Nüfus bakımından Van'ın en büyük 3. ilçesi unvanını alan Tuşba aynı zamanda Van'ın eski adıdır. İlçenin 67 mahallesi bulunmaktadır. Siirt İli Pervari İlçesi'ne bağlı Nahiye (bucak) iken 1964 yılında Van İli Gevaş İlçesi'ne bağlanmış, 1988 yılında ilçe olmuştur.
Erken tarih
Şehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis'tir. Urartular zamanında şehir bir imparatorluk merkezi haline gelmiş ve Urartuların başkenti o zaman Van'a verdikleri isim ile Tuşpa olmuştur. Urartular'dan kalma Van Kalesi, 3000 yıldır hâlâ ayaktadır.
Van İsminin Kaynağı
Evliya Çelebi "Seyahatnamesi"nde Büyük İskender' in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabedden esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Van ve yakın çevresi, tarihin en erken dönemlerinden itibaren birçok uygarlığın izlerini taşıyan yerleşimlere sahip önemli bir bölgedir. Bu bölgedeki uygarlıklardan geriye kalan en görkemli kalıntılar MÖ 9. yüzyılın ortalarından itibaren Van merkezli olarak kurulmuş olan Urartu Krallığı'na aittir.
Eski Van Şehri, Van Kalesi'nin güney kısmında bulunmaktadır. Tüm kalıntılarıyla yeni kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Van'ın bu eski yerleşim alanı üç yönden çevreleyen surlarla takviye edilmiştir. Buradaki evlerin genellikle tek veya iki katlı olarak inşa edildiği bilinmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
1960 ile 1980 arası Şia baskısından kaçan ve Türkiye'ye sığınan Iğdır boyu Türkleri bugün Gaziantep Kırşehir Kilis ve Van gibi vilayetlerde yaşamlarını sürdürmektedirler gelenek ve görenek bakımından Oğuz kültürünü hâlen barındırmaktadırlar.
Erciş yakın görünümü. Yoğun bir Azeri kökenli nüfusu olan Erciş'te Kürtler, Kırgızlar ve az sayıda Romanlar da yaşamaktadır.
Van İsminin Kaynağı
Evliya Çelebi "Seyahatnamesinde Büyük İskender'in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabetten esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
Tuşpa (Urartuca: ṭu-uš-pa, Akatça: Turuspa anlamına gelmektedir. Tuşpa ismi Hurrilerin ve Urartu:Bianili halkının Baş Tanrısı Teşup'tan almaktadır), MÖ 9. yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini yapan şehir. Şehrin antik kalıntıları; Van ilinde, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır.
Aslında uzaktan görüldüğü gibi bir çırpıda gezilecek kadar küçük bir alan değil Van Kalesi. Evliya Çelebi, “Ama iç kale kayasıyla beraber hesap olunursa tam 11.000 hatve-i fetadır, yani yiğit adımlamasıdır.
Daha sonra Kuyanyemin'in son dönemlerinde Van adındaki valinin şehri genişletip güzelleştirmesi nedeniyle, bu idareciden itibaren şehir Van adını almıştır. Van adının kaynağını Urartuca bir kelime olan bian kelimesine bağlayanlar da olmuştur. Urartular kendilerini Bianlı olarak isimlendirmişlerdir.
Van'ın tarihi elbette sadece Urartulardan ibaret değil. Urartu Krallığı'nın yıkılmasından sonra da Persler, Makedonyalılar, Partlar gibi önemli medeniyetler de Van topraklarında hüküm sürmüşler.
Kral Sarduri, Van Gölü'nün kıyısında, ovada, stratejik bir noktada yükselen Van kayalığı eteklerinde, 3. başkent olan Tuşpa'yı tesis etmiş ve bu müstahkem kale çok uzun bir süre Urartu Devleti'nin başkenti olarak kullanılmıştır.
Van, Türkiye'nin bir ilidir. Van merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. 2021 sonu itibarıyla nüfusu 1.141.015 kişidir.
Van'ın ilçeleri; Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Gevaş, Gürpınar, Erciş, Edremit, İpekyolu, Tuşba, Saray, Muradiye, Özalp olmak üzere 13 ilçesi bulunmaktadır.
Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uşkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.
Asude Tatlısı, Aside Tatlısı. Van Yöresine Ait Muhteşem Pratik Ve Lezzetli Bir Tatlı.
Van tatlılarından çatal tatlısı, çörek tadında Van pastası, Eğdek tatlısı, yolu Van'a düşenlerin yemeden dönmemesi gereken tatlılardan. Bir süre bu güzel yerleri göremeyecek olanlar için ise evde hazırlayabilecekleri 15 Van yemeği ve tatlısını bu listede topladık.
Van, Doğu Anadolu bölgesi'nin volkanik dağlarla kaplı çukur kesiminde bulunan Van Gölü' nün doğu kıyısına 5 km uzaklıkta çok az meyilli bir arazi üzerine kurulmuştur. Rakım yüksekliği yaklaşık 1725 m dir. Türkiye' nin en büyük gölü olan Van Gölü, yüksek dağların ortasında bir çöküntü durumundadır.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Örneğin Van'ın yeni adı Çatak olan Şax ilçesinden Bitlis'in Tatvan ilçesine kadar yayılmış Hellacî aşiretinin bir kısmı Van gölünün kuzeyine, Erciş/Erdîş dolaylarına yerleşmişlerdir.
İpekyolu en kalabalık ilçedir. Aynı zamanda Van'ın ticaret merkezi olarak da bilinir. Tuşba ilçesi de yine aynı kanun ile merkez ilçe olan yerler arasındadır. Nüfus bakımından Van şehrinin 3. büyük ilçesidir.
Erciş (Kürtçe: Erdîş), Van ilinin bir ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri