Vekalet veren kişiler, noter huzurunda başka bir kişiye vermiş oldukları vekaleti iptal ettirmek isteyebilirler. Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Vekalet iptali için noterden azilname ya da iptal/fesh belgesi almanız gerekmektedir. Notere başvurduğunuzda, vekaletin düzenlendiği noterin adı, tarihi ve numarası gibi bilgileri sunmanız gerekecektir. Ayrıca vekaletnamenin bir kopyasını da yanınızda bulundurmanız gerekir.
TBK madde 512 vekâlet verene ve vekile sözleşmeyi her zaman sona erdirme yetkisi vermiştir. Vekâleti her zaman geri alabilme hakkı vekâlet verene, feshetme hakkı ise vekile ait bir haktır. (3) Vekâlet sözleşmesini tek taraflı sona erdirmek için herhangi bir süre sınırlaması yoktur.
Vekaletname nüshası elinde varsa herhangi bir noterden feshi gerçekleştirebilirsin.
İlgili 38 soru bulundu
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Bir vekaletnamenin geçerliği, verenin sağlığı açısından bakıldığında verildiği tarihteki sağlık durumuna bağlıdır. Şayet verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde değil ise geçersizdir, verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde ise geçerlidir.
Ölüm halinde tarafların açık bir irade beyanına gerek olmaksızın, vekâlet sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir. Eğer taraflardan birinin yükümlülük altına girmesinde kişisel nitelikleri göz önüne alınmış ise, ölüm ile vekâlet sözleşmesi sona ermektedir.
Avukatı noterden azletmeden başka bir avukata vekalet verilmesi durumunda her iki avukat da vekil olarak görünür. Dolayısıyla avukat azletmek noterden yapılan bir işlemdir.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Vekil, vekâlet sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, ya da vekâleti kasten vekil edenin zararına, kendisinin veya başka birinin yararına kullandığı takdirde vekâlet görevinin kötüye kullanılması söz konusu olur.
Tarafların aralarında akdettikleri vekaletnameyi belirli bir süre ile sınırlandırmaları mümkündür. Bunun yanı sıra genel vekaletname süresi 10 yıl olarak kabul edilmektedir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Süresiz verilen vekaletler her satış işlemi için geçerlidir. Fakat belirli bir süre zarfında kişi kendi yerine vekil olarak seçtiği kişinin vekalet süresi bittiğinde kişi adına herhangi bir alış-satış işlemi yapabilmesi mümkün değildir. Belgeler yeniden bir araya getirilip notere tekrar başvuru yapılması gereklidir.
Vekalet verilecek kişinin notere gelmesine gerek yoktur. Vekalet verilecek kişinin kimlik fotokopisi ile tapu satışı için vekalet verilebilir. Noter Diploma Vekaleti: Diplomanızı almasını istediğiniz arkadaşınıza vekalet vermek için arkadaşınızın nüfus cüzdanı fotokopisi ile notere gidiyorsunuz.
Biri vekalet verende, biri vekalet verilende, diğeri ise noterde kalır. Nasıl iptal edilir? Noterler üzerinden vekalet verilebileceği gibi verdiğimiz vekaleti iptal de edebilir. Notere giderek azilname düzenlemek istediğinizi söylerek vekaletname iptali yapabilirsiniz.
Noter avukat vekalet ücreti 2023 yılında 213,30 TL'dir. Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
VEKALET ALAN KİŞİ KENDİSİNE SATIŞ YAPABİLİR Mİ? Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz.
Ev, iş yeri, arsa, tarla gibi tüm taşınmazlar için alış vekaletnamesi vererek kolayca işlem yaptırabilirsiniz. Bunun için noterden ilgili kişi için vekalet vermek yeterli olacak.
Her ne kadar bazı Yargıtay kararlarında avukat vekaletnamelerinde süre bulunmaması durumunda 10 yıl geçerli olacağı geçmekteyse de genel kabul edilen kanaat, vekaletnamede bir süre belirtilmemişse belgenin ömür boyu geçerliliğinin var olduğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri