Vantilatörden gelen hava vücudun etrafındaki nem oranı yüksek havayı hareket ettirerek sürekli olarak vücuttan uzaklaştırdığı için ter daha kolay buharlaşır. Isı alarak gerçekleşen bu süreç nedeniyle serinlik hissi oluşur.
Bir vantilatör ve su şişelerini kullanarak bir odayı soğutabilirsin. İster şişeleri dondurup vantilatörün önüne koy, ister arkasına bağla. Kendi klimanı yaptığında çabucak rahatlayıp serinleyeceksin!
Sağlık açısından dikkat edilmesi gereken şey de vantilatörün uzun zaman doğrudan kendinize dönük şekilde çalıştırılmamasıdır. Vantilatör, odadaki hava akışını sağlayacak şekilde insanların 1 metre üstüne gelecek şekilde konumlandırılmalıdır ve rotasyon yapması sağlanmalıdır.
Gün içinde çoraplarınızı bile bir poşetin içerisinde dondurucya atarak sıcaklıkların etkisini azaltabilirsiniz. Şurada Paylaş! Vantilatörler soğuk hava üflemeseler bile bir nebze olsun serinletirler. Etkisini artırmak için vantilatörün önüne bir kase buzlu su koymak soğuk hava akımı sağlayabilir.
Klasik vantilatör modellerinde ortamın sıcaklığının düşürülmesi gibi bir özellik bulunmaz. Vantilatör, ortamın sıcaklığını etkilemek yerine hava akımı sağlar. Sağladığı rüzgar, serinlemenize yardımcı olur. Hem açık hem de kapalı ortamlarda kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir vantilatör havayı soğutmaz, sadece hareket ettirir. Bu hareket eden hava sıcaklığı hissedilen sıcaklığı düşürür. Vantilatör ile havanın hareket ettirilmesi terlemeye neden olabilir ve bu ter buharlaşarak vücut sıcaklığının düşmesine neden olarak serinletir.
Nem oranı yüksek havada, buharlaşma daha yavaştır. Vantilatörden gelen hava vücudun etrafındaki nem oranı yüksek havayı hareket ettirerek sürekli olarak vücuttan uzaklaştırdığı için ter daha kolay buharlaşır. Isı alarak gerçekleşen bu süreç nedeniyle serinlik hissi oluşur.
Sıcaklığın yüksek olmadığı mevsimlerde hava akışını sağlamak ve düşük oranda serinlemek için vantilatör kullanımı yapılması daha sağlıklıdır. Fizik tedavi gören kişilerin uyku sırasında serinlemek istedikleri durumlarda vantilatör kullanımı daha sağlıklıdır.
Vantilatör açık şekilde uykuya dalmak kas kramplarına da yol açabilir. Uyurken vücut ısınız düşecektir. Buna bir de vantilatörün devamlı olarak yarattığı serinlik eklendiğinde, kaslarınız bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir.
24 saat açık kaldığı düşünülen bir vantilatör 24 x 75 üzerinden 1.800 W enerji harcar. Bu da 1.8 KW enerjiye tekabül eder. güncel enerji ücretlendirmesi Kilowatt başına 44 Kuruştur. Bu nedenle 1.8 x 0.44 üzerinden hesaplanırsa, bir vantilatör 24 saatte 79 Kuruş harcayacaktır.
Bu nedenle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulursa vantilatör daha az enerji harcamaktadır.
Dar ve küçük alanlarda serinleme amaçlı tercih edilen vantilatör saatte ortalama 75 watt arasında elektrik tüketir. Günde ortalama 2 saat çalışan vantilatör, ayda 60 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir.
Karşılıklı camları açarsanız cereyandan da faydalanarak serin havanın evde dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Sabah güneş doğmadan önce camları ve perdeleri kapatarak güneş ısısının eve girmesini engelleyin. Ayrıca camın önüne koyacağınız bitkiler de güneşin enerjisini çekerek eve daha az güneş girmesini sağlayacaktır.
Vantilatör sürekli çalışırsa bozulur mu? Vantilatörü çok uzun süre hiç kapatmadan çalıştırmak motorun bozulmasına neden olabilir. Vantilatörün motorundaki kablolar kısa devre yapabilir. Bu sebeple belirli aralıklar ile kapatılması önerilir.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Klima mı vantilatör mü sağlıklı, hangisi bizi daha çok hasta eder diye düşünüyor olabilirsiniz. Hatta klimanın hastalıklara neden olduğu konusunda önyargınız da olabilir. Ancak vantilatör de klima kadar tehlikeli.
Evinizin mimari özelliklerine en uygun çözümü sunacaklardır. Bunun yanında kullandığınız pasif soğutma sistemlerine ek olarak, vantilatör veya tavan pervanesi gibi küçük ama etkili yöntemlere de başvurabilirsiniz. Ayrıca vantilatörün önüne bir kase buz koymak serinletici havanın yayılmasında etkili olacaktır.
Karşılıklı camları açarsanız cereyandan da faydalanarak serin havanın evde dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Sabah güneş doğmadan önce camları ve perdeleri kapatarak güneş ısısının eve girmesini engelleyin. Ayrıca camın önüne koyacağınız bitkiler de güneşin enerjisini çekerek eve daha az güneş girmesini sağlayacaktır.
İklimatör, soğutma ve ısıtmanın yanı sıra evin havasını temizleme özelliğine de sahip olacak. İklimatör, kış aylarında kullanılan kombinin yeni bir sistemle yaz aylarında da soğutma amaçlı kullanılmasını sağlıyor. Mevcut sistemde sıcak su dolaştırılan radyatörlerin yazın soğuk su dolaştırılarak kullanılmasını içeriyor.
Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz.
Küçük noktalar açmanız gerek. Bu şişeleri vantilatörün arka kısmına bağlayın. Sabitledikten sonra içerisine buz doldurun. Yaklaşık 10-15 dakika içerisinde tam randımanını yakalayacak ve vantilatörünüz adeta klimaya çevrilecek.
serinleme etkisi oluşturduğu rüzgarın terli deride buharlaşmayı hızlandırmasındandır. hafif esinti varsa pencere açıldığında esintinin etkisini görece artırabilir. durağan haldeki havaya enerji vererek havanın entropisini yükselttiğiniz içindir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri