DMK'nın 125. maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında disiplin soruşturması yapmaya, memurun söz disiplin soruşturmasına konu fiili veya hali işlediği anda görevli olduğu yerdeki disiplin amirleri yetkilidir.
Disiplin soruşturması, disiplin amiri tarafından bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirilmesi ile başlar. Soruşturmacının soruşturmasını yürüttüğü memura eşit veya daha üst bir görevde bulunması zorunludur. Soruşturmacı; Disiplin amirinin disiplin cezası verme yetkisi dışında bütün yetkilerine sahiptir.
Soruşturma, disiplin soruşturmasını yapmak üzere bir muhakkik görevlendirilmişse muhakkik tarafından, görevlendirilmemiş ise disiplin amiri tarafından yürütülür. bildirir. Kendisine yazılı olarak ek soruşturma izni verildiği takdirde bu konularda da soruşturma yapabilir.
1- Soruşturma Görevi
298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 173. maddesi kapsamında valiler tarafından işlenen suçların soruşturması, aynı Kanun'un 174. maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili tarafından yapılmaktadır.
Yetkili Disiplin Amirleri Kimlerdir? Disiplin soruşturmasının yapılması ve karara bağlanmasında, hakkında disiplin soruşturması yapılacak memurun disipline aykırı fiil veya hâli işlediği anda görevli olduğu yerdeki disiplin âmirleri (Disiplin Yönetmeliği'nde gösterilen kişiler) yetkilidir.
İlgili 16 soru bulundu
Valiler il ve İlçelerde görevli bütün memurların, Kaymakamlar ilçede görevli bütün memurların disiplin amiri olarak belirlendi. Vali aynı zamanda ilde bulunan bölge müdürünün de disiplin amiri oldu.
a) Atamaya yetkili amirler; b) Bakanlık ve genel müdürlük müfettişleri; c) İllerde valiler; ç) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idare şube başkanları hakkında valinin muvafakati şarttır.)
Ancak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, müsteşarlar ve valiler ile ilgili olarak yapılacak olan hazırlık soruşturması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcıvekili, kaymakamlar ile ilgili hazırlık soruşturması ise il Cumhuriyet başsavcısı veya başsavcıvekili tarafından ...
Hazırlık soruşturması genel hükümlere göre yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılır.
Geçici görevlendirmeler de, memurun fiilen görev yaptığı İl'de Vali: İlçe'de Kaymakam soruşturma izni vermeye yetkilidir.
Ancak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Bakan yardımcıları ve valiler için yetkili ve görevli mahkeme Yargıtayın ilgili ceza dairesi, kaymakamlar için ise il ağır ceza mahkemesidir.
Eğer memuru atamaya yetkili amir il disiplin kuruluna tabi ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Valiler tarafından verilir.
Kaymakam, işin mevzuata uygun bulunduğunda ısrar ederse yazılı olarak emir verir ve aynı zamanda keyfiyeti valiye de bildirir.
1- Memurlara verilecek uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından, 2- kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.
Disiplin kurulu, dosyayı aldığı tarihten itibaren 30 (otuz) gün içinde soruşturma evrakına göre kararını bildirir.
Disiplin amiri ister. Muhakkik savunma isteyemez. Süre 7 günden az olamaz. Süresi içerisinde yapılmazsa bu haktan vazgeçmiş sayılır.
Bir diğer deyişle; Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri 30 ve 60 iş günü içinde bu soruşturmayı tamamlamaz ise artık bu işlemi yapma yetkisi sona ermez. Bu süre geçtikten sonra dahi güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptırılabilir.
Memurun ceza kanununa göre mahkûm olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz. “ hükmü yer almaktadır. Hükümde açıkça ceza yargılaması ile disiplin soruşturmasının birbiri ile bağlantılı olmadığı düzenlenmiştir.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
İzin üzerine ilgili Cumhuriyet başsavcılığı, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve diğer kanunlardaki yetkilerini kullanmak suretiyle hazırlık soruşturmasını yürütür ve sonuçlandırır.
Günümüzde valilerin atanması, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 6. maddesi ve 1700 sayılı Dâhiliye Memurları Kanunu'nun 6. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “Valiler, İçişleri Bakanlığı'nın inhası, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın tasdiki ile atanırlar.
Savcılığın soruşturma yapabilmesi için yetkili makamdan soruşturma izni alması gerekmektedir. Soruşturma izni alınmadan memurun ifadesinin alınması veya diğer soruşturma işlemlerinin yapılması, dolayısı ile de dava açılması hukuken mümkün değildir.
Dolayısıyla vali, üniversiteye ilişkin işlem tesis edemez ve üniversiteyle ilgili emir ve talimat veremez. Mersin Valisi (B)'nin, Çağ Üniversitesi Rektörü üzerinde olsa olsa vesayet yetkisinden söz edilebilir. Vali (B), Rektör (L)'ye emir ve talimat göndermekte; ayrıca “uyarı” disiplin cezası vermektedir.
Soruşturma Planın Yapılması: İnceleme/soruşturmaya varsa muhbir veya şikayetçinin ifadelerinin alınması ile başlanır. Muhbir ya da şikayetçinin ifadelerinden sonra ya da bu süre yoksa doğrudan tanık ifadelerine başvurulur. Suçlanan kişilerin ifadesine en son başvurulur.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri