Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Vajinal Ultrason Ağrılı mıdır? Vajinal ultrason yapılacağı zaman, vajinal probun üzerine kayganlığı sağlamak için ultrason jeli sürülür. Hasta kendini sıkmaz ve rahat bırakırsa jel sayesinde prob kolaylıkla vajina içerisine girer ve herhangi bir ağrı vermez.
Gebelik sürecinde de uygulanabilen bebeğe herhangi bir zarar vermeyen işlemdir. vajinal olarak yapılan ultrason işleminde standart cihazlardan farklı bir cihaz kullanılır. Bu cihaz tarafından görüntü elde edilebilmesi için kayganlaştırıcı ve ultrason jeli sürülür. İşlem süresi ortalama olarak 5-15 dakika kadar kısadır.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
Yalnızca, pelvisdışına çıkmış büyük kitlelerde vajinal ultrason yetersiz kalabilir bu durumda hastada her 2 yöntemle de ultrason yapılabilir. Jinekolojide ultrasonun kullanım alanları: Rahim (uterus) ve rahim ağzı (serviks) ile ilgili: Rahmin boyutları ve yapısı, homojen olup olmadığı değerlendirilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Normal rahim ağzı uzunluğu ortalama 40 ila 50 mm.dir. 20 haftalık gebede 40 mm, 34 haftalık gebelikte 34 mm.dir. 15 mm ve daha az rahim ağzı uzunluğunda erken doğum olasılığı neredeyse %50'dir. Daha önce erken doğum öyküsü olan serviks boyu 24 mm.den kısa olan hastalar için uygun olabilir.
Rutin gebelik takibinde, gebeliğin ilk üç ayında rahim ağzı vajinal ultrason ile ölçülüyor, ayrıca basit ve ağrısız bir muayene yapılıyor. Bu tetkikler sonrası rahim ağzı 25 mm.'nin altındaysa rahim ağzı yetmezliğinden şüpheleniliyor. Ölçümlerde sadece rahim ağzı boyu değil, ek olarak yapısı da göz önüne alınıyor.
Vajinal yoldan yapılan ultrasonun bilinen ya da kanıtlanmış hiçbir zararı yoktur. Daha net bilgi ve görüntü verir. Bilinenin aksine değil düşüğe sebep olmak, vajinal kanaması olan gebelerde, daha net bilgi alıp, daha erken tanı koyabilmek için tercih ederiz.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Jinekolojik muayene yapılırken, hasta bakire değilse vajinaya spekulum denilen bir alet yerleştirilir. Spekulum takılmadan önce hastanın vajen kaslarını gevşetip muayeneye hazır olduğundan emin olmalıdır. Hasta rahat ve gevşek olursa hiçbir ağrı hissetmez. Spekulum plastik ya da metal bir alettir.
Düşük ya da kanamanın nedenini ortaya çıkarmak için yapılır. Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Ultrasonda kompleks bir yumurtalık kisti tespit edildiğinde daha detaylı inceleme için MR çekilmelidir ve kistin iyi huylu olup olmadığı MR ile değerlendirilir. Evlenmemiş bakire kadınlarda ultrason karından yapılmalıdır ve yumurtalık kistlerinin tanısı bekar kadınlarda bu şekilde rahatlıkla konabilmektedir.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.
Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir. Bu oluşumun izlenmesi gebeliğin normal olduğu şeklinde yorumlanır.
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Anne rahminde bulunan bebeğin detaylı ilk incelemesi 11-13. hafta arasında yapılmaktadır. Bu ultrasonografi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. İşlem karından ve vajinal yoldan yapılır.
Ultrasonun sakıncalı olduğu durumlar nelerdir? Açık yaralar üzerine, hamilelere ve kalp pili olanlara uygulanmaz. Kanser, enfeksiyon, kemiklerin büyüme kıkırdağını içeren alanlarda, duyu bozukluğu ve kanama bozukluğu gibi durumlarda kullanılmaz.
Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişi ıkındırılarak rahim veya idrar kesesinde herhangi bir sarkma (prolapsus) varlığı araştırılır.
Ultrasonun kaç kez kullanılması gerektiği konusunda herhangi bir kural bulunmamaktadır.
Seviks (Boyun): Rahmin vajinaya açılan boyun kısmıdır; yaklaşık 2.5 - 3.5 cm. uzunluğundadır. Hafif bir kısmı vajinaya doğru çıkıntı yapar. Serviks cinsel ilişki sırasında basınca duyarlıdır.
Rahim ağzı (Latince: cervix uteri; rahim boynu) veya serviks, kadın üreme sisteminde bulunan rahmin alt bölümüne verilen ad. Genellikle silindir şeklinde ve 2–3 cm uzunluğundaki serviks hamilelik ile birlikte şekil ve boyut değiştirebilir.
Bu genişlemeler sonucu cinsel şikayetleri olan kadınlar cinsel estetik yani “vajina estetiği” yaptırırlar. Rahim veya uterus armut biçiminde düz kas hücrelerinden oluşan ve 6-7 cm boyutunda olup içi endometriyum olarak isimlendirilen bebeğin yerleştiği bir tabaka ile kaplı olan bir organdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri