Dayanak varlık hareketlerine varant daha hızlı tepki verir. Duyarlılık özellikle kısa vadeli ve gün içi alım-satım yapan yatırımcılar için önemlidir. 10 kullanım fiyatlı GARAN satım varantının duyarlılığı 0,0287TL ~ 0,03TL'dir.
Varant Parametreleri:
Etkin kaldıraç: Dayanak varlıktaki %1'lik değişimin, varantın fiyatını % kaç değiştireceğini gösterir. Duyarlılık: Varant fiyatının 0,01 TL değişmesi için, dayanak varlık fiyatının ne kadar değişmesi gerektiğini gösterir.
Alım varantı işlemlerinde delta 0 ila +1 arasında; satım varantı işlemlerinde ise delta 0 ila -1 arasında olur. DAX® endeksinde yapılan alım varantının kullanım fiyatları ne kadar kârda olursa, delta o kadar yüksek olur.
Bu değerin sıfır ya da eksi bir değer olması durumunda varant dönüşümü gerçekleştirilmez ve varant sıfır değer ile itfa olur.
Zaman Değeri: Varantın değerinden içsel değerin çıkarılması ile ulaşılan değerdir. Vadeye kalan gün sayısı azaldıkça varantın zaman değeri de düşer. Vade günü zaman değeri sıfırdır. Zararda olan varantların içsel değeri sıfır olup, vade günü zaman değeri de sıfırlanacağı için varant "değersiz" olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Varant Fiyatını Etkileyen Faktörler
Dayanak Varlığın Spot Fiyatı: Dayanak varlığın fiyatı arttıkça alım varantının değeri artar, satım varantının ise değeri düşer. Faiz: Faiz oranları yükseldikçe alım varantlarının değeri artar, satım varantlarının ise değeri düşer.
Varant fiyatlarına hangi faktörler etki eder? Dayanak varlık spot fiyatı, kullanım fiyatı, vadeye kalan gün sayısı, faiz oranı, dayanak varlığın ileriye dönük oynaklığı ve temettü miktarı, varant fiyatına etki eden faktörlerdir. Piyasada oluşan temettü beklentisi varant fiyatlarına yansıtılır.
Varant Değer ve Fiyatı
Satım varantları ise, kullanım fiyatı spot fiyatın üzerinde olduğu durumda kârdadır. Kullanım fiyatı ile hisse fiyatının eşit olması durumunda ise, varant başa baş fiyatta kabul edilir.
Varantlarda vade sonunda dayanak varlığın alım ve satım hakkı kullanılabileceği gibi (dönüşüm) , vade içinde varantın kendisinin alım ve satımı da mümkündür (takas). Vade içinde varantın alım/satımı gerçekleştiğinde hisse senetleri piyasasına ait mevcut uygulamada olduğu gibi (T+2) işlem gününde takas gerçekleşir.
Kayıp riskinin düşük olması, varant yatırım avantajlarında ilk sıradadır. Söz konusu senetler, hisse bedelinin küçük bir yüzdesiyle işlem görür. Ürünlerin değeri ve bu değerdeki değişimler kaldıraç sistemiyle belirlenir. Bu sayede yüksek bir riske girmeden yatırım yapmak mümkün olur.
Alım varantları için “C” (call), satım varantları için ise “P” (put) kullanılır. Hane 7-12: Varantın uzun kodunun 7-12. hanesinde “GGAAYY” formatındaki rakamlarla varantın vadesi belirtilir. Hane 13-19: Vadeyi takip eden 7 hane ise varantın kullanım fiyatı için ayrılmıştır. Hane 20-22: İhraççının borsa kodudur.
Varantlarda vade bitimine doğru değer kaybı oluşmaya başlar ve vade bitiminde değer sıfırlanır. Varantlar 10:00 -18:00 saatleri alım-satım yapılabilir.
Varantta teknik analiz yapılmaz, geçmiş fiyatlar referans alınmaz. Varantlar geçmişte gördüğü fiyatları, dayanak varlık istenen değere geri dönse bile, zaman değeri kaybından dolayı tekrar görmeyebilir. Kaldıracın bedeli zaman değeri kaybıdır. Vade yaklaştıkça, az ya da çok, tüm varantlar zaman değeri kadar kaybeder.
Varantta basit kaldıraç, varant fiyatı ile dayanak varlığın fiyatı arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Varantlarda basit kaldıraç kullanımından çok etkin kaldıraç kullanımı daha doğru bir yaklaşımdır çünkü etkin kaldıraç deltayı da kullanır.
Bu varantin vade sonu degeri söyle hesaplanir: (kullanim fiyati - uzlasi fiyati) * çarpan --> (5,00 – 3,00 )*0.5 =1,00 TL' dir. Vade sonunda hesaplamada kullanilacak ilgili dayanak varligin uzlasi degerinin 8,00 TL oldugu durumda ise; Varant degersiz itfa olurken vade sonu degeri “0” olur.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir, hisse gibi alınıp satılır. VİOP kontratları veya kredili alım işleminin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez. Hisse senedi işleminde olduğu gibi doğrudan ürün alıp satarak işlem yapabilirsiniz.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.
Varantların mantık olarak opsiyonlara benzediğini ve alım ya da satma hakkının müstakil olarak satışa konu olamayacağı gerekçesinden hareket eden Güney, varantların da opsiyon sözleşmeleri gibi caiz olmayacağı kanaatini paylaşmıştır.
Amerikan tipi varantlar; varant yatırımcısının vade sonuna kadar beklemeden istediği süre içerisinde alma/satma işlem yapmasına imkan tanıyan varant türleridir. Kullanımı çok yaygındır. Avrupa tipi varantlar; varant yatırımcısına vade sonuna kadar alma/satma hakkı vermeyen varant türleridir.
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.
Temettü etkisi varant fiyatlarının içindedir. Böylece temettülerin ödeme günlerinde yaşanan temettü kaynaklı dayanak varlıkta oluşan fiyat hareketleri, alım ve satım varantlarında değer değişikliğine neden olmaz.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Varantlar yatırımcıya, dayanak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye araçlarıdır. Diğer bir deyişle varant, menkul kıymet haline getirilmiş opsiyonlardır.
VARANT SEANS SAATLERİ:
Birinci seans 09:50 - 12:30 arasında, ikinci seans 14:20 - 17:30 arasında yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri