Van, bugünkü doğu Anadolu Bölgesi ve Ermenistan ile civardaki toprakları kapsayan Urartu Devleti'nin merkeziydi. Van'ın Urartular zamanındaki adı Urartuca' da 'Güneş Kenti' anlamına gelen 'Tuşpa / Tuşba' idi.
Nüfus bakımından Van'ın en büyük 3. ilçesi unvanını alan Tuşba aynı zamanda Van'ın eski adıdır. İlçenin 67 mahallesi bulunmaktadır. Siirt İli Pervari İlçesi'ne bağlı Nahiye (bucak) iken 1964 yılında Van İli Gevaş İlçesi'ne bağlanmış, 1988 yılında ilçe olmuştur.
Bunlardan birincisi şehir kurulduktan sonra Van adında bir valinin gelip şehri bayındır hale getirmesinden dolayı isminin verildiğidir. İkinci görüş ise Urartular'ın şehir için kullandıkları "Viane" ve "Biane" kelimelerinden türemiş olduğudur.
Tuşpa (Urartuca: ṭu-uš-pa, Akatça: Turuspa anlamına gelmektedir. Tuşpa ismi Hurrilerin ve Urartu:Bianili halkının Baş Tanrısı Teşup'tan almaktadır), MÖ 9. yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini yapan şehir. Şehrin antik kalıntıları; Van ilinde, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır.
Eski Van Şehri, Van Kalesi'nin güney kısmında bulunmaktadır. Tüm kalıntılarıyla yeni kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Van'ın bu eski yerleşim alanı üç yönden çevreleyen surlarla takviye edilmiştir. Buradaki evlerin genellikle tek veya iki katlı olarak inşa edildiği bilinmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Erciş yakın görünümü. Yoğun bir Azeri kökenli nüfusu olan Erciş'te Kürtler, Kırgızlar ve az sayıda Romanlar da yaşamaktadır.
Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
Tarihçe. Eski Yunan coğrafyacıları tarafından Thospitis Lacus ya da Arsissa Lacus olarak anılan Van Gölü'nün modern zamanlardaki ismi, sınırlarına dahil olduğu Van ilinden gelmektedir. Urartu Krallığının başkenti, Milattan önce 10. ve 8. yüzyıllar arasında, gölün doğu kıyılarında kurulmuştur.
Karakoyunlular'ın Uzun Hasan'a mağlup olmalarıyla Van ve havalisi Akkoyunluların eline geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Safevi Devleti'ni yenen Osmanlı orduları 1548'de Van'ı fethetti ve bu fetih 1555 yılında yapılan Amasya Antlaşması ile kesinlik kazanmıştır.
Kral Sarduri, Van Gölü'nün kıyısında, ovada, stratejik bir noktada yükselen Van kayalığı eteklerinde, 3. başkent olan Tuşpa'yı tesis etmiş ve bu müstahkem kale çok uzun bir süre Urartu Devleti'nin başkenti olarak kullanılmıştır.
İlde daha çok elma, armut, kayısı ve ceviz yetiştirilmektedir. Üretilen ceviz miktarı il tüketiminin üzerinde olup il dışına pazarlanmaktadır.
Van ilinin ilçeleri 13 tanedir.
Van'ın tarihi elbette sadece Urartulardan ibaret değil. Urartu Krallığı'nın yıkılmasından sonra da Persler, Makedonyalılar, Partlar gibi önemli medeniyetler de Van topraklarında hüküm sürmüşler.
Moğolların İslamiyet'i kabul ettikten sonra kurdukları İlhanlı Devleti zamanında Doğu Anadolu Bölgesi bu devlete bağlı olmak üzere birisi merkezi Diyarbakır olan Musul, diğer merkez Ahlat olan Van olmak üzere iki eyalete ayrılmıştır.
Tuşba adıyla 300 yıl boyunca Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan şehrin bekçisi kale, Urartu Kralı I. Sarduri tarafından M.Ö.
Van merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. 2021 sonu itibarıyla nüfusu 1.141.015 kişidir. Kuzeyden Ağrı, batıdan Bitlis, güneybatıdan Siirt, güneyden Hakkâri illeriyle, doğudan da İran'la sınırlıdır.
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
Van Gölü dışında havzada doğal olarak Erçek, Arin, Aygır, Süphan (Sultan), Nazik, Nemrut ve Turna (Keşiş) gölleri bulunmaktadır.
Van Gölü suyu hem acı, hem tuzlu ve hem de sodalıdır. Bunun en önemli nedeni, akarsuların beraberinde taşıdığı tuzlu suyun gölde birikmesi, ayrıca suyun buharlaşmasıyla suda yoğunlaşmasıdır. Tuz oranının yüksek olması, bor ve sodyumkarbonatın varlığından ayrıca volkanik kayaçların fazlalığındandır.
Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uşkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.
Son olarak Van'ın en çok bilinen ve minik toplar halinde sunulan kaşık tatlısı, tadı damağınızda kalacak bir lezzet. Günümüzde 'lokma' şeklinde bilinen kaşık tatlısı Van'a özgüdür.
Van tatlılarından çatal tatlısı, çörek tadında Van pastası, Eğdek tatlısı, yolu Van'a düşenlerin yemeden dönmemesi gereken tatlılardan. Bir süre bu güzel yerleri göremeyecek olanlar için ise evde hazırlayabilecekleri 15 Van yemeği ve tatlısını bu listede topladık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri