Vajinit Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Vaginal enfeksiyon cinsellikte ağrı, yanma ve kaşınmaya yol açabilir. Bunun ile beraber bazı enfeksiyon türleri cinsel yol ile geçebileceğindne, enfeksiyon ilişki esnasında eşe de bulaşabilir.
Hastanın partnerinin herhangi bir şikayeti olmasa bile tedavi olması gerekebilmektedir. Rahim iltihabı tedavisi devam ettiği sürece cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Vajinal Mantar Erkekten Geçer mi? Mantar enfeksiyonu nemi sever. O nedenle kadınlarda daha sık gözükür. Cinsel birliktelik esnasında erkeğe geçebilir.
Koku adet dönemi sırasında veya cinsel ilişkiden sonra daha fazla olabilir. Akıntı genellikle ince ve koyu veya mat gridir, ancak yeşilimsi renk de alabilir. Kaşıntı sık değildir, ancak çok fazla akıntı varsa mevcut olabilir. Cinsel ilişki yoluyla yayılan bir diğer vajinit türü Trikomoniyazistir.
Vajina mantarı cinsel yaşamı etkileyen bir hastalıktır. Hastalık vajina ve vulvada tahriş, kızarıklık, şişlik ve çatlaklara sebep olur. Bu yüzden vajinal mantar hastalığı olan kişilerde cinsel ilişkisi sırasında acı ve ağrı meydana gelebilir.
İlgili 37 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonu (sistit, piyelonefrit) cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
CYBE cinsel ilişkiyle (oral-anal-vajinal ilişki) geçer. CYBE'nin diğer bulaşma yolları ile de geçişi olasıdır. Bu geçiş için, vücudun hastalıklı kan içeren bölümleri, vücut sıvıları (meni, vajinal akıntı, anne sütü vb.) ya da açık yara ve kesiklerle doğrudan temas gerekmektedir.
Bakteriyel Vajinit
Koku özellikle cinsel birliktelikten sonra artar. Tedavide antibiyotikler kullanılır. Eş tedavisi gerekmez.
Vajinit Tedavi
Anormal vajinal akıntı mutlaka tedavi edilmelidir. Akıntı sebebi enfeksiyon nedenliyse ve tedavi edilmezse rahim, yurmurtalık ve tüplere yayılabilir ve bu durum ileride kısırlığa yol açabilir. Akıntı rahim ağzındaki kötü huylu bir lezyondan kaynaklı ise ileride rahim ağzı kanserine neden olabilir.
Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.
Uzun süreli antibiyotik kullanımından hatalı hijyen uygulamalarına kadar birçok etken vajinanın doğal ortamını bozarak enfeksiyon oluşumuna neden oluyor. Kadınların neredeyse üçte biri hayatlarının bir döneminde vajinal enfeksiyon belirtileri ile karşı karşıya kalırken, vajinit en sık üreme yıllarında görülüyor.
Bakteriyel vajinozis bazen tedavi olmadan da geçebilir. Ama eğer semptomlar varsa doktora görünmeli ve tedavi olunmalıdır.
Vajinit tedavi edilmediğinde üst genital organlara yani rahim,tüp ve yumurtalıklarda ilerleyerek kronik kasık ağrısı ve tüplerde tıkanıklık sonucu kısırlık sebebi olabilir. Bazı vajinitler gebede düşüğe, erken doğuma, suların erken gelmesine sebep olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ne zaman belli olur, duruma göre değişir, HIV'in testte ortaya çıkması 3 ay sürebilir, ancak gonore, klamidya ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortaya çıkması yalnızca birkaç gün ila birkaç hafta alır.
Tedavi. Bakteriyel vajinozu tedavi etmede çeşitli farklı antibiyotikler kullanılabilir, ancak en sık kullanılan iki tane vardır: metronidazol ve klindamisin. Bunlar ağız yoluyla alınabilirler veya tablet, krem veya jel şeklinde vajinaya yerleştirilebilirler.
Vajinal mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubuna girmez. Bunun sebebi de cinsel anlamda aktif olmayan kadınlarda da hastalığın görülebilmesidir.
Ancak mantar enfeksiyonlarının asıl oluşma nedenleri dışarıdan alım şeklinde olmalarından çok, vajinal dokudaki PH değişimleri veya laktobasillerin sayıca azalmalarına bağlıdır. Nitekim hiç cinsel ilişkide bulunmamış olan (bakire) bir genç kızda da vaginal kandida enfeksiyonu oluşabilir.
Bakteriyel vajinozis genellikle antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınır. Ancak tedavinin ardından tekrarlayan enfeksiyon riskini azaltmak için vajinal probiyotik kullanımı ve hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Vajinal enfeksiyonlar genellikle bakteri veya parazit kaynaklı oluştuğundan, tedavide sıklıkla antibiyotiklerden yararlanılır. Antibiyotikler ağızdan tablet ya da kapsül şeklinde alınabileceği gibi, lokal uygulanan formlarda da olabilir. Viral etkenlere bağlı görülen vajinitlerde antiviral ilaçlar kullanılır.
Bakteriyel vajina iltihabı sonucunda ise, balık kokusuna benzeyen kokuya sahip bir akıntı meydana gelmektedir. Akıntının rengi beyaz, gri ya da sarımtırak bir görünümde olabilir. Kaşıntıya sebep olur. Trikomonas Vajinit; yeşilimsi ya da sarı bir akıntının çokça meydana gelmesiyle kendini gösterir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Kan testi ile tespit edilebilen en yaygın hastalıklar ise; aids, Hepatit B, Hepatit C, uçuk ve frengi olarak sıralanabilir.
1. evre, cinsel temastan sonraki 10 ile 90 gün arasında şikayetlerin başladığı dönemdir. Cinsel bölge, rektum, ağız ve dudak çevresinde, kırmızı, ıslak çıban şeklinde yara oluşumu ile görülür. Yaralar 2 ile 3 hafta içinde kendiliğinden geçse de hastalık iyileşmez. 2. evre ise hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemdir.
Bunların yanında vajinal kaşıntı, ateş, cinsel ilişki sırasında ağrı, deri döküntüleri gibi belirtiler de olabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın tek sağlıklı yolu tek eşliliktir. Korunmada tek eşliliğin etkisi olduğu kadar kondom kullanımı yani prezervatif kullanımının da etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri