Varantlarda vade sonunda dayanak varlığın alım ve satım hakkı kullanılabileceği gibi (dönüşüm) , vade içinde varantın kendisinin alım ve satımı da mümkündür (takas). Vade içinde varantın alım/satımı gerçekleştiğinde hisse senetleri piyasasına ait mevcut uygulamada olduğu gibi (T+2) işlem gününde takas gerçekleşir.
Varantlar serbest marjla işlem görmektedirler. Ancak işlemler, kotasyon fiyat aralığı içinde (kotasyon dahil) gerçekleşir. Varantlarda açığa satış işlemine izin verilmez.
Dayanak varlığın beklenen fiyat hareket yönü, alım ya da satım varantı alma kararını etkiler. Dayanak varlığın fiyatının yükselmesi bekleniyor ise alım varantı, dayanak varlığın fiyatının düşmesi bekleniyor ise satım varantı alınır. Varantlar kaldıraçlı olarak işlem görürler.
Varantı piyasada vadesinden önce o anki fiyatından satabilirler. Varantın değeri sıfıra düşmediği sürece, piyasa yapıcısı varant tahtasında alış kotasyonu bulundurur. Yatırımcılar günlük beklentilerinden yararlanmak için bile varantlarda alım ve satım işlemleri gerçekleştirebilir.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Varantlar vade sonu dayanak varlık uzlaşma değerine göre dönüşüme konu olur. Vade sonu dayanak varlık uzlaşma değeri hesaplaması bu sirkülerin 2.1.8. numaralı bölümünde belirtilmiştir. Vade sonunda varant karlı ise nakit uzlaşma gerçekleşir. Vade sonunda karda olmayan varantlar değersiz olarak itfa olur.
Varatın değeri vade süresi yakınlaştıkça düşer ve vade sonunda sıfırlanır.
Vade. Varantın yatırımcıya verdiği hakkın kullanılma tarihidir. Varantın son işlem günüdür, bitişinde varant değerli veya değersiz olarak itfa olur.
Kayıp riskinin düşük olması, varant yatırım avantajlarında ilk sıradadır. Söz konusu senetler, hisse bedelinin küçük bir yüzdesiyle işlem görür. Ürünlerin değeri ve bu değerdeki değişimler kaldıraç sistemiyle belirlenir. Bu sayede yüksek bir riske girmeden yatırım yapmak mümkün olur.
Varant Fiyatını Etkileyen Faktörler
Dayanak Varlığın Spot Fiyatı: Dayanak varlığın fiyatı arttıkça alım varantının değeri artar, satım varantının ise değeri düşer. Faiz: Faiz oranları yükseldikçe alım varantlarının değeri artar, satım varantlarının ise değeri düşer.
Bu varantin vade sonu degeri söyle hesaplanir: (kullanim fiyati - uzlasi fiyati) * çarpan --> (5,00 – 3,00 )*0.5 =1,00 TL' dir. Vade sonunda hesaplamada kullanilacak ilgili dayanak varligin uzlasi degerinin 8,00 TL oldugu durumda ise; Varant degersiz itfa olurken vade sonu degeri “0” olur.
Kaldıracın bedeli zaman değeri kaybıdır. Vade yaklaştıkça, az ya da çok, tüm varantlar zaman değeri kadar kaybeder. Yatay piyasada varantlar, zaman değeri kaybından dolayı para kaybettirebilir. Varantları kıyaslarken zaman değer kaybı, fiyatına oranla yüzdesel olarak düşük olanları tercih edin.
Çarpan: Bir varantın kaç adet dayanak varlığa denk geldiğini gösterir. Etkin kaldıraç: Dayanak varlıktaki %1'lik değişimin, varantın fiyatını % kaç değiştireceğini gösterir.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir, hisse gibi alınıp satılır. VİOP kontratları veya kredili alım işleminin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez. Hisse senedi işleminde olduğu gibi doğrudan ürün alıp satarak işlem yapabilirsiniz.
Teorik olarak etkin kaldıraç, dayanak varlık fiyatındaki yüzde bir değişime karşılık varant fiyatının yüzde kaç değişeceğinin göstergesidir. Dayanak varlık fiyatı ve varant değeri arasında birebir bir ilişki olduğunu varsayan basit kaldıracın aksine, etkin kaldıraç deltayı hesaba katarak daha gerçekçi bir sonuç verir.
Varantta basit kaldıraç, varant fiyatı ile dayanak varlığın fiyatı arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Varantlarda basit kaldıraç kullanımından çok etkin kaldıraç kullanımı daha doğru bir yaklaşımdır çünkü etkin kaldıraç deltayı da kullanır.
Yüksek Riskli Varantlar
Vadesine 15 günden az süre kalan veya delta değeri 10% seviyesinden daha az olan zararda varantlar bu gruba dahildir. Kalan kısa süre içerisinde bu tipteki zararda bir varantın başabaş ve/veya değerde bir varanta dönüşme ihtimali daha düşük olduğu için nispeten ucuz varantlardır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.
Bir başka deyişle yatırımcıya belirli bir vadeye kadar, önceden belirlenmiş bir fiyattan belirli bir varlığı satma hakkı verir. Yatırımcı, varlık fiyatının düşmesini bekliyorsa veya fiyatın düşme ihtimali olduğunu düşünüyorsa, satış varantı satın alabilir. Varlık fiyatı düştükçe, satış değeri de artar.
VARANT SEANS SAATLERİ:
Birinci seans 09:50 - 12:30 arasında, ikinci seans 14:20 - 17:30 arasında yapılır.
Varant fiyatının bir kuruş artması için;alım varantında, dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar yükselmesi; satım varatında, dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar düşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla dayanak varlık fiyatı duyarlılık değeri kadar değişim yaşamadıysa, varantın fiyatı sabit kalır.
Finansal piyasalarda “vanilla” olarak tabir edilen basit varantlarda iki çeşit varant vardır: ALIM varantı: Yatırımcısına belirli bir vadede dayanak varlığı, belirli bir fiyattan alma hakkı verir. SATIM varantı: Yatırımcısına belirli bir vadede dayanak varlığı, belirli bir fiyattan satma hakkı verir.
Altın varantları nedir
Altın varantları spot piyasada işlem gören ons altında (XAUUSD) belirli bir vade içinde ya da vade sonunda varant primi karşılığında alma ve satma hakkı tanıyan menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri