden dolayı bu yörelerde sarı kız ve ''kaz ayağı'' ismiyle bilinir.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Vajinal akıntının anormal olması ise enfeksiyon belirtisi olabilir. Özellikle yumurta akını andıran, sarımtırak ve kötü kokulu akıntılar tehlikeli kabul edilir.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Sarı ve yeşil vajinal akıntı genellikle bir hastalık habercisidir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteriyel vajinitler bu tür akıntılara neden olur. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan trikomonas enfeksiyonunda kötü kokulu, sarı, yeşil renkli, köpüklü bir akıntı olur.
Akıntı belirtisi hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkar. Akıntının Rengi Ve Yoğunluğu Ne İfade Eder? Gebelikte genellikle vajinal akıntının rengi beyaz, sarı ya da koyu renkli olur.
Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar? Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar. Bunun nedeni bu dönemde hormonal dengelerde önemli değişikliklerin meydana gelmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri