Su saatinin önünde, daireye giriş vanası olarak bilinen su vanası sağ tarafa sıkılarak kapatılır. Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Peki o telaşla vana hangi tarafa açılır ya da kapanır diye düşünmeye vaktiniz var mı? Elbette yok ve o sebeple su saati vanasının hangi tarafa kapandığını anlatalım. Aslında temel prensip sağ tarafa yani saat yönünde kapanmasıdır. Su vanasını açmak için de saat yönünün tersine yani sola çevrilir.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Küresel vananın hangi yöne doğru açıldığını, hangi yönün doğru olduğunu merak ediyorsanız küresel vanalar saat yönüne doğru döndüklerinde açılırlar.
İlgili 45 soru bulundu
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır.
Su vanaları sol tarafa çevirilerek açılmakta sağ tarafa çevirdiğinizde ise kapanmaktadır. Ayrıca periyodik kontrol amaçlı ve ileride herhangi bir tesisat ve su baskını sorunu yaşamamak için vanalarınızı ayda bir kaç kez kontrol ederek çalışıp çalışmadığını doğrulayınız.
Sular kesildiğinde kombilerin çalışması mümkündür.
Ancak bu koşullarda dahi kombinin çalışma süresi tesisat içerisinde bulunan su ile doğru orantılıdır. Kombinin içinde bulunan su bittiği anda kombi çalışmayı durdurmaktadır. Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Eğer ki termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz. Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır.
Vanaların çalışma prensibi çok basittir fakat çok etkili bir sistemdir. Vana açıksa eğer, akışkan olan madde yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder. Fakat vana kapalıysa bu akıntı durur. Bunun yanında boru içinde ters yönde akışı engellemek için de vananın içinde çoğunlukla bir engel vardır.
Su vanaları normalde kullanılmadıkları için zamanla açıp kapanmadıklarından suyu kapatmaya çalıştığınızda su kesilmez. Bunun için ara sıra su vanası açıp kapatmak gerekir. Ayrıca belli aralıklarla vanalarınızı kontrol ettirip bakım yada gerekiyorsa değiştirilmesini sağlamak gerekir.
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Vana ailesinin bir parçası olarak kapatma vanası
Vana, çeşitli geçitleri açarak, kapatarak veya kısmen bloke ederek bir akışkanın (gazlar, sıvılar, akışkanlaştırılmış katılar veya bulamaçlar) akışını düzenleyen, yönlendiren veya kontrol eden bir alet veya biyolojik nesnedir.
Kelebek Vana Açma Kapa Mekanizması
Kelebek Vanaları Manuel kol kumandalı açıp kapayabileceğimiz gibi, genelde büyük çaplarda kullanılan vana üzerine takılan Dişli Kutusu ile de açıp kapatabiliriz. Endüstriyel alanlar da daha çok kelebek vanalar Pnömatik veya elektrikli aktüatör kullanılarak açılıp kapatılmaktadır.
En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır. Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
Vatandaşların en çok merak ettiği “Kombi geceleri kapatılmalı mıdır?” sorusuna da açıklık getirdi ve şunları söyledi: “Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz.
Kombi tahliye vanası genellikle ıslak zemin olan banyo, balkon gibi yerlerde olur. Banyolarda havlupanın altında oval bir musluk şeklinde olur. Kombi tahliye vanasını bulduktan sonra açarak kombi içindeki suyu tamamen boşaltabilirsiniz. Bunun için kombinizin kapalı olduğundan emin olmalısınız.
Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
Elektrik kesintisi yaşanması durumunda gaz vanasının kapatılmasına gerek yoktur. Gaz vanasının açık kalması herhangi bir risk oluşturmaz. Ancak kombinin şalterinden kapatılması, cihazın kullanım ömrünün artması ve ani arızalar vermemesi açısından yararlı olacaktır.
Suların kesik olması ise genellikle kombinin çalışmasına engel olmamaktadır. Ancak kombinin bar basıncının düşmesi ve eksik su durumu olması halinde kombinin hizmet veremeyebilir. Bazı durumlarda ise kombinin su olmadan çalıştırılmaya devam edilmesi, kuru yanma sorununun oluşmasına neden olur.
Yanıtımız hayır. Kombi kış dönemlerinde uzun süre evde olunmadığında kapatılabilir. Yaz döneminde evde değilseniz kombiyi kapatarak tasarruf yaşayabilirsiniz.
Banyodaki musluk lavabonun üzerindeyse, genellikle lavabo altında su beslemesini durdurmak için kapatabileceğiniz bir kapatma veya su kesme vanası vardır. Eğer su kesme vanasını bulamıyorsanız su besleme hattının başında yer alan ana vanayı kapatarak su beslemesini durdurmuş olursunuz.
Sıcak ve soğuk su temini için vanalar genellikle çamaşır makinesinin arkasında ve duvara tutturulmuş bir vana dolabında bulunur. Daha fazla çevrilemeyene kadar saat yönünde çevirerek vanaları kapat. İlk olarak bunları kapatman iyi olur.
Klozet musluğu, klozetin iç tarafında yer alırken klozet musluk vanası ise genellikle tuvaletin yan tarafında ya da arkada bulunmaktadır. Bu vanayla birlikte akan suyun debisi ayarlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri