Uzman hekimler tarafından yapılan ultrason görüntüleme yöntemi esnasında oluşan ağrı ve acı hissi oldukça düşük seviyededir. Jinekolojik bir muayene yöntemi olan transvajinal ultrason standart ultrason cihazlarından farklı bir sistem ile çekilir. Kullanılan cihaz vajinal kısımdan geçecek şekildedir.
Jinekolojik muayenenin bir parçası olarak gerekli hallerde vajinal problemler ile ultrasonografik değerlendirmedir. Kesinlikle can acıtıcı değildir. Kullanım sırasında rahat olunmasına özen gösterilmeli ve hijyenik olması gerekir.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Jinekolojik Muayene Acı Verir Mi? Herhangi bir hastalık yoksa muayene acı vermez. Sadece ilk defa muayene olan kadınlar süreci tam olarak bilmedikleri için rahatsızlık duyabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde bu rahatsızlık ortadan kalkar.
Ortalama olarak 10/15 dakika arası sürebilir. Pek çok hasta tarafından vajinal ultrason ağrılı mı gibi sorular sorulmaktadır. Ultrason sürecinde kendinizi serbest bıraktığınız ve sıkmadığınız takdirde herhangi bir ağrı vermeden kolaylıkla muayene süreci meydana gelecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir. Bekar hastalarda vajinal yol uygun olmadığı için sadece transabdominal ultrason yapılır. Bunun için hastanın idrara sıkışık olması gerekir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir. Kanama genellikle hiç olmaz, bazen lekelenme veya az miktarda pembe, kırmızı kanama olabilir.
Hastalar normalde vajina etrafındaki kasları vücudumuzdaki diğer kaslar gibi kontrol edebilirler. Dolayısıyla hasta psikolojik olarak alttan muayeneye hazırsa ve korku, gerginlik, güvensizlik v.b. gibi nedenlerle kasları kasılmıyorsa, jinekolojik muayene hiçbir şekilde ağrı vermez ve çok kısa sürer.
Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişi ıkındırılarak rahim veya idrar kesesinde herhangi bir sarkma (prolapsus) varlığı araştırılır.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
İşlem öncesinde çok önemli bir hazırlık yapmaya gerek yoktur ve kısa sürede tamamlanır. Genel olarak 5-15 dakika arasında görüntüler elde edilir. Hastanın sedyeye çıkması ve bacaklarını belirtilen şekilde açması gerekir. Transvajinal ultrason yönteminde bundan sonra ultrason cihazı kullanılarak vajinadan giriş yapılır.
Hekiminizin yapacağı ultrasonografi ile muayenede bazen kanama alanı görülebilir. Bu alanın büyüklüğü ultrasonografi ile kontrollerde takip edilebilir. Bu muayenelerin vajinal yoldan yapılmasında bir sakınca yoktur ve vajinal muayene nedeniyle düşük ya da erken doğum riskinde bir artış olmaz.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
- Bir şekilde(dokunma olsun ya da olmasın) ''meni'' gelse o zaman gusül abdesti alınması gerekir. - Rahim kontrollerinde de durum aynıdır. elle ya da bir kontrol ünitesiyle yapılan kontroller sebebiyle gusül abdesti alınması gerekmez.
Gusül, cinsel ilişkiden veya şehvetle meni gelmesinden/orgazm olmaktan dolayı ya da kadınların âdet ve lohusalık dönemleri bittiği zaman gerekir. Bu sebeple kadın doğum uzmanına jinekolojik muayene olmak ya da rahim ultrasonu çektirmek guslü gerektirmez.
Erken dönemde gizli vajinal enfeksiyonların saptanarak tedavisi, kansere yakalanmadan teşhisin konularak gerekli önlemlerin alınabilmesi gibi pek çok nedenlerden ötürü alttan muayene her kadının sağlığı açısından son derece önemlidir.
Bazen genel bir muayene için bazen de bir problemin saptanması için jinekoloğa gitmek gerektiğinde, genç kızlara muayenekarından ultrason ile yapılır. Yani bakirelerde jinekolojik muayene alttan- vajinadan yapılmaz.
Endoskopi benzeri bir yöntem olan histeroskopi işlemi; vajinal yolla rahim içi ve rahim ağzının değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Günümüzde jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından uygulanabilen bu işlem bazı özel durumlarda genel anestezi ya da lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilmektedir.
İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Hamileliğin son haftalarında da doğum yolunu netleştirmek ve son durumu görmek için bu muayene yapılır. Korkulacak bir muayene değildir. Muayene 3 dakika kadar sürer. Doktorunuz hassas ve sakin şekilde sizi yormadan muayeneyi tamamlar.
Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Anne rahminde bulunan bebeğin detaylı ilk incelemesi 11-13. hafta arasında yapılmaktadır. Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. İşlem karından ve vajinal yoldan yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri