Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar. Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır.
Atmosferde oluşan nem, yağış, rüzgar ve meteoroloji ile alakalı meydana gelen tüm olaylara hava olayı denir.
Rüzgâr, iklimler ve özellikle günlük hava şartlarının oluşumu bakımından önemli iklim elemanlarından biridir.
İklim ve Hava Olayları Arasında Yer Alan Farklar
- Hava olayları dar bir bölgede oluşurken iklim geniş bir bölgede meydana gelir. - Hava olayları kısa bir zaman içerisinde meydana gelen durumlar iken, iklim uzun zaman gözlemlenen olaylar sonucunda oluşur. - Hava olayları tahminidir ancak iklim kesindir.
Bir yerde sürekli olarak uzun bir şekilde gözlemlenen; sıcaklık, yağış, hava basıncı, nem ve rüzgâr gibi meteorolojik olayların yaşanmasına iklim adı verilir. Yüzlerle ifade edilen kilometre karelerce büyük iklimlerin oluşması makroklima olarak adlandırılır.
İlgili 37 soru bulundu
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Hava durumu, bir günden ertesi güne değişebilen bir durumdur. Hava durumu, soğuk, yağışlı, kuru, sakin ya da rüzgarlı durumların tümüdür. Evdeyken perdeyi açtığımızda gördüğümüz şey hava durumudur. İklim ise, perdeyi açmadan, uzun yıllar ortalamalarına bakarak dışarıda ne olacağına dair yaptığınız tahmindir.
Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Hava durumu ve iklim arasındaki fark bir zaman ölçüsüdür. Hava durumu, atmosferik koşullarının kısa bir süre içinde oluştuğu durumdur. İklim ise , atmosferin nispeten çok daha uzun süreler boyunca nasıl “davrandığı” dır.
Hava durumu bir anda gelişen ve günlük, haftalık olaylarken; İklim yavaş bir şekilde ve uzun bir zaman diliminde ( en az 35 – 40 sene arası) oluşmaktadır. Hava durumunda, hava olayları bulutlu, karlı, güneşli, yağmurlu, sisli vb. şeklinde ifade edilirlen; iklimde nemli, soğuk, sıcak, kurak vb. şeklinde ifade edilir.
Hava hareketlerinin temel sürücüsü, atmosfer basıncının bölgeler arasında farklı değerlerde bulunmasıdır. Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder.
Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir.
Rüzgar oluşumunun ana sebebi sıcaklıktır. Bölgesel olarak seyreden sıcaklık farkları rüzgarın hareketlenmesine sebep olur. Sıcaklık arttıkça havanın sahip olduğu moleküler yapısında atomlar daha hızlı hareket eder ve enerji düzeyleri artar.
Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar. Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır.
Cevap : Fırtına ve hortum, iklimsel hava olaylarıdır. ☞ Fırtına : Rüzgarların çok şiddetli esmesiyle oluşan dalgalanmadır. Bir hava olayıdır.
Şiddetli yağış-sel, fırtına, dolu, orman yangını, kar, çığ, yıldırım düşmesi, kuraklık, don, yüksek sıcaklık, heyelan, hortum, sis, şiddetli soğuk ve kum fırtınası gibi aşırı hava olayları, Türkiye'nin birçok bölgesinde hem can hem de mal kayıplarına yol açtı.
Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir.
Kar yağışı soğuk iklimlerde görülen bir yağış çeşididir. Tundra iklimi ve kutup iklimi, en soğuk iklim türleridir. Tundra ikliminde en sıcak ayda ortalama sıcaklık değeri en fazla 10 derece olarak görülür. Kış aylarında -40 derecelere kadar sıcaklıkların düştüğü görülür.
Havada nem miktarına (su buharına) bağlı olarak gerçekleşen yağışlar ve hava hareketlerinden oluşan rüzgarlara hava olayları (meteoroloji olayları) denir.
Dolu, hava olayları içerisinde yer alan yağış çeşitlerinden biridir.
Şimdi hava olayları hakkında bilgiler alacağız ve tanımlamalar üzerinden neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler hava olayları konu anlatımı. Bir yıl içerisinde dört farklı mevsim bulunmaktadır. Bu mevsimler yaz, ilkbahar, kış, sonbahar olarak bilinmektedir.
Troposferde yerden yükseldikçe sıcaklık her 100 metrede yaklaşık 0,5 °C azalmaktadır. Su buharının büyük kısmı Troposfer katmanında bulunduğu için iklim olayları bu katmanda yaşanır.
İklim; Bitki çeşitliliğini, yeryüzü şekillerinin oluşumunu, akarsu rejimlerini, hayvan türlerini, konut tiplerini, tarımsal faaliyetleri ve tarım ürünlerinin çeşitliliğini, sanayi gelişimini, nüfus dağılımını, turizm faaliyetlerini ve ulaşımı etkiler.
İklim, bir bölgedeki uzun süreli hava koşullarının genel olarak ortalamasıdır. Yağış, sıcaklık, rüzgar gibi faktörler iklimi etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri