Suyun gelmesi çoğunlukla anne adaylarında bol miktarda olur, nadiren sızıntı şeklindedir. Suyun gelme şeklinin değişkenlik göstermesi zarın yırtılması ile ilgilidir. Şayet amniyon kesesindeki zar rahmin üst kısmından yırtılırsa sıvı daha seyrek ve yavaş gelebilir. Normalde su renksiz veya soluk renklidir.
Su gelmesi, kendini bacak iç kısımlarını ıslatacak kadar bir ıslaklıkla belli eder. Renksiz ve kokusuz bir sıvıdır. Bazı hamile kadınlar vajinal akıntıyı ya da tuvalete giderken olabilen idrar kaçırmayı su gelmesi ile karıştırabiliyor. Oysa bu durumlarda hissedilen ıslaklık çok hafif düzeydedir ve arkası gelmez.
Amniyotik sıvı, su gibi akışkandır ve genellikle açık sarı ya da ıhlamur çayı rengindedir. Farklı olarak, çamaşıra akıntı tabakası bırakmaz ve idrar kaçırma gibi durumlarla karıştırılmamalıdır. Amniyotik sıvı sızıntısı, genellikle aksırma veya öksürme gibi aktiviteler sonrasında ortaya çıkar.
Anne karnındaki bebeği başta mikroorganizmalar olmak üzere dışarıdaki tüm zararlı etkenlerden koruyan Amniyon zarı, doğum sırasında kasılmaların beraberinde getireceği gerginlikle rahim ağız kısmı açıklığa ulaşır ve sonrasında yırtılır. Amniyon sıvısı ise keseden dışarı çıkarak vajinadan akıntı gibi boşalmaya başlar.
Gebelikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri ''Acaba suyum mu geliyor'' sorusudur. Genellikle bacaklarından akacak şekilde olabildiği gibi, eğer yırtılma üst tarafında olduysa sızıntı şeklinde de olabilir. Amnios mayi(bebeğin suyu); renksiz, kokusuz , akışkan bir sudur.
İlgili 34 soru bulundu
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Amniyon sıvısı, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur ve genellikle 38. – 41. haftalarda dışarı atılır. Gebelikte su gelmesi olayı tüm anne adaylarında farklılık gösterir. Bazılarında doğum suyu azar azar gelir bazılarında birdenbire şiddetli şekilde gelir. Su gelmesi ile sancılar ve kasılmalar başlar.
Açılma olmadan su gelir mi? Genellikle kasılmalar sıklaşıp açılma arttıkça su kesesi kendiliğinden açılır ve su gelişi de başlar. Ancak su geldiği sırada doğum sancısı yoksa birkaç saat içinde mutlaka sancılar başlar ya da doğumun başlatılması için suni sancı verilmesi söz konusu olabilir.
Erken Su Gelmesi Tanısı
Genelde zarların yırtıldığını ani su boşalması şeklinde fark ederler. Bazen zar yırtılması yukarı seviyeden olur ve suyun akışından emin olunmaz. Akıntıda artma veya çamaşırda ıslaklık hissi olabilir.
Amniyon sıvı miktarı, gebelik ilerledikçe artar ve 33. Haftadan sonra sabitlenir. 12 haftalık gebelikte ortalama 50 ml olan amniyon sıvısı, 20. Haftada 400 ml, doğuma yakın ise 1000 ml ye ulaşır.
Gebelik haftasında 1000ml -36. Haftalarda 900ml civarında olur. -38. Haftadan sonra amnion sıvısında hafif bir azalma olur. -40. Gebelik haftasında 800ml civarındadır, sonra haftada %8 oranında azalır. Bebeğin suyunun az olmasının (oligohidroamniosun) bir çok nedeni vardır.
Vajinal akıntı küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkarken amnion suyu sürekli olarak dışarı sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak veya hafif sarımsı, su kıvamında, kokusuz veya biraz tatlı kokuludur.
Hamilelik dönemi içerisinde su gelmesi önemli bir durumdur ve bazı durumlarda akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gerekir.
Hamilelikte vajinal akıntının en önemli nedeni genişleyen vajina durvarından kaynaklı beyaz veya şeffaf bir akıntının gelmesidir. Bu durum oldukça normaldir. Akıntı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin vajina duvarlarına baskı yapması ile artabilir.
Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenli rahim kasılmalarının başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstrüel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilir. 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşir. Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer.
- Hastaneye yatışınız yapıldıktan sonra da enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisine başlanabilir. - Suyunuz geldikten sonra duşa girmenizde bir sakınca yoktur.
Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop alması kolaylaşır. O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir. Bazen kadınlar su gelse bile ağrılar başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler.
Yürüme ya da duruş değişikliği gerçekleştirmekle kasılmalar geçmektedir. Nişan kahverengi bir renkte meydana gelmektedir.
Doğum kanalına iniş tamamlandıktan sonra genellikle 2-4 hafta arasında doğum başlayacaktır. İlk doğumdan sonraki gebeliklerde kanala giriş ve doğum arasındaki zaman daha kısadır.
Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının vajinadan akması da doğumun başladığının göstergelerinden biridir. Bu sıvının gelmesi halk arasında 'suyun gelmesi' olarak tanımlanır. Su geldikten 24 saat içerisinde doğumun başlayacağı öngörülür ve doktora haber verilmelidir.
Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar? Nişanın gelmesi rahim ağzının açılmasıyla olur. Ancak aktif doğum nişandan sonra birkaç saat sonra, birkaç gün sonra hatta bir iki hafta sonra bile başlayabilir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Normalden fazla miktarda olmasına da “polihydramnios” (bebeğin suyunun fazla olması) denir. Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar, suyunuzun gelmiş olması ihtimali, bebeğin hareketlerinin azalmış olması ve, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden küçük olmasıdır.
Bebeğin doğum kanalına girmesi, doğumun başladığının değil yaklaştığının belirtisidir. Mukus adı verilen yapışkan akıntı doğuma 1 hafta kala görülse de bu durum, doğumun başladığının göstergesi değildir. Doğumun başladığının kesin şekilde bilinmesi için kasılmaların düzenli hale gelmesi ve suyun gelmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri