Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi.
Türkiye'deki 55 büyük aşiretin çoğu Şanlıurfa'da bulunuyor. Şanlıurfa'da ise 173 aşiret var.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Ertoşî aşireti dünyanın ilk ve tek aşiret konfederasyonudur, Ertoşi aşiretinin büyük bir kesimi Kuzey Irak'ta yaşamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.
Malatya İzollu'nun Gönderisi. Aşiret mensubu olan büyük bir aşirettir. kahtayı içine alan geniş bir coğrafyaya hakim olur. gelmiş geçmiş en önemli isim şüphesiz Hamik Ağa,dır.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti. Kürtçe'de 'keke'den gelen Kikan, "iki kardeş" anlamına geliyor.
Şanlıurfa'da araştırmalara göre 70'den fazla aşiret yaşamaktadır. Diğer aşiretler ise alfabetik sıraya göre şöyle; - Kırvar Aşireti: Siverek'te ve hilvanda otururlar.
Mardin bölgesinde 40 aşiretin yaşadığı ortaya çıktı. günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu. halen yaşadığı belirtildi. günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu.
BADIKAN AŞİRETİNİN KOLLARI - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
40 BİN KİŞİLİK NÜFUSLARI VAR
Aşiretin ileri gelenleri İskender Ertuş, Mustafa Bayram, Ejder Yağızer, H. Cemil Özeler ve Fettah Halitoğlu'dur. Misafirperverlik ve saygıya önem vermeleriyle bilinirler. Nüfuslarının ise 40 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Şanlıurfa'nın 40 bin üyeli en büyük aşireti olan Tealbe Aşireti resmen savaş açtı Şanlıurfa'nın en büyük aşiretlerinden biri gençlerin uyuşturucu batağına saplanmaması için madde bağımlılığına karşı savaş açtı.
İzol Aşireti'nin, diğer bilinen aşiretlerden önemli bir farkı var: Dağıldıkları coğrafyalar nedeniyle her etnik köken ve inançtan mensuplara sahipler. Kendisine Kürt diyen de var, Zaza diyen de, Türk diyen de. İnanç olarak Hanefi, Şafii ve Alevi inançlarına aşiret içinde rastlamak mümkün.
CELALİ AŞİRETİ KİMDİR? Bu aşiret İran, Türkiye ve Rusya üçgenindeki Aras Nehri arasındaki Ararat dağları ile Maku ilçesindeki Kalini tarafındaki Sukar arasında ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğu ve doğu bölgelerinde yaşarlar. Erzurum, Kars, Ağrı, Muş Malazgirt ve Vanda oldukça sayıları fazladır.
Kadıoğlu, Konya'nın Sarayönü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Alikan veya Aliki Aşireti, Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan Aşiretin, büyük çoğunluğu Sunni Müslümandır.
Erzincan Tarihi'nde Hazollu olarak adı geçen İzollu Aşireti, Ali-Kemali tarafından, Mazgirt civarında oturan bir Kürt aşireti olarak nitelendirilmiştir. Aşiret mensupları, “İzol” adına farklı anlamlar yüklüyorlar.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler.
Birkaç yıl Kürtler arasında da bulunan ünlü Alman tarihçi B. G. Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri