Kral Gagik Artzruni tarafından 915 ve 921 yılları arasında inşa edilmiştir.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar ile yaşı 600 bin olarak belirlenen Van Gölü, insanlığın Van ve civarında yerleşmesi ile birlikte farklı mitolojik hikayelerin ve efsanelerin de konusu olmuştur.
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Nemrut Volkanik Dağı'nın patlaması sonucu lavların oluşturduğu set nedeniyle biriken suların meydana getirdiği Van Gölü, güzelliği, turkuaz mavisi rengi ve saklı koylarıyla bölgeye hayat verirken, sahip olduğu suyuyla da şifa veriyor.
Özet. Kapalı bir havza özelliğinde olan Van Gölü Havzası'nda göl, gölet, baraj gölü ve akarsu olmak üzere çok sayıda ve çeşitte su kaynağı bulunmaktadır. Bu su kaynaklardan en önemlileri Karasu, Bendimahi, Deliçay, Zilan, Karmuç, Sapur, Güzelkonak, Engil, Memedik ve Akköprü dereleridir.
Van Gölü'nde bulunan plaj ve sahiller, her sene yerli ve yabancı binlerce turistin plajların ve gölün keyfini çıkardığı işlek noktalar haline gelmiştir. Van'da bulunan plaj ve sahillerin en popülerleri arasında ise; Kampüs Sahili, Plaj Edremit, Molla Kasım Plajı ve Çakıl Adası Aile Plajı yer almaktadır.
Van Gölü ülkemizin en büyük gölüdür. Bitlis ile Van il sınırları arasında, volkanik Nemrut dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu volkanik set gölüdür.
Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür.
Van Gölü Canavarı, Van ve Bitlis illeri arasında yer alan Van Gölü'nde yaşadığı ileri sürülen efsanevi bir yaratıktır. 1993 yılına dek kaynaklarda adından hiç söz edilmeyen yaratığı, bugüne dek gördüğünü iddia eden çok sayıda kişi bulunmaktadır.
Nüfus bakımından Van'ın en büyük 3. ilçesi unvanını alan Tuşba aynı zamanda Van'ın eski adıdır. İlçenin 67 mahallesi bulunmaktadır. Siirt İli Pervari İlçesi'ne bağlı Nahiye (bucak) iken 1964 yılında Van İli Gevaş İlçesi'ne bağlanmış, 1988 yılında ilçe olmuştur.
Van'da 20. yüzyıla kadar Ermeni, Türk, Kürt, Arap, Zaza nüfus yaşamıştır. Gelenekleri Osmanlı ve İran etkisinde gelişmiştir. Van farklı kültürlerin ve toplulukların bir arada yaşayabildiği güzide bir coğrafyadır.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Van Gölü tuzlu ve sodalı yapısıyla biliniyor. Bu nedenle çekilmeyle birlikte kıyılarda beyaz tabaka oluşmuş durumda. Aynı zamanda Van Gölü'nde bulunan ve dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini de su yüzeyinden görebiliyoruz" dedi.
Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar ve karların erimesiyle gölde biriken su, yaz döneminde sıcaklığa bağlı buharlaşınca bölge yeniden çorak araziye dönüştü. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen gölün zemini çöken tuz nedeniyle beyaza büründü.
Van Gölü'nün bu anlamda çok önemli bir değer olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Acar, şöyle konuştu: "Göl suyu özellikle sedef gibi hastalıklara iyi geliyor. Yine güneş ışıklarının 45 derece açıyla göle vurduğu dönemlerde göle girmek akciğer, astım, KOAH hastalığına faydalı olduğu tespit edildi.
Suları sodalı olduğu için göl biyolojik olarak fakirdir. Van Gölü'nde 103 tür bitkisel, 36 tür hayvansal plankton yaşar. Gölün tuzlu-sodalı sularında inci kefalından başka balık yaşamaz.
Van'da yaşayanlar artık tatilde denize girmek için çok uzaklara gitmek zorunda değil. Edremit'te Van Gölü'nün ilk halk plajı açıldı. Vatandaşlar artık Van Gölü kıyısında güneşlenip, plajdaki tesislerden faydalanabilecek.
Van Gölü küçük mercan balığı diye adlandırdığımız bu balıkla beraber artık gölde incimizin yanında bir de mercan balığımız oldu. Van Gölü çok özel ekosistem. 800 bin yıl önce oluşmuş bir ekosistem ve tabanında tatlı su çıkışlarının olduğu bir göl.
Erol Kesici, "Ülkemizde son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu.
Dr. Karagülle, Van Gölü'nün sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyerek, göl suyunun, bilimsel yöntemlerle doz ve uygulama şeklinin araştırılması sonucunda, içerdiği mineraller açısından cilt sağlığı üzerinde etkili olabileceği sonucuna varıldığını bildirdi.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri