Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik - tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
Geçmeyen vajinal enfeksiyon problemleri için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidilmelidir. Yapılan jinekolojik muayenenin ve vajinal kültür testinin sonuçlarına göre vajinal mantar tanısı konulur ve tedavi planlaması yapılır. Vajinal mantar tedavisi kişiye özeldir ve hastalığın şiddetine göre belirlenir.
Hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan durum ortadan kalkmışsa hastalık kendiliğinden geçebilir. Ancak vajinal mantarın kendiliğinden geçmesi tedaviye göre daha uzun zaman alabilir ve bu süreçte bulguların şiddetinde artma da söz konusu olabilir.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
İlgili 32 soru bulundu
En sık karşılaşılan deri hastalıklarından biri olan mantar, bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında bulunur. Vücudun pek çok bölgesinde ortaya çıkabilen mantar hastalığı, zaman içinde çıktığı bölgeden farklı yerlere de yayılabilir.
Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Vajinal mantar tedavisi için vajinadan kullanılan fitiller ve ağızdan kullanılan “antifungal” haplar kullanılır. Tedaviye genellikle kısa süre içinde yanıt alınır ve belirtiler geriler. Ancak kimi zaman kısa süre sonra aynı problemler tekrar ortaya çıkar!
Laktobasil yoğunluğunun azalması ile aerobik ortam zayıflar ve vajinal florada sağlanmış olan bakteri dengesi bozulur. Vajinal mantarın gelişiminde hormon dengesizliğinin de önemli rolü bulunur. Özellikle östrojen hormonunun azlığı ya da çokluğu vajinal enfeksiyonların ortaya çıkışı ile oldukça ilişkilidir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde kadın doğum muayenesi sonrası uygun ilaç tedavisi alınması idealdir. Elma sirkesi, ilaç tedavisine destek olarak vajinal mantar doğal bitkisel tedavisinde denenebilir.
Vajinal mantar, tedavisi zor olmayan bir hastalıktır. Tedavi sürecinde doktorun verdiği ilaçlar ihmal edilmeden kullanılmadır. Tedavi sürecinin kolay atlatılması için hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalı ve hastalık süresince de hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir.
Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadın cinsel ilişkiye ara vermelidir. Çünkü hem partnerine bulaştırabilir hem de hassaslaşmış vajinal bölgede oluşacak tahriş tedavinin uzamasına ve çekilen acının artmasına neden olmaktadır.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Genital bölgenin temizliğinde sabun ve duş jeli kullanmayın! Tam iyileşme sağlanıncaya kadar ilişki önermeyiz! ... tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında eş tedavisi öneririz. Vajinal temizlik amacıyla vajinal duş yani vajinadan içeriye doğru yıkama veya tampon kullanmamalısınız!.
Vajinal mantarın evde tedavisi çok uzun sürebilir. Bu nedenle vajinal mantar akıntı şikayeti olanların uygun ilaç tedavisi alması gereklidir. Ancak doktora gitmeden önce doğal bir tedavi biçimi olarak elma sirkesini deneyebilirler.
Maya enfeksiyonları
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Antibiyotik kullanıldığı süre içinde bol yoğurt yenmesi ve günde iki kez vajinaya bir çay kaşığı yoğurt sürülmesi (yoğurt vajinal floranın düzelmesine yardımcı olur), Karbonhidratların, özellikle şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri