Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendiren kişilere verilen isim Vak'a-Nüvis, Vakavünis'tir.
Vak'a-Nüvis, Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendirdiği kişilere verilen isimdir. Vakanüvîsân devlet görevlisidir. Her yılın sonunda saraya o yıl içinde ölen önemli şahısların biyografilerini vermekle yükümlüdürler.
Vekaniyüvis devletin görevlendirdiği olayları kaydeden kişilere verilen isimdir. 1.Kendisinden önceki vekaniyüvisin notlarını gözden geçirir. Temize aktarır ve matbaanın kurulması sonrası basılmasını sağlar. 2.Görevli olduğu süre için de meydana gelen olayları kaydetmek.
Abdurrahman Şeref Efendi (1853 – 1925):
Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref Efendi 1853 yılının Ağustos ayında İstanbul'un Tophane semtinin Otakçılar mevkiinde dünyaya gelmiştir (Kodaman vd. 1996: 18).
Kendi dönemlerindeki olayları yazmakla görevli olan ve vakanüvis denilen resmî Osmanlı tarihçileri, tarihçilik görevine getirilirken özenle seçilirlerdi. Vakanüvis olarak görevlendirilecek olanlarda güzel yazı, dil bilgisi, dile hâkimiyet ve bilgiyi aktarabilme kabiliyeti gibi yetenekler aranırdı.
İlgili 35 soru bulundu
Divan-ı Hümayun'a bağlı ilk resmi vakanüvis Halepli Mustafa Naima, sonuncusu ise Abdurrahman Şeref olup Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis Ahmet Cevdet Paşa olarak kabul edilir.
İlk vakanüvis olan Mustafa Naim Efendi, yaptığı çalışmalarla tarih bilimine yeri doldurulamaz kaynaklar bırakmıştır. Osmanlı tarihini kayıt altına almak için kendilerinden önce yazılanları derleyen ve kendi dönemlerinin olaylarını kayıt altına alan devlet tarihçilerine vakanüvis denir.
Mustafa Naîmâ ya da tam adıyla Halepli Mustafa Naîmâ Efendi, (Osmanlı Türkçesi: مصطفى نعيما; d. 1655, Halep - ö. 1716, Patras), Osmanlı tarihçisi, ilk resmî Osmanlı vakanüvisi.
Osmanlı'da resmi tarihçiler için kullanılan bir unvan olan vakanüvisin son temsilcisi Abdurrahman Şeref Bey iken; ilk resmi vakanüvis olarak ise Naima Efendi seçilmiştir.
⇔ Vakaniüvis; Osmanlı devletinin tarih bilime Vakaniüvis denir. ⇒ Osmanlı devletindeki ilk tarihçilere ise Vakanüvist denir.
Osmanlı Devleti'nde zamanın olaylarını tespit etmek ve yazmakla görevli devlet tarihçisi anlamına gelir. Bu kelime genellikle vakıanüvis, vaka nüvis şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vakanüvis şeklinde olmalıdır.
Takvim-i Vekayi, Osmanlı Devleti döneminde 1 Kasım 1831 tarihinde yayınlanmaya başlayan ve bugünkü Resmi Gazete'nin temelini oluşturan resmi yayındır. Gazete, haftalık olarak yayına başlamış, Osmanlıca, Arapça, Ermenice, Farsça, Fransızca ve Rumca baskılar yapmıştır.
Zira vak'anüvislik, 18. asrın başlarında ortaya çıkmış ve imparatorluğun yıkılışına kadar devam etmiş resmî tarih yazıcılığının adıdır. Fatih Sultan Mehmed döneminde ihdas edilip Kanûnî Sultan Süleyman zamanında devamlı bir memuriyet hâline gelen şehnameciliğin de devamı mahiyetindedir.
Papirüs, eski zamanlarda yazı yüzeyi olarak kullanılan kalın kağıda benzer bir malzemedir. Sulak bir saz olan papirüs bitkisinin (Cyperus papyrus) özünden yapılmıştır.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
TDK'ya göre, edebiyat ve kaynak anlamlarına gelmektedir. Akademik camiada kullandığımız anlamıyla literatür, belirli bir konu hakkında hazırlanan çalışmaların sistemli biçimde toplanmasıdır.
Tanzimat Fermanı'ndan sonra etkili olmaya başlayan bir düşünce akımıdır. Osmanlı devletinde yaşayan tüm tebaanın yani halkın din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin eşit olması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Dilsizlere mahsus işaret dili 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı iç sarayında yaygın olarak kullanılırdı. Bir rivayete göre bu âdet, Kanuni Sultan Süleyman'ın dilsiz olmayan saray görevlilerini de bu dili kullanmaya teşvik etmesiyle başlamıştı. Hikmet Kızıl yazdı.
Ahmed'in, tahta geçer geçmez on dokuz erkek kardeşini nasıl idam ettirdiğini bile açık açık anlatmıştır. ”Naimâ Tarihi”nin bir başka bölümünde, Sultan III. Mehmed'in korkaklığı bile anlatılmıştır. Naima, tarih yazımına yepyeni bir stil getirmiştir. Onun renkli ve çekici bir üslubu vardı.
Yapıtı 17. yüzyıl Osmanlı toplum yaşamını anlatan en önemli kaynaktır. Yapıtında vezirlerin, bilginlerin ve şeyhlerin yaşamöykülerine de yer verir. Olaylan, ayaklanmaları, savaşları, üst kadrolardaki çekişmeleri, devlet adamlarının kişiliklerini çok cesur ve gerçekçi biçimde yansıtır.
Mehmed'in şifahî emriyle yazan Abdurrahman Abdi Ağa (Paşa) ilk vak'anüvis kabul edilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman 1550 yılı civarında Ârifî Fethullah Çelebi'yi günlük 25 akçe ile Osmanlı hânedanının tarihini yazmakla görevlendirmişti, bu nedenle dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi ile başlamıştır.
18. yy'da başladığı kabul gören ve Osmanlı'nın sonuna kadar devam eden vakanüvislik kurumunda, devletin resmî tarihçileri olan vakanüvisler yaşanılan hâdiseleri kaleme almakla görevlendirilmiştir.
Bilinen ilk Osmanlı tarih yazarı Yahşi Fakih'tir. Dedesinden itibaren ailenin Osmanlılarla yakın ilişkiler kurması, babasının Orhan Gazi'nin imamı olması, dönemin olaylarına dair nakiller yapabilecek derecede olayların içinde yer alması, onun böyle bir görevi üstlenmedeki rolünü açığa çıkarır.
Osmanlı'da ilk Türkçe gazete Takvim-i Vakayi olarak bilinmektedir. Ancak bu gazeteden üç yıl önce 1828 yılında Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vakayii Mısriyye gazetesi yarı Arapça yarı Türkçe olacak şekilde yayınlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri