Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır.
İlk olarak yağlı kuzu yada dana kıyma (tavsiye edilen kuzu kıymadır ama tercih etmeyenler dana kıyma da kullanabilir) geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine kuyruk yağı eklenerek iyice yoğrulur. (Kuyruk yağını marketlerde de bulabilirsiniz.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
gerçek adana kebabı kaburgadan yapılır. sadece erkek kuzudan olur. kuzu bir yaşından büyük olmalıdır. kuyruk ile et aynı hayvana ait olmalıdır. etler ağır ve keskin bir zırhla çekilmelidir. içerisine konulan biber de kapya değil, daha ince olan karaisalı biberidir.
İlgili 23 soru bulundu
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
Adana kebabı şişten düşüyorsa et dinlenmemiştir. Online kasap ustalarımız, dinlendirilmemiş kıymadan hazırlanan harcın yine hiç dinlendirilmeden şişlere geçirilmesini önermiyor, etin düşeceğini belirtiyor. Kıymayı hazırladıktan sonra yaklaşık bir saat buzdolabında bekletirseniz, kebap kıyması şişten düşmez.
1 kilo kıymadan kaç şiş Adana çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
Harbi Adanalı, Adana kebabın içinde karabiber ve benzerlerine yer yok der. İçine isot ya da kırmızı biber konur, karabiber ve kuzenleri değil.
Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı'nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Eti tuzlama
Bazı şeflere göre pişirmeden önce tuzlanan etler sertleşiyor, bazılarına göre ise eti tuzlayıp 1-2 saat beklettikten sonra durulamak etin protein yapımında değişikliğe sebep oluyor ve daha yumuşak bir hal almasını sağlıyor.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır.
-adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.
Adana kebap bol acılı olması ve ince işçiliği ile bilinmektedir. Yapılışı ve içine koyulan baharatı da Urfa kebaptan büyük farklılıklar göstermektedir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Derin dondurucuda pişmiş et saklanabilir. Kıymayı pişmiş koymak istiyorsanız, fazla pişirmeden, suyunu fazla salmadan sadece biraz ısı gösterdikten sonra paketlemelisiniz. Aksi takdirde dondurucudan çıkıp, yemeğe konduğunda, kuru bir tadı olacaktır. Dolayısıyla fazla pişirmeden koyabilirsiniz.
adana kebabı hazırlanışında karbonat ta konur (eti daha iyi tutsun diye) ve dinlenmeye bırakılır ara ara tekrar yoğrulur ve 1 gece bekletilir kıyma içine SOĞAN, KİMYON ve MAYDANOZ KONMAZ... sonra şişlere dizilir. yanında soğan salatası ve ince kıyılmış domates üzerine sıvı yağ ve nar ekşisi gezdirilir. servise hazır.
Kebap yapımında kullanılan et, doğal ortamda ve yaylalarda yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık becerileri de bu kebaba lezzet veren diğer unsurlardandır. Adana kebap yapımında, kesinlikle dana eti kullanılmamalıdır. Ana malzemeleri kuzu eti, kuyruk yağı ve pul biberdir.
dürümün içinde adana dışında yalnızca sumaklı soğan, maydanoz ,domates ve tercihe göre közlenmiş biber konulması caizdir. bunun dışında dürümün içine başka malzeme konulan yerleri tercih etmeyin hele de marul ya da salatalık görürseniz koşarak uzaklaşın, kebap yemenin de bir adabı var.
içinde, ekmğin eni kadar kebap parçası alınır konur. üzerine tercihen limon sıkılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri