Vajinal yolla yapılan ultrasonda kalp atışları, yerleşiminin iyi olup olmadığı, düşük tehdidi bulunup bulunmadığı daha net olarak görülebilir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir. Bekar hastalarda vajinal yol uygun olmadığı için sadece transabdominal ultrason yapılır.
Adet düzensizliği, adet gecikmeleri, akne ve tüylenme şikayetleri ile gelen hastalarda polikistik over sendromunun teşhisi için yumurtalıkların yapısı ve görüntüsüne vajinal ultrasonla bakılır.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Ultrasonda kompleks bir yumurtalık kisti tespit edildiğinde daha detaylı inceleme için MR çekilmelidir ve kistin iyi huylu olup olmadığı MR ile değerlendirilir. Evlenmemiş bakire kadınlarda ultrason karından yapılmalıdır ve yumurtalık kistlerinin tanısı bekar kadınlarda bu şekilde rahatlıkla konabilmektedir.
Bunun yanında Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ultrasonografi, kan veya idrar testleri ya da başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemiyle bir bayanın ilişkiye girme sayısını anlamak mümkün değildir.
Vajinal yoldan yapılan ultrasonun bilinen ya da kanıtlanmış hiçbir zararı yoktur. Daha net bilgi ve görüntü verir. Bilinenin aksine değil düşüğe sebep olmak, vajinal kanaması olan gebelerde, daha net bilgi alıp, daha erken tanı koyabilmek için tercih ederiz.
Ultrason muayeneleri aşağıdaki bulguların teşhisine yardımcı olur. Transvajinal ultrason endometrium (rahim iç duvarı) ve yumurtalıkları görüntülemek için yapılır. Ayrıca miyometrium (rahim kas duvarı) da değerlendirilir.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Ultrasonda Hamileliğin Belli Olması
BHCG 1000-1500 ıu/l 'e ulaştığında ancak vajinal ultrasonla (alttan ultrason) görünür. Bu değerlerin altında gebelik kesesi ultrasonla görülemez.
Gebelik sürecinde de uygulanabilen bebeğe herhangi bir zarar vermeyen işlemdir. vajinal olarak yapılan ultrason işleminde standart cihazlardan farklı bir cihaz kullanılır. Bu cihaz tarafından görüntü elde edilebilmesi için kayganlaştırıcı ve ultrason jeli sürülür. İşlem süresi ortalama olarak 5-15 dakika kadar kısadır.
Alttan muayenenin ilk aşaması
Gözle görülür bir lezyon var mı, varsa nerede olduğu mutlaka not edilir. Bunun yanında iç dudaklar tutulup aralandığında idrar çıkış deliği (üretra),klitoris ve kızlık zarı görünür hale gelir.
Muayene sırasında akıntı karakterini değerlendirirken, vajinanın ve rahim ağzının görüntüsü de enfeksiyonu ortaya çıkaran etken hakkında bilgi verir. Birden fazla etkenin olduğunun düşünüldüğü ya da muayene ile etkenin türünün anlaşılamadığı durumlarda ise alınan örneklerin kültürü ve mikroskobik incelemesi yapılıyor.
Düzenli jinekolojik muayene ile hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kistleri ve kanserleri, endometriozis, miyom… Uzmanlar her fırsatta “Erken tanı hayat kurtarır” diyerek jinekolojik muayenelerin ve testlerin rutin halinde yapılmasının önemine dikkat çeker.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Adet gecikmesi varlığında herhangi bir gebelik testi yapmadan doktorunuza gittiğinizde eğer adet gecikmeniz yaklaşık 1 hafta kadar ise doktorunuz vajinal ultrason ile gestasyonel keseyi görüp gebeliği saptayabilir.
Bekarlara aletle bakılmaz, vajinal ultrason yapılmaz. Bekarlara üstten (abdominal) ultrason yapılır. İdrar torbasının dolu olması gerekir.
Her kadının yılda en az 1 kere ya da 6 ayda bir jinekolojik muayene yaptırması gerekmektedir.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Muayene süresi yaklaşık 10-15 dakika kadar sürer. Doktorunuz şikayetiniz ve özgeçmişinizle ilgili olarak sizinle görüştükten sonra jinekolojik muayene için farklı bir odaya yönlendirilirsiniz.
Kaç defayı kesinlikle anlayamaz. Ancak, hiç ilişkiye girmemiş vajina ile girmiş vajinayı kolayca ayırt edebilir. Gerisi uydurma.
Güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girilmeden geçen aylar geçiren insanlar, cilt açlığı ve dokunma açlığı hissedebilir. Bu durum da bağışıklık sisteminizi zayıflatırken, yüksek depresyon ve kaygı durumlarına sebep olabilir.
Bazı uzmanlar, günde bir kez veya daha az sıklıkla cinsel aktivitenin normal olduğunu belirtiyorlar. Fakat, bu durum herkes için geçerli değildir çünkü kişinin yaşam tarzı, cinsel aktiviteye olan ilgisi, fiziksel sağlığı, hormonal durumu ve diğer faktörlerde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri