Arter kan gazı testi sayesinde kandaki oksijen, karbondioksit ve pH seviyeleri belirlenebildiği için böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, diyabet, kimyasal zehirlenme, aşırı doz ilaç kullanımı, elektrik çarpması ve kan kaybı gibi sağlık problemleri de değerlendirilebilir.
KAN GAZLARI
Solunumsal ve metabolik hastalıkların klinik izlemi, genelde kandaki O2 ve CO2'nin parsiyel basınçları (kan gazları)'nın hızlı ve doğru ölçümüne bağlıdır. Kan gazları, solunumun yeterli olup olmadığını gösterdiği gibi, asit/baz dengesi bozukluklarının tanı, takip ve tedavisinde de önemli rol oynar.
Asit-baz dengesinin ve solunum dengelerinin değerlendirmesinde, arteriyel kan- da oksijen (PaO2) ile karbondioksit parsiyel basınçlarının (PaCO2), oksijen satüras- yonunun (SaO2), pH ve bikarbonat değerlerinin ölçümü, arter kan gazı analiziyle yapılmaktadır (4).
Kan gazında sıklıkla ölçülen değişkenler pH, PaCO2, HCO3 PaO2'dir. Asit-baz dengesinin kontrolü böbreklere, akciğerlere ve intraselüler ve ekstraselüler tampon sistemlerine bağlıdır. Arteriyel kan gazı örneği için normal pH aralığı 7,35-7,45, normal HCO3 aralığı 21-27 mEq/L, normal CO2 aralığı ise 35-45 mmHg'dir.
Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Arteriyel kan gazı alımı diğer kan alma yöntemlerine göre daha zor bir iş- lemdir. Ayrıca hastanın nefes hızı ve derinliğinden ciddi şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle hastanın kan alma işlemi için hazırlanması çok önemlidir.
Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, düzenli uyku, stres yönetimi bu süreçte önemlidir. Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli? Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
Normal aralığı 22-26 mmol/L'dir • HCO3-std : Standart (düzeltilmiş) bikarbonat.
Bu duruma Asidoz ve Alkaloz denmektedir. Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH'nin 7.35'in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45'in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.
Arteriyel kan ve venöz kan ayrımı: Arteriyel kan genelde enjektöre kendiliğinden dolar ve pulsatildir. Venöz kanda PO2 daima < 40 mmHg, sıklıkla < 30 mmHg'dir. SO2 > % 75 dir. Her iki kanda pH ve PCO2 değerleri birbirine yakın olduğundan ayırımda kullanılamaz.
Kusma, sersemlik, nefes alırken zorlanma ve nefes darlığı şikayetleri yaşayan hastalara da akciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, metabolik hastalıklar riskinin varlığından şüphelenildiğinde veya solunumu etkileyen baş ve boyun yaralanmaları olan hastalar için de kan gazı testi önerilebilir.
- Aspirasyon, oksijen tedavisi, kan gazı izlemi, vücut pozisyonları, genel vücut bakımı, postural drenaj, aseptik uygulamalar (sonda-katater bakımı vb.) gibi temel girişimsel uygulamalara yönelik uygun hemşirelik aktivitelerini planlar, uygular ve değerlendirir.
Arter kanında oksijen parsiyel basıncının azalmasına hipoksemi denir (PaO2<80mmHg). PaO2>120 mmHg ise buna da hiperoksemi adı verilir. Yüksek doz oksijen veya hiperbarik oksijen tedavisi alan hastalarda görülebilir.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın. Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır. Sigarayı bırakmak.
Normal arter kanında pH 7.35 ile 7.45 arasında değişir. Venöz kanda ise pH 0.04 (pH 7.31 ile 7.41) daha düşüktür. Asidoz ve alkaloz asit-baz dengesinde doku düzeyindeki bozuklukları ifade eder.
Eğer vücudunuz asidik ise kendinizi halsiz ve sağlıksız hissedersiniz. Dikkat dağınıklığı, kas ve eklem sertliği, saç-tırnak sorunları, alerji veya sindirim problemleri gibi yaygın belirtiler gözlenebilir.
Ortaya çıkış nedenleri. Böbrek yetmezliği, diyare, kalp durması, diabetik ketoasidoz, salisilat zehirlenmeleri, ileostomi, metabolik asidoz yapan en önemli sebeplerdir.
Laktat Nedir? Laktat, oksijen yetersizliği durumlarında vücuttaki dokular tarafından üretilen bir glukoz metabolitidir. Laktat normalde karaciğer ve böbrekler tarafından atılır ve stressiz hastalarda kandaki laktat konsantrasyonu 1-1,5 mmol/L'dir [6].
Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi bazik özelliklere sahip mineraller, kanın asit-baz dengesini sağlamada önemli rol oynarlar. Eğer kişi aşırı miktarda et, peynir, tatlı yiyor ve sigara, alkol, siyah çay içiyorsa kanın pH değeri asitleşir, çünkü bu besinler asiditeyi artırırlar.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Çabuk yorulma, siyanoz, çarpıntı, bayılma, gece idrara çıkma, ödem, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan kişiler kardiyoloji bölümünde tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri