Vajina, gebelik ve normal doğumlara bağlı kalıcı olarak genişleyebilmektedir. Çok sayıda, zorlu ve özellikle vakum kullanılan müdahaleli doğumlar sonrası hasar gören vajinal kaslar tamamen iyileşemez. Ancak vajinal doğum yapmayan, hatta hiç gebelik geçirmeyenlerde bile vajina genişleyebilir.
Vakum Kürtaj Riskleri. Kürtaj işlemi cerrahi tüm işlemlerde olduğu gibi nadiren de olsa komplikasyon riski taşır. Eski yöntemlere kıyasla, günümüzde güvenilir bir ortamda yapılan vakumlu kürtaj işleminde komplikasyon riski oldukça azalmıştır.
Kürtaj yöntemleri geçmişten bu yana değişiklik göstermiş ve günümüzde zararı yok denecek kadar az olan vakumlu kürtaj yöntemi uygulanmaktadır. Vakumlu kürtaj yöntemi Genital bölgeye zarar vermez.
Kürtaj işlemi vakum oluşturan bir enjektör mekanizmasıyla gerçekleştirilir. Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürer. Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayata geri döner. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme bir kaç gün sürebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Vakumlu kürtaj sonrasında doktorların genel olarak önerdiği şeyler, enfeksiyon riskinden dolayı deniz ve havuza girilmemesi, dinlenerek ağır fiziksel aktiviteden uzak durulması, en az yedi gün cinsel ilişkiye girilmemesidir.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtaj; D&C
Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi kürtaj ise rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi. Kürtaj keskin küretler veya vakum ile yapılabilir.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
15 ) Kürtaj sonrası rahimde ve tüplerde yapışıklık olur mu? Eğer işlem steril ortamlarda ve kuralına uygun bir şekilde işinin uzmanı bir doktor tarafından uygulanır ise, herhangi bir enfeksiyon veya yapışıklık gibi sorunlara rastlanmaz.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
Kürtaj İşlemi Sonrası Kürtaj sonrasında 6-7 gün süren adet kanamasından daha az miktarda vajinal kanama olabilir. Birçok cerrah, kürtaj sonrasında ultrasonografi ile rahim içini değerlendirir. Operasyonun başarılı olduğunu, ultrasonografi ile tespitin ardından işlem sonlandırılır.
Kürtaj yöntemleri içinde vakum kürtaj güvenli bir yöntemdir. Güvenli olduğu kadar, kısa sürmes, tek kullanımlık aletlerin kullanılması ve hissedilen ağrının az olması vakum kürtajın önemli özelliklerindendir. Vakum ile aspirasyon olarak da ifade edilen bu yöntem son yıllarda en sık kullandığımız kürtaj yöntemidir.
Vakumlu Kürtajın Diğer Yöntemlere Kıyasla Avantajları
Deneyimli ve alanında uzman bir hekim tarafından yapılan cerrahi işlemde, rahim içinde parça kalma ihtimali çok düşüktür.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Kürtaj Sonrası İlk İlişkide Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dolayısıyla gebeliğin istenmiyor olması halinde mutlaka korunma yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanımı da tercih edilmelidir.
Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Kürtajın steril hastane koşullarında alanında uzman doktorlar tarafından yapılması azami önem arz etmektedir. Ehil kişilerce hastane ortamında uygulanmayan kürtaj operasyonlarında hastalarda kalıcı hasar oluşabilir.
Vakumlu kürtaj lokal ya da genel anestezi ile yapılır. Genel anestezi sırasında kişinin bilinci tamamen kapalı olduğu için herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez.
Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir. Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur.
Her hangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde, kürtaj sonrası adet ortalama 30-40 gün arasında görülür. Bu rahim duvarında normal bir yenilenme olduğunu ve herhangi bir yapışıklık olmadığını gösterir. Bundan sonra hamile kalma oranlarında bir düşme gözlenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri